اخبار 2

منصب ملک‌الشعرایی آستان قدس احیا می‌شود

منصب ملک‌الشعرایی آستان قدس احیا می‌شود

ایسنا/خراسان رضوی تولیت آستان قدس رضوی گفت: بخش فرهنگی آستان قدس و مؤسسه آفرینش‌های هنری را مکلف می‌کنم در مدت زمانی مشخص شرایط، بسترها و مقدمات لازم جهت احیاء دوباره منصب «ملک الشعرایی آستان قدس» را با توجه به همان اقتضائات و ضروریات لازم فراهم آورد و غفلت از این سنت تاریخی نباید ادامه یابد.

حجت‌الاسلام والمسلمین احمد مروی در دیدار جمعی از اهالی فرهنگ، اساتید شعر و ادب فارسی، شاعران جوان و پیشکسوت شعر آئینی کشور که در تالار شهید سلیمانی حرم مطهر رضوی انجام شد، اثرگذاری بالای شعر را به سبب فطری بودن آن دانست و اظهار کرد: علاقه و گرایش به شعر و هنر امری فطری بوده و خداوند گرایش به آن را در سرشت آدمی نهاده است، از این رو در تمامی ادوار تاریخ توجه به هنر و شعر وجود داشته و منحصر به دوران و عصر خاصی نیست.

وی با بیان اینکه در طول تاریخ شعر مورد استفاده هم جریان هدایت و هم جریان ضلالت بوده است، به شعر عصر جاهلیت و پس از آن اشاره و اظهار کرد: در دوران جاهلیت شعرها عموماً حاوی مضامین لهو و لعب، هزل و فخر فروشی قبایل به یکدیگر و از منطق و ترتیب عقلی خالی بود؛ اما با ظهور اسلام مضامین همچون معنویات، تقرب الی اللّه، جهاد، مقاومت و غیره وارد شعر شد.

تولیت آستان قدس رضوی افزود: شعر همواره هم در مجالس و محافل بزم و هم در مجالس مذهبی، معنوی و معرفتی بوده؛ بشر هم در ایام صلح و هم در میدان رزم و نبرد از شعر استفاده کرده که همه این‌ها دلالت بر فطری بودن شعر دارد.

تأثیرگذاری بالای شعر در ترویج معارف دینی

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی با اشاره به توجه و اهتمام ائمه اطهار (ع) به شعرا، دلیل آن را تأثیرگذاری بالای شعر در ترویج معارف دینی دانست و اظهار کرد: شعرای محب اهل بیت(ع) مانند «کمیت بن زید اسدی»، «دعبل خزاعی» و غیره شعرایی هستند که ائمه اطهار(ع) بسیار به آن‌ها توجه داشتند و مورد تشویق این حضرات قرار می‌گرفتند.

وی ضمن تأکید بر قدرت تأثیرگذاری کم نظیر شعر، بر توجه علما و فقهای بزرگ اسلام به شعر و شاعری اشاره و اظهار کرد: جنبه سازندگی شعر بسیار قوی است از این رو ائمه اطهار(ع) و سپس علمای بزرگ شیعه به شعر بسیار اهتمام داشتند، به عنوان مثال آیت‌الله محمدحسین غروی اصفهانی، مشهور به «کمپانی» که از مراجع بزرگ و فقهای مطرح شیعه و در علوم مختلف اسلامی سرآمد است، شاعر نیز بوده و دیوان شعر دارد.

رهبر انقلاب حامی جریان ادبی کشور

تولیت آستان قدس رضوی از محیی‌الدین مهدی الهی قمشه‌ای و اقبال لاهوری به عنوان دیگر فیلسوفان، حکما و اندیشمندان مسلمان که به شعر توجه داشتند، نام برد و تصریح کرد: امام خمینی(ره) به عنوان یک فیلسوف، حکیم، مرجع تقلید و انقلابی بزرگ، خود شاعر بودند و دیوان اشعار داشتند، همچنین اکنون رهبر معظم انقلاب توجه ویژه به شعر و ادبیات فارسی دارند و خود یک شاعر و ادیب به تمام معنا هستند و به طور ثابت سالی دوبار با شعرا دیدار چند ساعته برگزار می‌کنند.

وی رهبر معظم انقلاب را حامی جریان ادبی و شعر کشور دانست و افزود: دیدارهای ثابت رهبر معظم انقلاب با شعرا نشان‌دهنده اهمیتی است که معظم له برای شعر قائل هستند و آن را هنری تمدن‌ساز، تأثیرگذار بر فرهنگ جامعه و میراث ملی می‌دانند و به شعرای معاصر بسیار توجه دارند.

