نقش اجتماعی حضرت معصومه(س) در تاریخ اجتماعی و فرهنگی اسلام
ایسنا/قم ستاد حوزه علمیه با اشاره به ویژگیهای حضرت معصومه سلام الله علیها حجاب و عفت ایشان را الگوی زنان و دختران دانست و گفت: حرکت حضرت معصومه سلام الله علیها از مدینه به قم نشان دهنده نقش اجتماعی ایشان است که با وجود اینکه در نهایت عفاف و حجاب بودند ولی در اجتماع هم نقش آفرین بودند و با این حرکت خود تاریخ سازی کردند
حجت الاسلام والمسلمین ناصر رفیعی در سخنرانی به مناسبت میلاد حضرت معصومه با اشاره به سفر تاریخی حضرت معصومه سلام الله علیها به قم، عنوان کرد: حضرت معصومه سلام الله علیها ده ساله بوند که پدرشان را از دست دادند و ۱۸ سال تحت تربیت و در کنار برادر خود در مدینه زندگی کردند و به محض اینکه امام رضا علیه السلام به ایران سفر کردند برای ملحق شدن به ایشان حرکت کردند و دو سال قبل از وفات امام رضا علیه السلام در قم از دنیا رفتند.
وی با بیان اینکه این قبر از مسلمات تاریخی است، گفت: برخی از امام زادگان محل دفنشان چند روایت دارد و چند قبر به آنها منسوب است ولی بدون تردید از مسلماتی که مورد اتفاق مورخین است قبر این بانو در قم است.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه ما اطلاعات چندانی از زندگی حضرت معصومه سلام الله علیها نداریم اما متن زیارتنامه ایشان و برخی از روایات مقام و عظمت این بانوی با کرامت را میرساند، افزود: اولین ویژگی این بانوی بزرگوار این است که چهار امام سفارش زیارت ایشان را کردهاند که در میان امام زادگان منحصر به فرد است زیرا در میان امامزادگان تنها حضرت ابالفضل(ع)، حضرت عبدالعظیم(ع) و حضرت علی اکبر(ع) سفارش به زیارتشان شده است.
وی گفت: امام صادق علیه السلام قبل از تولد امام کاظم علیه السلام فرمودند دختری از ما در قم به خاک سپرده می شود که هر کس او را زیارت کند بهشت بر او واجب می شود.
رفیعی ویژگی دوم حضرت معصومه سلام الله علیها را کراماتی که از ایشان نقل شده عنوان کرد و گفت: از ائمه(ع) کرامات و شفای بیمارهای زیادی نقل شده است ولی درباره امامزادهها اگر هم کرامتی نقل شده باشد از خادم آنجا و یا یک فرد معمولی نقل شده ولی ناقل کرامات حضرت معصومه سلام الله علیها علما و مراجع ما هستند.
وی ادامه داد: آیت الله مرعشی نجفی همیشه قبل از نماز صبح در حرم بودند و فرمودند من خیلی از مشکلاتم را به حضرت عرضه میکردم و حل میشد و آیت الله فاضل نقل کردند که میخواستم کتابی درباره آیه تطهیر بنویسم وشبهههای پیرامون این آیه را جواب دهم به همین منظور متوسل به حضرت معصومه سلام الله علیها شدم و مطالبی به ذهن من آمد که با ۵۰ سال مطالعه هم نمیتوانستم به آن مطالب دست پیدا کنم و ایشان نام این کتاب را چهره درخشان اهل بیت در آیه تطهیر گذاشتند.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه ویژگی دیگر کریمه اهل بیت(س) مقام عبودیت و بندگی ایشان است، گفت: امروز روز دختر است و اسلام اهمیت ویژهای برای دختر قائل است و در روایات یکی از سعادتهای پدر را داشتن دختر دانسته اند؛ در جامعهای که دختر داشتن ننگ بود پیامبر(ص) دست دخترشان را بوسیدند و خدا اینطور مقدر کرده بود که هیچ پسری برای پیامبر(ص) باقی نماند و نسل پیامبر(ص) از یک دختر ادامه پیدا کند.
وی با بیان این که ۱۱ امام از نسل دختر پیامبر(ص) هستند، افزود: کسانی که می گوید اسلام دختران را نادیده گرفته است یا عناد دارند و یا جاهل هستند زیرا خداوند سوره ای را در قرآن به نام زنان آورده و در قرآن حتی برای دختران مشرکین دل سوزانده است؛ امام صادق علیه السلام فرمودند دختر حسنه و پسر نعمت است و خداوند روز قیامت ازنعمتهایی که داده است سؤال میکند ولی از حسنه سؤال نمیکند و این به آن معنی است که نفس دخترداری عبادت و عمل صالح است.
رفیعی ویژگی دیگر حضرت معصومه سلام الله علیها را مقام عفاف ایشان دانست و ابراز کرد: ایشان ۱۷ روز در قم بودند و بستگانی در قم نداشتند و موسی بن خزرج خانه خود را در اختیار ایشان قرار داده بود ولی هیچ کس ننوشته که چهره ایشان را کسی دیده باشد زیرا همواره در حجاب و عفت بودند.
وی با تصریح به اینکه عظمت یک زن به عفت و پوشش او است، گفت: امروز در غرب زن به عنوان یک ابزار استفاده میشود و اگر اسلام برای زنها حجاب و عفاف را قائل شده است می خواهد عظمتش حفظ شود و تبدیل به یک آلت دست نشود.
استاد حوزه علمیه با بیان اینکه مقام شفاعت که مخصوص انبیاء و اولیاء خدا است به حضرت معصومه سلام الله علیها نیز داده شده است، افزود: در روایت است که همه شیعیان به شفاعت حضرت معصومه سلام الله علیها وارد بهشت میشوند و این مقام به خاطر این است که عظمت و حیثیت خود را حفظ کرده اند.
وی با بیان اینکه حضرت معصومه سلام الله علیها مظهر یک دختر اجتماعی به معنای دینی و اسلامی هستند، ادامه داد: حرکت حضرت معصومه سلام الله علیها از مدینه به قم نشان دهنده نقش اجتماعی ایشان است که با وجود اینکه در نهایت عفاف و حجاب بودند ولی در اجتماع هم نقش آفرین بودند و با این حرکت خود تاریخ سازی کردند و دختران زمان ما باید از ایشان درس بگیرند.
انتهای پیام
منبع:ایسنا