استان ها

نیش خشکسالی بر صنعت زنبورداری خراسان شمالی

نیش خشکسالی بر صنعت زنبورداری خراسان شمالی

 امسال برای زنبورداران خراسان شمالی سالی نفس‌گیر است؛ برداشت عسل از زنبورستان‌های این استان درحالی آغاز شده که کندوها نیمه خالی است و زنبورداران از همین حالا به فکر زنده نگه داشتن این حشرات دوست داشتنی در فصل زمستان هستند. دشت‌ها و ارتفاعات استان ظرفیت در آغوش کشیدن زنبورهای عسل را ندارند و این موجودات ریز و باهوش در خطر نابودی قرار دارند؛ موضوعی که فکر زنبورداران این استان را مشغول کرده و آنان را به چاره‌اندیشی وا داشته است.

کاهش شدید بارندگی و تداوم خشکسالی موجب کاهش قابل توجه پوشش گیاهی مراتع و عرصه‌های کوهستانی استان خراسان شمالی شده است.

زنبورداران فقط به فکر حفظ جان زنبورهای خود هستند

محمدعلی شاددل رئیس هیات مدیره اتحادیه زنبورداران خراسان شمالی در گفت و گو با ایسنا، گفت: خشکسالی امسال که از فروردین ماه آغاز شده است، زنبورداران استان فقط به فکر حفظ کردن و زنده نگه داشتن زنبورهای خود هستند.

وی با اشاره به اینکه امسال، سال خیلی سختی برای زنبورداران استان است، افزود: متاسفانه در حال حاضر گل و گیاهی در طبیعت وجود ندارد که زنبورهای عسل بتوانند از آن استفاده کنند و عسلی تولید کنند.

شاددل ادامه داد: همیشه در این موقع از سال در خراسان شمالی گیاه آویشن، انواع نعنا، گون و … روییده شده بود و زنبورها از آن تغذیه می کردند و زنبورداران نیز عسل های باکیفتی از گیاه گون تولید می کردند اما امسال هنوز گل گون قرمز بر روی گیاه ننشسته که بر اثر گرمای خیلی زیاد هوا تا روز بعد خشک می شود و زنبور نمی تواند هیچ بهره ای از آن ببرد.

ن

وی تصریح کرد: با این اوضاع وضعیت آب و هوایی و تغییرات اقلیمی به نظر می رسد عمر زنبورهای عسل به پایان می رسد.

وی تاکید کرد: در حال حاضر زنبورداران برای اینکه جان این حشرات شهدآور را حفظ کنند به سوی مزارع پنبه و صیفی جات روی آورده اند اما متاسفانه هنوز بسیاری از کشاورزان و باغداران نسبت به فواید زنبورهای عسل آشنایی ندارند و همیشه زنبور دار برای پیدا کردن یک جای مناسب برای مستقر کردن کندوهای خود دچار مشکل است.

محمدعلی شاددل رئیس هیات مدیره اتحادیه زنبورداران خراسان شمالی خاطرنشان کرد: در این میان زنبورداران طبیعی کار که عسل کاملا طبیعی تولید می کنند از خشکسالی بیشتر متضرر شده اند و آن ها مجبور هستند برای اینکه جان زنبورهای خود را حفظ کنند، از عسل های تولید شده در کندوها استفاده نکنند تا در این اوضاع خود زنبورها از عسل های تولیدی خود استفاده کنند.

وی با اشاره به اینکه تعدادی از زنبورداران نیز از شکر برای تغذیه زنبورها استفاده می کنند و به عسل های تجاری تولید می کنند، بیان کرد: قیمت شکر بسیار بالا رفته و تهیه شکر برای این افراد بسیار سخت شده است.

شاددل تصریح کرد: قیمت شکر برای استفاده زنبورداران به کیلویی ۱۲ هزار تومان رسیده که رقم خیلی بالایی است و در توان زنبورداران نیست که بتوانند آن را برای زنبورهای خود خریداری کنند.

م

شهدآورانی که جایی برای زندگی ندارند

یکی از زنبورداران خراسان شمالی در ادامه در گفت و گو با ایسنا، گفت: پیدا کردن مکان مناسب با توجه به خشکی هوا و مرتع بسیار سخت شده است و برای اینکه بتوانیم مکانی برای استقرار زنبورهای خود پیدا کنیم باید چند روزی را در حال چرخش در مناطق مختلف باشیم.

