نقش و مسئولیتهای سرایدارها
سرایداری یکی از شغلهایی است که این روزها بسیاری از افراد به دنبال ورود به آن هستند. این شغل مزایای بسیار زیادی دارد. برای مثال شما برای سرایداری ویلا یا مجتمع نیازی به ارائه کارت پایان خدمت یا مدرک تحصیلی ندارید. یکی از موضوعات مهم درباره این شغل، وظایف آن است. در واقع افرادی که قصد ورود به این شغل را دارند باید بدانند که مسئولیتهای سرایدار چیست. برای آشنایی با وظایف سرایدار، این مطلب را از دست ندهید.
وظایف سرایدار؛ اصلیترین مسئولیتهای مربوط به این شغل
سرایداری را میتوان به عنوان یکی از شغلهای پراهمیت در ادارات، ساختمانهای مسکونی، ویلا، مدارس و… نام برد. این روزها در اغلب آپارتمانهای و ساختمانهای مختلف، استخدام سرایدار به انجام میرسد. وظایف سرایدار ساختمان به طور کلی مشخص است.
این وظایف شامل مراقبت، نظافت و سایر کارهای خدماتی میشوند. بسیاری از مالکین ساختمانها و باغهای بزرگ، به وجود سرایداران در ساختمان خود بسیار اهمیت داده و به دنبال فردی هستند که با شغل سرایداری ساختمان آشنا باشد.
زمانی که فرد در قراداد سرایداری یک سری از وظایف را قبول میکند، باید در انجام آنها مسئولیتپذیری بالایی داشته باشد. در غیر این صورت با بروز مشکلات مختلف در ساختمان، ممکن است ساکنین از او شکایت کنند. بهتر است ساکنین ساختمان و همچنین سرایداران در زمان عقد قرارداد، از کلیه قوانین سرایداری آگاهی کافی را داشته باشند.
در این صورت هم سرایدار در انجام وظایف خود کوتاهی نمیکند و هم حقی از او ضایع نخواهد شد. وظایف یک سرایدار معمولی ساختمان با وظایف سرایدار مرکز بهداشت تفاوتهایی با هم دارند. اما به طور کلی وظایف سرایداران شامل مواردی است که در ادامه معرفی میکنیم.
نظافت کامل ساختمان
سرایداران باید کلیه بخشهای ساختمان از جمله راهپله، راهرو، درب و پنجرههای مشاع، لابی، آسانسور و… را در یک زمان معین نظافت کنند. این نظافت باید به شکلی باشد که ساکنین ساختمان یا ادارات از آن رضایت کافی داشته باشند. سرایدار و کارفرما میتوانند در قرارداد سرایداری راجع به نظافت بخشهای مختلف ساختمان، توافقاتی با هم داشته باشند.
نگهبانی از ساختمان و برقراری امنیت
چنانچه در نمونه قرارداد ذکر شده باشد که نگهبانی از ساختمان بر عهده سرایدار است، او باید تمامی رفت و آمدهای ساختمان را با دقت تحت نظر بگیرد. به عنوان مثال، اگر شخصی به ساختمان وارد شد و جزو اعضای آن نبود، سرایدار باید علت ورود او را پرسیده و بعد از کسب اطمینان از امنیت ساختمان، به شخص اجازه وارد شدن بدهد.
ایجاد نظم
یکی دیگر از وظایف سرایدار ساختمان این است که نظم را در محیط به وجود بیاورد و برای حفظ آن نیز تلاش کند. برای مثال سرایدار میتواند اعلامیه یا اطلاعیههایی را بر روی محل مربوطه نصب کند تا ساکنین از اتفاقات مختلف اطلاع داشته باشند. از طرفی سرایدار میتواند برای برنامههای کاری خود، زمان مشخصی را تعیین کند و به این ترتیب اوضاع ساختمان را نظم دهد.
بررسی تاسیسات
سرایدار ساختمان وظایف مختلف دیگری هم دارد که برای مثال میتوان به بررسی تاسیسات ساختمان اشاره کرد. در واقع سرایدار باید سیستمهای تاسیساتی ساختمان را مورد بررسی قرار دهد. در این صورت یا از بروز مشکلات جلوگیری میشود و یا میتوان برای تعمیر سریع آنها اقدام کرد. علاوه بر این سرایداران باید وسایل سرمایشی و گرمایشی را در فصول سرما و گرما راهاندازی کنند.
