اخبار 11

مشکل اصلی در مدیریت آب، تولید آن است

مشکل اصلی در مدیریت آب، تولید آن است

ایسنا/لرستان عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: برای تقویت و افزایش تولید آب تنها راه ممکن حفظ تعادل چرخه آب(سیکل هیدرولوژی) با تاکید بر حفاظت و حمایت از پوشش گیاهی سطح زمین (land Cover)بطور اعم و جنگل و مرتع بطور اخص است.

رضا چمن‌پیرا در گفت‌وگو با ایسنا در رابطه با عبارت رایج “نجات آب” و مدیریت منابع آبی اظهار کرد: عبارت نجات آب را صحیح نمی‌دانم، چرا که آب خود ماهیتا نجات بخش بوده و مایع حیات است.

وی با بیان اینکه در کشور ما از صدر تا ذیل برای مدیریت آب صرفا رویکرد مدیریت مصرف حاکم است، حال آنکه مشکل اصلی در مدیریت تولید آب است، افزود:  چنانچه تولید آب کاهش یابد یا در شرایط خاص متوقف شود، مدیریت مصرف عملا کارکرد خود را ازدست خواهد داد.

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان گفت: برای تقویت و افزایش تولید آب تنها راه ممکن حفظ تعادل چرخه آب(سیکل هیدرولوژی) با تاکید بر حفاظت و حمایت از پوشش گیاهی سطح زمین (land Cover)بطور اعم و جنگل و مرتع بطور اخص است.

حریق، چرای مفرط و جنگل‌تراشی عوامل عمده برهم زننده تعادل طبیعی چرخه آب و تخریب سرزمین است

چمن‌پیرا بیان کرد: از بین رفتن عرصه‌های جنگلی و مرتعی در اثر  عوامل متعدد انسانی نظیر آتش‌سوزی‌های پی در پی، جنگل تراشی، چرای مفرط، توسعه بی‌رویه و غیر اصولی اراضی کشاورزی، باغات، صنایع و شهری از طریق تجاوز به حریم منابع طبیعی، عدم توجه کافی به مدیریت سرزمین بخصوص حفاظت خاک و آبخیزداری و …. از جمله عوامل عمده برهم زننده تعادل طبیعی چرخه آب و تخریب سرزمین است، که ماحصل آن بصورت سیل و خشکسالی بروز نموده و کل حیات را با مخاطره مواجه می سازد.

وی ادامه داد: ازدیگر نتایج شوم تخریب سرزمین می‌توان به کاهش آبدهی چشمه‌ها و چاه‌ها، خشک شدن رودخانه‌ها و تالاب‌ها، افت شدید سطح سفره‌های آب زیرزمینی به دلیل عدم تغذیه متوازن و تخلیه بیش از حد آب زیرزمینی در اثر پمپاژ، سله‌بندی و کاهش عملکرد اراضی کشاورزی و … اشاره کرد.

ایران بیش از ۷۰ درصد از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب منابع آب تجدیدشونده را استفاده می‌کند

عضو هیات علمی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی لرستان با بیان اینکه سرانه منابع آب کشور در سال ۱۳۰۰ برای هر ایرانی ۱۳هزار مترمکعب بوده که اکنون به کمتر از ۱۵۰۰ متر مکعب تقلیل یافته است، افزود: این در حالیست که براساس برخی شاخص‌های بین‌المللی کشورهایی که سرانه منابع آب در آنها کمتر از ۱۷۰۰ متر مکعب باشد در وضعیت تنش شدید آبی قرار دارند.

چمن‌پیرا خاطر نشان کرد: همچنین هر کشوری که بیش از ۲۰ تا ۴۰ درصد از منابع آب تجدیدپذیر خود را (سالانه) مصرف کند دچار تنش متوسط تا شدید آبی خواهند شد.

وی یادآور شد: درحال حاضر ایران بیش از ۷۰ درصد از ۱۳۰ میلیارد مترمکعب منابع آب تجدیدشونده(متوسط بلند مدت) خود را مورد استفاده قرار می‌دهد.

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *