اخبار 27

نامه یک تهیه‌کننده سینما به نمایندگان مجلس

نامه یک تهیه‌کننده سینما به نمایندگان مجلس

محمد خزاعی با طرح این سوال که « آیا نمایندگان عزیز مجلس تاکنون بررسی و تحلیل و جمع‌بندی کرده‌اند که کل گردش مالی هنر و سینما در کشور چقدر است؟» درباره مصوبه اخیر مجلس برای مالیات مشاغل هنری تاکید می‌کند:‌ این مصوبه هنرمندان را مستضعف‌تر و ضعیف‌تر می‌کند و حرکت چرخ‌های صنعت نحیف و شکننده سینما را یا کُند کرده یا از کار می‌اندازد.

این تهیه‌کننده سینما و تلویزیون – در پی مصوبه جدید مجلس شورای اسلامی مبنی بر « اخذ مالیات از هنرمندان» نامه‌ای در نقد این مصوبه خطاب به محمدباقر قالیباف رئیس و نمایندگان مجلس شورای اسلامی منتشر کرد و نسخه‌ای از ان را در اختیار ایسنا قرار داد.

خزاعی، تهیه‌کننده فیلم‌های «به وقت شام»، «امپراتور جهنم» و «قلاده‌های طلا» و نیز سریال «دادِستان» در نامه خود نوشته اشت:‌

«ریاست محترم مجلس شورای اسلامی جناب دکتر قالیباف و نمایندگان محترم ملت

سلام علیکم

به تازگی طرحی در مجلس شورای اسلامی تصویب شد که بر اساس آن همگی هنرمندان و فعالان فرهنگی و هنری و سینماگران مانند فعالان تجاری، بازرگانی، صنعتی و … ملزم به پرداخت مالیات شدند.

به نظر می‌رسد این مصوبه مجلس بدون پیمودن مسیرها و منابع و مجاری مطالعاتی لازم و بدون کارشناسی صورت گرفته و فاقد زمینه‌های پژوهشی و مبانی تحقیقاتی؛ اقدامی نمایشی و نمادین و واکنشی غیرفنی است.

آیا نمایندگان عزیز! تاکنون، بررسی و تحلیل و جمع‌بندی کرده اند که کل گردش مالی هنر و سینِما در کشور چقدر است؟ در خوش‌بینانه‌ترین و – در دوران پیشاکرونا – این چرخش مالی در اوجش در حوزه سینما زیر ۲۰۰ میلیارد تومان بوده و در سایر رشته‌های هنری، بویژه تئاتر وضعیت بسیار وخیم‌تر است.

باورمان این است که مصوبه مجلس در جو آشفته رسانه‌ای و به صورت شتابزده صورت گرفته و نیازمند بررسی‌های ملموس‌، تحقیقات میدانی، گفتگوهای فنی و تخصصی و پروسه کارشناسی است.

من مخالف گرفتن مالیات از هنرمندان نیستم، اما به همان دلایلی که مجالس و دولت‌ها در گذشته معافیت ۱۰۰ درصدی برای هنرمندان مانند برخی مشاغل خاص قائل بوده‌اند، اعتقاد دارم نمی‌توان عجولانه و هیجانی و در واکنشی احساسی و ژورنالیستی به صورت کلی و مطلق این معافیت لغو شود.

اقتصاد هنر و سینِما همواره، در شرایط پیش از وضعیت بغرنج و اورژانسی کرونا هم، شکننده، نحیف و آسیب پذیر بوده است. بدون شک، این تصمیم مجلس باری اضافه و غیرقابل تحمل بر شانه های هنرمندان و سینماگران می‌گذارد و بیش از گذشته موجودیت، آسایش و رفاه آن‌ها را تهدید می کند.

در همه جای دنیا برای برخی مشاغل که در معرض خطر نابودی هستند و یا صنایعی که با چالش ها، بحران ها و شرایط اقتصادی نا به سامان و ضعیف مواجه هستند از حمایت ها و تسهیلاتی از سوی دولت ها برخوردار می شوند.

قطعاً، سینِما و تئاتر و اغلب رشته‌های هنری این وضعیت را دارند.

مصوبه مجلس، هنرمندان را مستضعف تر و ضعیف‌تر می‌کند و حرکت چرخ های صنعت نحیف و شکننده سینِما را کند یا از کار می‌اندازد؛ ضمن اینکه انگیزه‌ها و مشوق های نسبی موجود برای گرانش و کشش بخش‌های خصوصی برای سرمایه‌گذاری و سرمایه گذاران را سلب می نماید.

طرح مجلس نه تنها گامی در مسیر تحقق عدالت نیست که دست اندازی در این مسیر است و چالش مالیات هنرمندان چالشی است جدی و اساسی که از یک مجلس انقلابی و پویا بعید بود اینگونه شتابزده تن به مصوبه ای دهد که فاقد مطالعات و پژوهش های پشتیبان و جانبی است. مضافا اینکه از ریاست مجلس اقای دکتر قالیباف که ارتباط و تعامل تنگاتنگ و عمیقی با خانواده هنر و سینِما و هنرمندان دارد تصویب چنین طرحی دور از انتظار و غیرمترقبه بود.

