مجله ویک: آمریکا به ایران بدهکار است و باید حسن نیت نشان دهد
یک مجله آمریکایی در یادداشتی به دلایل بی اعتمادی ایران یه آمریکا پرداخته و تاکید میکند که دولت جو بایدن باید به جبران بدعهدی این کشور در پایبندی به توافق هستهای و خروج یک جانبه از آن، با لغو تحریمهای ایران حسن نیت نشان دهد.
به گزارش ایسنا، مجله ویک، در یادداشتی درباره رویکرد جو بایدن رئیس جمهور آمریکا نسبت به ایران نوشت: حالا که بایدن رئیس جمهور شده است، باید فورا لغو گسترده تحریمها را هم برای نشان دادن حسن نیت و هم برای ایجاد یک وضعیت بهتر به عنوان بخشی از مذاکرات برای بازگشت به توافق هسته ای که دولت پیشین آمریکا از آن خارج شد، انجام دهد. آمریکا خسارات زیادی را به دولت و ملت ایران وارد کرده است که منجر به افزایش تلفات بیماری همه گیر کرونا شد. آمریکا این را به آن ها بدهکار است.
در ادامه این یادداشت آمده است: مانع دیپلماتیک در این جا این است که دولت بایدن اصرار دارد ایران باید پیش از هرگونه لغو تحریم، دوباره به تعهداتش در توافق برجام باز گردد، این در حالی است که ایران درخواستی برعکس دارد. چنان که بایدن در یادداشتی در پایگاه اینترنتی شبکه سی. ان. ان نوشته بود: اگر ایران به پایبندی جدی توافق هستهای بازگردد، آمریکا به عنوان نقطه آغاز مذاکرات بعدی به توافق باز خواهد گشت. حسن روحانی رئیس جمهور ایران روز چهارشنبه اظهاراتی عکس این مطرح کرده و گفت: آمریکا اول توافق را نقض کرد و باید اولین طرفی باشد که به آن باز می گردد.
این مجله می افزاید: هر کدام از این دو مورد که درست باشد، باید مبتنی بر پیشینه دیپلماتیک و زمینه های گسترده تر استراتژیک باشد. درباره موضوع اول، اصلا هیچ بحثی وجود ندارد که عملکرد آمریکا اشتباه بوده است. ایران با حسن نیت وارد توافق هستهای شد و نهایت پایبندی را تا وقتی که دونالد ترامپ رئیس جمهور پیشین آمریکا در سال ۲۰۱۸ به آن اعتماد خیانت کرد(ظاهرا به خاطر نفرت کینه جویانه از هر چیزی که رئیس جمهور اوباما انجام داده بود و تشویق شدن از سوی جنگ افروزان دیوانه) در پیش گرفته بود.
او می افزاید: ترامپ زیاده روی کرد و سردار قاسم سلیمانی فرمانده نیروهای قدس سپاه پاسداران ایران را در خاک عراق ترور کرد که این موجب خشم مقامات ایرانی و عراقی و افزایش اقدامات خشونت بار تقابلی شد که تا به امروز ادامه دارد.
یادداشت ویک همچنین بیان می کند: علاوه بر این، ایران دلایل تاریخی زیادی برای بی اعتمادی به آمریکا دارد. نیروهای آمریکایی در سال ۱۹۸۸ یک هواپیکای مسافربری ایرانی را سرنگون کردند که منجر به جان باختن ۲۹۰ نفر شد. آمریکا وقتی عراق در سال ۱۹۸۰ به ایران حمله کرد، صدام را حمایت مالی و آموزش(نظامی) و پشتیبانی دیپلماتیک می کرد که موجب به بار آمدن جنگی مهیب شد که نتیجه آن جان باختن نزدیک به یک میلیون ایرانی بود. همچنین سازمان سیا در سال ۱۹۵۳ از کودتایی علیه دولت دموکراتیک ایران پس از آن که ملتش ۲۰ سال دیکتاتوری بیرحمانه را تحمل کرده بودند، حمایت کرد.
این یادداشت افزون بر این مطرح می کند: سرانجام، درباره مسئله استراتژیک، واقعیت این است که ایران به ندرت اهمیتی برای منافع جدی آمریکا دارد، فارغ از این که چطور تشریحشان کنید. ایران کشوری با وسعت متوسط و درآمدی متوسط است که در نیمه جهان قرار گرفته است. تولیدات نفتی اش، تقریبا یک چهارم میزانی است که خود آمریکا تولید می کند. هیچ قصدی مبنی بر حمله به نیروهای آمریکایی ندارد مگر آن ها (بدون هیچ دلیلی) لب مرزهایش باشند. تصور کنید که آمریکایی ها چه احساسی می داشتند اگر ایران پایگاه های نظامی بزرگی در طول مرز کانادا و مکزیکو داشت و اقتصاد ما را با تحریم ها تحت فشار قرار می داد و گاهی هم یکی اعضای کابینه بایدن را ترور می کرد.
در بخش آخر این یادداشت آمده است: دلیل کافی برای ایجاد کمی فضا برای ایران وجود دارد. آمریکا بود که به وعده اش عمل نکرد–همان طور که بایدن نوشته بود، ترامپ «به طرزی غیر معقول سیاستی را کنار گذاشت که در حفظ امنیت آمریکا موثر بود»—بنابراین آمریکا باید حسن نیت نشان دهد. واقعا کمترین کاری است که می توانیم انجام دهیم. همچنین بر خلاف استدلال جنگ افروزان تشنه به خون امپریالیسم، انجام دادن این کار واقعا می تواند در کاهش دادن احتمال درگیر شدن در جنگی محکوم به شکست در فاصله ۷۰۰۰ مایل دورتر، به آمریکا کمک کند.
انتهای پیام
منبع:ایسنا