مراقبت از گلها و گیاهان
با وجود اینکه بهتر است مراقبت از گل و گیاه به افراد متخصص در این زمینه سپرده شود، اما اگر در قرارداد استخدام سرایدار ساختمان مسکونی یا مدارس این مورد به سرایدار سپرده شد، او باید به عنوان خدمتگزار مدرسه یا ساختمان با مسئولیتپذیری تمام از گل و گیاهان محوطه مراقبت کند.
تعمیرات کوچک
یکی دیگر از وظایف سرایدار ادارات و ساختمانهای مسکونی، تعمیرات کوچک است. این تعمیرات شامل روغنکاری درب و پنجرههای ساختمان، کوتاه کردن چمن محوطه، عوض کردن چراغهای سوخته، قفل، دستگیره و… میشوند.
برخی از مسئولیتهای دیگر سرایداران
علاوه بر مواردی که ذکر شد سرایداران وظایف بسیار دیگری هم دارند که در قرارداد آنها به طور معمول ذکر میشود. به عنوان مثال شرح وظایف سرایدار آپارتمان و مجتمعهای مختلف علاوه بر نظافت راهرو، پله، پارکینگ و سایر فضاها، شامل برف روبی در زمستان نیز میشود. البته این موضوع میتواند در حق و حقوق سرایدار ساختمان موثر باشد.
برخی دیگر از وظایف سرایداران عبارتند از:
- سرایداران وظیفه دارند از صدمه به امکانات و مشاعات ساختمان جلوگیری کنند. آنها مسئول اصلی نگهداری از امکانات رفاهی هستند و اگر امکانات به صورت پی در پی خراب شد، کارفرما میتواند از سرایدار به علت بیتوجهی، خسارت بگیرد.
- سرایدار باید به عنوان نماینده دانش آموزان مدرسه یا ساکنین یک مجتمع، مشکلات آنها را به گوش مدیر برساند. این مورد را میتوان جزو مهمترین شرح وظایف سرایدار مدرسه به شمار آورد.
- جمعآوری زبالههای مجتمع و پیشگیری از انتشار بوی بد در فضا از سایر وظایف سرایدار ساختمان به شمار میآید.
- در روزهایی که ساکنین و کارفرما به مسافرت رفتهاند، سرایدار باید به خوبی از ویلا یا ساختمان مراقبت کند. این یکی از اصلیترین وظایف سرایدار ویلا و باغهای بزرگ است.
- سرایداران به غیر از برنامه سالانه کار، در طی روز ممکن است وظایفی مانند خرید داشته باشند. سرایدار وظیفه دارد که این فعالیتها را بدون مشکل انجام دهند.
- از سایر وظایف سرایدار مسجد، ساختمان، مدرسه و… این است که نمای بیرونی و دیوارهای داخلی ساختمان را به دقت نظافت کند. این وظیفه مهم برای سرایداران مسجد اهمیت بالایی دارد.
- یکی دیگر از وظایفی که میتوان به سرایدار سپرد، جمعآوری شارژ است. چنانچه در نمونه قرارداد سرایداری این وظیفه برعهده سرایدار باشد، او باید هر ماه برای جمع کردن شارژ اقدام کند.
- کنترل چراغهای ورودی و مشاعات ساختمان از جمله وظایف مهم سرایدار خانم و آقا است.
جمعبندی
در این مطلب سعی کردیم وظایف سرایدار اداره، ساختمان، ویلا و… را مورد بررسی قرار دهیم. شغلهای خدماتی مانند سرایداری، باید با مسئولیتپذیری بالایی همراه باشند، در غیر این صورت، حضور مداوم در سمت سرایدار امکانپذیر نیست. پس اگر قصد دارید در شغل سرایداری موفق باشید، حتما باید در عقد قرارداد دقت داشته باشید و وظایفی که پذیرفتهاید را به بهترین شکل انجام دهید. با رعایت این نکات شما میتوانید موقعیت شغلی خود را حفظ کنید.