حتی اگر به دوران فلاکتبار کرونا توجه نکنیم که اقتصاد و رونق سینِما و سینماگران و هنرمندان را در مقیاس وسیعی از کار انداخته و متوقف کرده است؛ جامعه هنری و قاطبه هنرمندان و اکثریت اعضای صنوف سینمایی در طول سال‌ و همواره، با بحران های شدید بیکاری، فقر، فقدان ثبات اقتصادی و رفاه نسبی و با رنج‌ها و محنت های خرد و کلان بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند و اگر چند چهره خاص و سلبریتی را استثناء کنیم این خانواده برای تأمین بدیهی‌ترین نیازهای زندگی دچار مشکل است و ناجامع نگری و بی توجهی مجلس به همه جوانب، نه تنها کمکی به خانواده هنر نمی‌کند که آن‌ها را در چنبره پیچیده‌تری از گرفتاری‌ها و بن بست ها قرار می‌دهد .

البته به شخصه انتظار داشته‌ام که بانگ اعتراض و نارضایتی هنرمندان و سینماگران از سوی نهادها و دستگاه‌های ذیربط هم بازتاب می یافت تا کل بدنه هنر و سینِما به حساب چند سلبریتی و دریافتی های نجومی آن‌ها نواخته نشوند.

ریاست و نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی

مصوبه اخذ مالیات از وجوه مختلف دارای اشکالات و مشکلاتی است:

۱- بازتاب تصویب چنین طرحی نخست این را القا کرده است که نمایندگان ملت، آگاهی و وقوف و تسلط فراگیری به میزان گردش مالی و عملیات اقتصادی عرصه های هنری ندارند.

۲- احتمالا، نمایندگان محترم اطلاع ندارند که بیش از ۸۰ تا ۹۰ درصد اعضای صنوف هنری و سینمایی فاقد فعالیت مستمر و امتداد شغلی سالانه هستند و ای بسا بسیاری از آن‌ها هر از چند سال ممکن است موفق شوند قراردادی ببندند. به عنوان مثال کارگردان یا بازیگر یا … وقتی هر سه یا چهار سال موفق می شود قراردادی ببندد، و بدتر از کارگران فصلی از تداوم و تضمین کار برخوردار نیستند؛ بر چه اساسی از رقم قرارداد آن‌ها مالیات اخذ می شود؟

۳- در تصویب این طرح متأسفانه حواس منتخبان ملت، فقط و فقط به هیاهوی درآمدهای نجومی چند بازیگر و سلبریتی متمرکز بوده – که البته، این عده با مکانیسم اخذ مالیات هم قادر خواهند بود از پرداخت آن فرار کنند.

۴- در این مصوبه پیش‌بینی نشده که برای ده‌ها هزار هنرمند و بیش از ۴ هزار فعال سینمایی و اعضای بیکار صنوف در مواقع بیکاری و دوران بحران های اقتصادی چه ما به ازا و راهکاری طراحی و اندیشیده شده است؟

۵ – کاش دریافت مالیات از هنرمندان با شفافیت و آگاهی و حوصله بیش تری مورد ارزیابی و مطالعه قرار می‌گرفت و به فرایندی منجر می‌شد که از منابع درامدهای مالیاتی برای ایجاد اشتغال و امور رفاهی هنرمندان و سینماگران در روزگار بیکاری و از کار افتادگی گشایش هایی صورت گیرد.

۶- این مصوبه بدون شک، صنعت نیمه جان سینِما و … را زمین گیرتر خواهد کرد و کورسوی امیدی که از طریق مشارکت های بخش‌های خصوصی و سرمایه گذاراران شخصی وجود داشت نیز، بسته خواهد شد.

۷- لازم است تصمیم گیری در زمینه مسئله مالیات بر اساس کارشناسی‌های دقیق تر و همه جانبه صورت بگیردتا ضمن رونق بخشی به هنر و سینِما و گشایش کار فعالان این عرصه فضاها و ظرفیت‌های بالقوه برای ورود و حضور در آن گسترش یابد..

۸- معتقدم این تصمیم در راستای حمایت از جامعه و خانواده هنرمندان و فعالان فرهنگی نیست و به بهبود تولیدات و محصولات فرهنگی و تقویت مشاغل عرصه هنر و فرهنگ کشورمان منجر نمی شود.

و …

بدون تردید، حمایت و همراهی با خانواده فرهنگ، هنر و رسانه کشور و کمک به توسعه و تعالی فرهنگ به عنوان یکی از مهمترین منویات مقام معظم رهبری ضرورتی ملموس و اجتناب‌ناپذیر است که با بازنگری و شناسایی حفره ها و ایرادات این مصوبه میسر و ممکن خواهد شد.»

انتهای پیام

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *