مهمترین علائم کمبود عناصر غذایی در درختان میوه
ایسنا/لرستان یک کارشناس کشاورزی گفت: کمبود عناصر غذایی در درختان میوه علائمی دارد که باغداران با شناخت آنها میتوانند در درمان درختان کارهای اساسی انجام دهند.
مهدی نیازی در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: اگر چه بهترین روش برای جبران مواد غذایی گیاه در خاک انجام آزمون خاک قبل از کاشت درختان بوده، اما بیشک مطمئنترین راه برای شناسایی کمبودهای عناصر غذایی در درختان انجام آزمون تجزیه برگی است.
وی ادامه داد: از آنجا که امکانات آزمایشگاهی و تجهیزات مربوطه در تمام مناطق وجود ندارد شناسایی علائم کمبود عناصر در درختان و جبران آنها میتواند باعث افزایش مقاومت درختان در برابر آفات و ببماریها و افزایش عملکرد محصول در واحد سطح شود.
نیازی با اشاره به علائم کمبود نیتروژن، عنوان کرد: در صورت کمبود ازت از برگهای پیر به جوان منتقل شده و علائم کمبود اکثر در برگهای پیر مشاهده میشود توقف رشد و زردی برگهای پائین درخت از علائم کمبود ازت است.
این کارشناس کشاورزی ادامه داد: توقف رشد برگها، کوچک شدن برگها و ارغوانی شدن برگهای پایینی از علایم کمبود فسفر است.
وی تصریح کرد: کمبود پتاسیم باعث رنگ پریدگی، سوختگی حاشیه برگها و زرد شدن حاشیه برگهای پائینی و در درخت انگور باعث خشک شدن نوک خوشههای انگور میشود.
نیازی با اشاره به اینکه کمبود گوگرد باعث توقف رشد و زرد شدن برگهای پایینی درخت میشود، اظهار کرد: از علایم کمبود آهن زرد شدن پهنک برگهای جوان و سبز باقی ماندن رگبرگهای آن است، برگهای تازه روییده زردی بیشتری نشان میدهند و در نهایت لکههای نارنجی بر روی برگهای انتهایی توسعه مییابند.
این کارشناس کشاورزی ادامه داد: بارزترین مشخصه کمبود روی ریز و جارویی شدن برگهای جوان در سرشاخههای درخت و وجود نقاط زرد کرمی رنگ در زمینه سبز تیره برگهای میانی بوده و کمبود روی باعث غیر همزمان رسیدن میوههای انگور میشود.
وی عنوان کرد: کمبود منگنز شبیه سایر ریزمغذیها در خاکهای آهکی اتفاق میافتد که در این صورت برگها زرد کمرنگ میشوند و این زردی از حاشیههای برگ شروع شده و به سمت رگبرگ میانی توسعه مییابد.
نیازی تصریح کرد: کمبود مس در درختان میوه باعث ایجاد شاخههای پُر رشد با برگهای درشت به رنگ سبز تیره و با لکههای زرد رنگ خواهد شد که در صورت تشدید کمبود تمام شاخههای جوان خشکیده میشوند.
این کارشناس کشاورزی عنوان کرد: خشکی برگها مخصوصاً حاشیههای آنها از علایم عمومی کمبود کُلر در درختان میوه است و در مقایسه با کمبود کُلر سمیت آن گستردگی جهانی دارد.
وی افزود: کمبود بر در درختان میوه باعث کاهش رشد و نمو پرچمها، کاهش مدت گرده افشانی، سیاه شدن وسط سیب و بد شکلی میوه میشود.
انتهای پیام
منبع:ایسنا