لزوم نگاه ویژه وزیر بهداشت آتی به درمان ناباروری و یک درخواست از بیمهها
مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا با تاکید بر لزوم نگاه ویژه به موضوع درمان ناباروری، گفت: انتظار ما فراتر از پتانسیلهای کشور نیست و به همین دلیل نمره قابل قبول به دولت گذشته برای درمان ناباروری میدهم اما، انتظار داریم در دولت جدید، وزیر بهداشت و متولیان سیستم بهداشتی و درمانی نگاه ویژهتری به بحث تولید مثل داشته باشند.
دکتر علی صادقی تبار با اشاره به اینکه در مجموع اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم که برای حمایت از خدمات درمان ناباروری ارائه کرده است نمره قابل قبولی میگیرد، گفت: ضعفهایی که در اجرای این برنامه میدیدیم تماما منتهی به عملکرد دولت نمیشد. به عنوان مثال یکی از فاکتورهای مهم برای ارائه خدمات، پوششهای بیمه بود که این پوششها امری نیست که دستوری توسط دولت قابل اجرا باشد.
وی افزود: شاهد هستیم اواخر سال ۱۳۹۹ مجلس شورای اسلامی چنین مصوبهای داشت و بیمهها مکلف بودند که در سال ۱۴۰۰ پوششی برای درمان ناباروری انجام دهند که طبیعتا هنوز این اتفاق نیفتاده است و باید این اقدام توسط مجلس شورای اسلامی به موقع انجام میشد و سیاستگذاران بالادستی برای این امر بودجههای خاصی در اختیار بیماران قرار میدادند. نکته دیگر مهم و موثر در حمایت از درمان ناباروری تامین داروهایی است که نقش مهمی در ارائه این خدمات دارند. متاسفانه محدودیتهایی داریم که میشود آنها را درک کرد اما قاعده کار این است که پکیج کاملی از داروهای درمان ناباروری در کشور داشته باشیم. با محدودیتهای بودجهای در کشورمان خیلی از داروها اکنون در کشور نیست و آلترناتیوهای محدودی در کشور تولید شده و ما از داروهای مشابه در کشور میتوانیم استفاده کنیم اما، به واقع در کیفیت درمان بیماران این دارو حتما اثر خواهد گذاشت.
صادقیتبار، اظهار کرد: انتظار ما فراتر از پتانسیلهای کشور نیست و به همین دلیل نمره قابل قبول به دولت گذشته برای درمان ناباروری میدهم اما، انتظارمان این است که دولت جدید این آگاهی و اشراف را داشته باشند که اگر موضوع جمعیت مهم است باید بدانیم یک پنجم زوجین کشور با این چالش مواجه هستند و ۱۰۰ درصد این جمعیت تمایل به داشتن فرزند دارند. حال که بحث جمعیت موضوع مهمی است دولت باید به همین ۲۰ درصد جمعیت دارای مشکل ناباروری توجه ویژه داشته باشد.
وی در ادامه بیان کرد: اگر گردش مالی در سیستم بهداشت و درمان کشور را حدود ۸۰ هزار میلیارد تومان در سال تلقی کنیم، با اختصاص بودجهای ۶۰۰ میلیارد تومانی با طرحی که به مرکز پژوهشهای مجلس داده شده است، میشود حمایت ویژهای از زوجین نابارور در طول یک سال انجام داد به نحوی که همه زوجین برای آغاز درمان ترغیب شوند. بر اساس این طرح مبلغ ۵ میلیون تومان به هر زوج نابارور برای هر سیکل درمان ناباروری تعلق میگیرد تا به هر مرکزی که علاقه مند بود مراجعه کند و این مبلغ به حساب مرکز درمان ناباروری واریز شود تا فارغ از پوششهای بیمه، کمکی برای این افراد باشد. این رقم اندک اثرگذاری بالایی دارد و بیش از ۱۲۰ هزار زوج با این طرح میتوانند درمان بگیرند. در این زمینه جهاد دانشگاهی تمایل خود برای همکاری را اعلام کرده است.
وی افزود: انتظار داریم در دولت جدید، وزیر بهداشت و متولیان سیستم بهداشتی و درمانی نگاه ویژهتری به بحث تولید مثل داشته باشند.
مدیر مرکز درمان ناباروری ابن سینا درباره هزینههای درمان ناباروری، گفت: به طور متعارف اعلام میشود که هزینه درمان ناباروری بین ۷ تا ۱۰ میلیون تومان است ولی این بخشی از هزینههای IVF، پانکچر، جنین شناسی و… بیماران است و دو رکن دیگر هزینهها شامل هزینههای دارو و سایر هزینههای پاراکلینیک و کلینیکی هم وجود دارد که دو سوم دیگر هزینهها را به خود اختصاص میدهد و با این حساب هزینه درمان ناباروری بین ۱۲ تا ۱۷ میلیون تومان خواهد بود. از آذرماه سال گذشته بیمه نیروهای مسلح به عنوان یکی از سه بیمه پایه کشور این خدمات را تحت پوشش برده و حدود ۱۱ میلیون نفر دیگر این دغدغه را ندارند چراکه این بیمه با تعدادی از مراکز قرارداد منعقد کرده و ۱۰۰ درصد هزینههای درمان ناباروری را تحت پوشش قرار داده است.
وی در خاتمه تاکید کرد: انتظار میرود بقیه افراد بویژه بیمه شدگان سازمان تامین اجتماعی در سال ۱۴۰۰ با قانونی که مجلس تصویب کرده است از این خدمات با پوشش بیمه استفاده کنند و انشالله بیمههای تکمیلی هم کمک کنند. گرچه خدمات درمان ناباروری در کشور ما نسبت به سایر کشورها ارزانتر است اما همچنان برای مردم هزینه سنگینی دارد و حمایت بیمه به تسهیل شرایط کمک میکند. بیمه تامین اجتماعی و بیمه سلامت هنوز این خدمات را تحت پوشش نبردند و بعد از اجرایی شدن مصوبه مجلس آنها هم مکلف به پوشش خواهند شد.
منبع: ايسنا