احیاء منصب «ملک الشعرا» در آستان قدس

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی در ادامه به تاریخچه کهن هنر شعر و منصب «ملک‌الشعرا» در آستان قدس اشاره و ابراز کرد: بر اساس اسناد تاریخی از گذشته مراسم شعرخوانی در بارگاه منور امام رضا(ع) برگزار می‌شده و «ملک‌الشعرا»، منصب مخصوصی بوده که آستان قدس آن را اعطا می‌کرده است.

وی گفت: متأسفانه منصب «ملک الشعرا» در آستان قدس تعطیل شده که باید آن را دوباره احیا کنیم؛ در برخی موارد غفلت کرده‌ایم و بسیاری از میراث فرهنگی و معنوی ایران توسط کشورهای دیگر مصادره شده است اگر در این خصوص نیز غفلت کنیم دور نیست که دیگران عنوان «ملک الشعرایی» را به نفع خود مصادره کنند.

تولیت آستان قدس رضوی تأکید کرد: بخش فرهنگی آستان قدس و مؤسسه آفرینش های هنری مکلف هستند در مدت زمانی مشخص شرایط، بسترها و مقدمات لازم جهت احیاء دوباره منصب «ملک الشعرایی آستان قدس» را با توجه به همان اقتضائات و ضروریات لازم فراهم آورد و غفلت از این سنت تاریخی در آستان قدس نباید ادامه یابد.

لزوم آسیب شناسی شعر آئینی

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی در بخش دیگری از سخنان خود بر ضرورت آسیب‌شناسی شعر آئینی تأکید کرد و گفت: هر امر مقدس و مبارکی آفت‌هایی نیز دارد که در خصوص شعر آئینی نیز باید آسیب‌شناسی از منظر شاعران بزرگ کشور صورت گیرد و آستان قدس نیز به طور کامل آمادگی حمایت از جریان شعر آئینی کشور را دارد.

وی با اشاره به اختصاص رواقی جهت برگزاری محافل شعرخوانی در حرم مطهر رضوی، ابراز کرد: برای حمایت از شعر آیینی و نشر فرهنگ اهل بیت(ع) و آموزه‌های رضوی باید شعرخوانی را یکی از برنامه‌های ثابت حرم مطهر قرار دهیم تا ان‌شاءالله هنر زیبای شعر آئینی دوباره احیا شود.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه حرم مطهر امام رضا(ع) باید پایگاه شاعران متعهد و کانون رشد شعر آئینی باشد، اظهار کرد: آن شعر و پیامی که از حرم امام رضا(ع) به جهان ساطع شود قطعاً سرشار از آگاهی، نور، برکت، پاکیزگی و فضیلت خواهد بود.

وی آگاهی بخشی را یکی از رسالت‌های بزرگ شعر آئینی خواند و تصریح کرد: برخورداری از احساسات برای برانگیختن عواطف از جنبه‌های لازم شعر آئینی است اما کافی نیست، شعر آئینی باید همراه با آگاهی بخشی باشد و از برانگیخته شدن احساسات برای نشاندن معارف دینی در قلب مخاطب استفاده کند؛ لذا صرف برانگیختن آتش احساسات بدون برخورداری از مفاهیم معرفتی و تربیتی ارزشمند نخواهد بود.

ضرورت استفاده از فضای مجازی برای احیاء سنت شعرخوانی

حجت‌الاسلام والمسلمین مروی در ادامه به قدرت شعر و شعرای بزرگ تاریخ ادب فارسی اشاره و اظهار کرد: روزگاری در خانه هر ایرانی در کنار کتاب‌های مقدس مذهبی حافظ نیز جای داشت، به طوری‌که حافظ خوانی، سعدی خوانی و فردوسی خوانی بخشی از زندگی مردم ایران بوده است، لذا باید برای احیاء سنت شعر خوانی در میان خانواده‌ها و مردم تدبیر اندیشیده شود.

بر اساس گزارش روابط‌عمومی آستان قدس رضوی، وی با بیان اینکه باید از فضای مجازی برای عرضه و خوانده شدن شعر استفاده کرد، گفت: تمایل قابل توجه بخش زیادی از مردم جامعه به استفاده از فضای مجازی و حضور آن‌ها در این بستر، فرصت بسیار مناسبی را برای عرضه و خوانده شدن اشعار  فراهم کرده است که باید به بهترین نحو مورد استفاده قرار گیرد.

تولیت آستان قدس رضوی با بیان اینکه به جهت فطری بودن شعر، عرضه آن موجب جذب مخاطبان خواهد شد، تصریح کرد: از هر ابزاری باید برای توسعه و گسترش شعر به ویژه اشعار معرفتی و شعرهایی که نسبت به ائمه اطهار(ع) سروده شده است، در جامعه استفاده کنیم تا از این طریق بتوان فضائل اخلاقی و نیکی‌ها را در جامعه توسعه داد.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *