نگاهی به پروژه «کوهشار» مشهد
ایسنا/خراسان رضوی معاون خدمات شهری شهرداری مشهد گفت: وجود آبشار کوهشار و نیز درختان و وزش باد در این مسیر میتواند در تصفیه هوای شهر مشهد نقش داشته باشد.
به زودی قرار است پروژهای با عنوان «کوهشار» به عنوان بزرگترین آبشار مصنوعی کشور در ارتفاعات جنوبی مشهد به بهرهبرداری برسد که وجود آبشار در این پروژه به دلیل بحران خشکسالی، کمبود آب و… انتقادهایی را به دنبال داشته است.
مهدی یعقوبی، معاون خدمات شهری شهرداری مشهد، در گفتوگو با ایسنا در این خصوص اظهار کرد: تامین آب این پروژه از شبکه جداسازی آب شرب از آب خام در حوزه کمربند سبز است و آب در مخزن نگهداری میشود. به منظور کاهش هدررفت آب در این پروژه، کلیه مسیرهای آب و مخازن ایزوله شده و یا در بسترهای سنگی کوه تعبیه شده و مسیرهای تردد شهروندان در شیب کوه به صورت طبیعی و منطبق با محیط کوهستانی با پوشش شنی است. سایر مسیرها نیز با شیبی تندتر به صورت پاکوب طراحی و اجرا شده و متناسب با استفاده کوهنوردان به صورت طبیعی قابل توسعه است.
وی در خصوص ساعات فعال بودن این آبشار گفت: در طول روز و متناسب با جمعیت ظرفیت استفاده از آب تغییر میکند؛ یعنی در زمانی که تبخیر زیاد است، آبشار غیرفعال خواهد شد. ساعات فعال بودن این آبشار صبحها ۵ تا ۹ و بعد از ظهرها از ساعت ۱۸ تا آخر شب است. متخصصان بررسی کردهاند در این ساعات هیچ تبخیری در آب صورت نمیگیرد. اگر این آبشار در ۲۴ ساعت فعال باشد، حدود نیم تا یک لیتر در ثانیه آب تبخیر میشود. وجود آبشار کوهشار، درختان و وزش باد در این مسیر میتواند در تصفیه هوای شهر مشهد نقش داشته باشد. با وجود این موارد نباید انتقادی در این زمینه وجود داشته باشد.
معاون شهردار مشهد با بیان اینکه عملیات اجرایی این پروژه از سال گذشته در حاشیه بلوار نماز حد فاصل بلوار شهدای ارتش تا بلوار کوشش، در فضایی با بیش از ۷۸ هکتار آغاز شده، ادامه داد: طبق تحقیقات افراد در مکانهایی که آب وجود دارد، احساس آرامش میکنند. طراحی فضای سبز این پروژه بهصورت آبنما، آبراهه، دریاچه و… حس آرامش ایجاد خواهد کرد. در همین راستا پروژه کوهشار مشهد با در نظر گرفتن موارد یاد شده و با رعایت مدیریت منابع آبی با کمترین تغییرات در محیط طبیعی و براساس طراحی منطبق با توپوگرافی زمین، پروژه آبشار کوهشار را طراحی و احداث کرده است.
یعقوبی عنوان کرد: برای این پروژه فضایی به وسعت بیش از ۱۴ هکتار مسیر آب و فضای سبز پیرامونی در نظر گرفته شده است. همچنین عرصهای به صورت جنگلکاری روی شیبهای کمربند سبز جنوبی در طرفین ایجاد شده و طراحی آن به نحوی است که برای عموم مردم قابل استفاده است.
وی بیان کرد: پروژه کوهشار شامل مسیری جذاب برای حرکت و چرخش کامل آب است و بخشهای اصلی این پروژه از خطالراس تا دریاچه پایینی به ترتیب شامل آبشار خطالراس، آبراههای به طول بیش از ۲۵۰ متر، استخر اول به مساحت ۸۰۰ متر مربع که روی مخزن ذخیره آب به حجم ۳۵۰۰ متر مکعب و سرپوشیده قرار گرفته، رودخانهای به عرض حدود ۴.۵ متر و طول ۳۰۰ متر که با تراسبندی در طول مسیر با مصالح سنگی و منطبق با دره طبیعی موجود ایجاد شده است. همچنین دریاچه اصلی پروژه با مساحت ۴۲۰۰ متر مربع و برای انطباق با شیب طبیعی زمین در دو سطح با اختلاف ۲.۵ متر طراحی شده و منظره زیبایی از ریزش آب روی بدنه سنگی ایجاد کرده است.
معاون خدمات شهری شهرداری مشهد خاطرنشان کرد: در انتخاب گونههای گیاهی این پروژه تا حد امکان از گونههای بومی و سازگار با اقلیم مشهد استفاده شده و در راستای مدیریت مصرف آب، بخشهای مختلف کوهشار به صورت کاملا مجزا طراحی و اجرا شده تا در ساعات مختلف، بخشهای خاصی از آن بتوانند فعال باشند؛ به طور مثال در ساعات گرم روزهای تابستان که میزان تبخیر حداکثری است، میتوان با غیرفعال کردن بخشهایی از مسیر آبراهه، مصرف و جریان آب در کوهشار را مدیریت کرد.
یعقوبی تاکید کرد: دریاچههای طراحی شده در کوهشار به عنوان مخزن آب و با محدوده ۷۸ هکتاری پیشبینی شده که پس از استفاده از آن برای آبیاری فضای سبز، جایگزینی آّب از طریق شبکه جداسازی آب غیر شرب موجود در عرصه کمربند سبز انجام خواهد شد.
منبع:ایسنا