مخاطبی که وجود نداشت
یک کارگردان تئاتر گفت: مردم در شرایط سختی زندگی میکنند و بهجز خوراک و پوشاک قادر به تأمین بقیه نیازهای خود نیستند، اما وقتی قیمت بلیت نمایشی مثل نمایش ما، نصف قیمت یک پیتزاست باید ریشه مشکل «تئاتر نبینی» را در جاهای دیگری نیز جست.
مرضیه اشرفیان که همراه با همسرش، مهدی فدایی این روزها تئاتر «خانهای وجود داشت» را در تماشاخانه ماه کارگردانی میکند، در گفتوگو با خبرنگار ایسنا- منطقه اصفهان، اظهار کرد: یک گروه نمایشی مراحل سختی را پشت سر میگذارند تا بتوانند یک تئاتر را روی صحنه ببرند و بعد ازاین همه تلاش، باوجود سطح بالای کیفیت کار، ملالآور است که ببینند برخی شبها تعداد عواملشان از تعداد تماشاگران بیشتر است.
وی ادامه داد: ما اکنون مشغول اجرای دو تئاتر «خانهای وجود داشت» ویژه نوجوان و بزرگسال و «خرگوشک و رودخانه» ویژه کودکان در تماشاخانه ماه هستیم. تئاترهایی که در جشنواره بینالمللی تئاتر کودک و نوجوان همدان و جشنواره تئاتر استان مورد توجه داوران و منتقدان بوده اما چه سود وقتیکه تئاتر در سبد مصرف خانوادههای اصفهانی وجود ندارد؟
اشرفیان، با اشاره به اینکه حذف فعالیتهای فرهنگی، نخستین پیامد مشکلات اقتصادی است، تصریح کرد: مردم را درک میکنم. در شرایط سختی زندگی میکنند و بهجز خوراک و پوشاک قادر به تأمین بقیه نیازهای خود نیستند اما وقتی قیمت بلیت نمایشی مثل نمایش ما، نصف قیمت یک پیتزاست باید ریشه این «تئاتر نبینی» را در جاهای دیگری نیز جست.
این کارگردان تئاتر با اشاره به استقبال توریستهای خارجی از نمایش «خانهای وجود داشت» گفت: به این دلیل که تماشاخانه ماه در مجاورت میدان نقشجهان قرار دارد و تئاتر ما نیز یک اثر دیالوگ محور نیست، توریستهای زیادی به تماشای آن نشستهاند.
وی افزود: پرفسور خاویر، استاد دانشگاه اسپانیا و مدرس تئاتر، در شب دوم اجرا مهمان ما شد و نقد مثبتی برای تئاتر «خانهای وجود داشت» نوشت که برایمان بسیار ارزشمند است. گروهی از اسپانیا بعد از دیدن کار، از ما برای حضور در فستیوال تئاتری که در این کشور برگزار میشود دعوت کردند و دو شب پیش نیز میزبان افرادی بودیم که از رسانه ملی نیوزیلند آمده بودند و اظهار تمایل کردند که این تئاتر در کشورشان اجرا شود.
اشرفیان، با گلایه از بیمهری اصحاب رسانه و فرهنگ ادامه داد: 12 شب از اجرای ما گذشته و حتی یک نفر از اصحاب رسانه و فرهنگ برای دیدن این نمایش، قدمی رنجه نکرده است.
وی خاطرنشان کرد: مسئله مخاطب، مسئله همه تئاترهای اصفهان است و شاید دیگر همکاران به این دلیل که دوست ندارند خبر بدی از اثرشان مخابره شود، مایل به صحبت درباره این معضل نیستند اما من معتقدم که باید درباره این مشکل حرف زد و چارهای برای آن اندیشید.
این هنرمند که تحصیلکرده رشته تئاتر است، سختترین معمای این روزهای خود را یافتن علت قهر مردم با تئاتر بیان کرد و گفت: بعد از اتمام تحصیلاتم در تهران، همه توصیه میکردند که برای ادامه کار در پایتخت بمانم اما من با قاطعیت گفتم ما باید به شهرمان برگردیم و تلاش کنیم که آنجا را مثل پایتخت کنیم. اکنون اما در این مبارزه یکتنه، کم آوردهام و به مهاجرت فکر میکنم.
به گزارش ایسنا، تئاترهای «خرگوشک و رودخانه» و «خانه ای وجود داشت» تا 10 اردیبهشتماه هر شب رأس ساعت 18 و 20 در تماشاخانه ماه روی صحنه میرود.