منحصرکردن عوامل ایجاد وقفه در مذاکرات به مسئله خروج سپاه از FTO بیشتر از آنکه یک رویداد و خبر واقعی از مذاکرات باشد، مسیر عملیات روانی تیم آمریکایی برای ایجاد فشار بر نهادهای سیاسی تصمیمگیر در داخل کشورمان است.
در روزهای اخیر، اخبار مرتبط با مذاکرات هستهای در وین زیر سایه یک محور قرار گرفته است: خروج سپاه پاسداران انقلاب اسلامی از لیست تحریمی دولت آمریکا یا چیزی که از آن با عنوان FTO نام برده میشود؛ موضوعی که دقیق نیست و بیشتر بهعنوان یک رویکرد برای انجام عملیات روانی و ایجاد دوگانه «معیشت ـ سپاه» در افکار عمومی ایرانیان استفاده میشود.
اما واقعیت ماجرا چیست؟
مسئله سپاه فقط یکی از موضوعات باقیمانده در جریان مذاکرات است که طرف آمریکایی باید نسبت به آن، تصمیم نهایی خود را بگیرد و همچنان «مواردی در خصوص تحریمهای اعمالشده بر افراد، نهادها و شرکتهای ایرانی» وجود دارد که مانع از انتفاع و بهرهمندی اقتصادی کشورمان از برجام است.
بر همین مبنا باید تأکید کرد که «مسئله عدم حذف افراد و نهادها و شرکتهای مؤثر در انتفاع اقتصادی ایران از لیست قرمز»، اصلیترین مانع در مسیر تحقق احیای برجام است که طرف آمریکایی از اجرای آن خودداری میکند.
در واقع، واشنگتن و تیم مذاکرهکننده آمریکایی بهدنبال این راهبرد است که با بزرگنمایی مسئله حذف نام سپاه از لیست تحریمی دولت این کشور، مسئله و اختلاف اصلی را ـ یعنی همان بهرهمندی اقتصادی ایران از توافق ـ پنهان کند و افکار عمومی ایران را از این مسئله دور نگه دارد.
در همین راستا بود که سعید خطیبزاده، سخنگوی دستگاه دیپلماسی درباره علت توقف مذاکرات و این که «آیا تروریستی اعلام کردن سپاه از سوی آمریکا باعث این توقف شده است؟»، اظهار داشت: «موضوعات باقیمانده بین ایران و آمریکا بیش از یک موضوع است؛ اول از همه تأکید میکنم که پیامهایی که از طریق آقای مورا طی چند هفته گذشته، قبل و بعد از سفرش به تهران انجام شده است با راهحلهای حداقلی که باید اتفاق بیفتد تا توافقی را اعلام کرد فاصله دارد. واشنگتن مسئول عقب افتادنهای مدام در پاسخ مناسب است.»
بر همین مبنا میتوان تأکید کرد که منحصر کردن عوامل ایجاد وقفه در مذاکرات به مسئله خروج سپاه از FTO بیشتر از آنکه یک رویداد و خبر واقعی از مذاکرات باشد، مسیر عملیات روانی تیم آمریکایی برای ایجاد فشار بر نهادهای سیاسی تصمیمگیر در داخل کشورمان است.
منبع: تسنیم