وی افزود: از سوی دیگر بسیاری از کشاورزان و باغداران نیز نسبت به فواید زنبورعسل آشنا نیستند و اجازه قرار دادن کندوهای زنبور عسل را در باغات و مزارع کشاورزی نمی دهند.

وی ادامه داد: آن تعدادی نیز که اجازه می دهند تعدادی از آن ها نسبت به سلامتی زنبورها بی تفاوت هستند و در هر زمانی که دوست داشته باشند اقدام به انجام کارهایی همچون سمپاشی در هر زمان از روز می کنند.

ت

ضرر خشکسالی گریبانگیر زنبورستان هایی که به درستی مدیریت نشده اند

صادق مدیر امور طیور و زنبورعسل سازمان جهاد کشاورزی خراسان شمالی همچنین در گفت و گو با ایسنا، گفت: زنبوردارانی که موضوع مدیریت و کوچ بهاره زنبورستان های خود را به خوبی انجام داده اند، از خشکسالی آسیب کمتری دیده اند.

وی افزود: اما در میان زنبورداران خراسان شمالی فقط ۳۰ درصد از زنبورداران هستند که امر مدیریت زنبورستان های خود را انجام می دهند.

به گفته وی اما زنبوردارانی که بحث مدیریت زنبورستان های خود را به خوبی انجام نداده اند، آسیب های زیادی را از ناحیه خشکسالی دیده اند.

صادق توضیح داد: به عنوان مثال برای تولید عسل مرکبات، یک زنبوردار باید کندوهای عسل خود را در فاصله ۲۰ فروردین تا پنج اردیبهشت ماه در منطقه شمال کشور مستقر کند و اگر در این فاصله زمانی این امر محقق نشود، تولید عسل نیز محقق نخواهد نشد.

وی ادامه داد: پیش بینی می شود به علت وقوع خشکسالی میزان تولید عسل ۱۲ تا ۱۵ درصد کاهش یافته باشد.

وی در پاسخ به این سوال که آیا خشک شدن چشمه ها و رودخانه ها نیز بر روی حیات زنبورعسل تاثیر گذاشته است و یا خیر؟ تصریح کرد: میزان آب مورد نیاز زنبور عسل خیلی زیاد نیست و زنبوردارها معمولا زنبورستان های خود را در مکان هایی مستقر می کنند که نزدیک به یک منبع آبی باشد و اگر چنین منبعی نیز وجود نداشته باشد می توان آب مورد نیاز آن را از طریق تانکر نیز فراهم کرد.

این مقام مسئول با اشاره به اینکه به علت خشک بودن طبیعت زنبورداران زنبورهای خود را در مزارع پنبه و … مستقر کرده اند، گفت: اما در این میان یک معضلی وجود دارد آن نیز سمپاشی بی موقع مزارع است که موجب تلف شدن زنبورها می شود.

وی توصیه کرد: از باغداران و کشاورزان که کلونی های زنبورعسل در زمین های آن ها مستقر است درخواست می شود زمان سمپاشی را به هنگان غروب و اول صبح که زنبورها در داخل کندوها قرار دارند، موکول کنند و از سوی دیگر زنبوردار را نیز از موضوع سمپاشی آگاه کنند.

وی در ارتباط با اقدامات حمایتی از زنبورداران خراسان شمالی نیز بیان کرد: در پایان سال گذشته یک محموله شکر و طی سال جاری نیز یک محموله شکر با قیمت ۱۲ هزار تومان در اختیار زنبورداران قرار داده ایم.

استقبال چندانی برای خرید شکر ۱۲ هزار تومان نشده است

صادق تصریح کرد: قیمت شکر ۱۲ هزار تومانی امسال با ارز نیمایی و رقم آن بالا بوده و تعدادی از زنبورداران تمایلی برای دریافت آن نداشته اند.

وی بیان کرد: خراسان شمالی دارای ۲۲۳ هزار کلونی زنبور عسل و سه هزار و ۳۲۵ زنبوردار است.

وی افزود: پیش بینی می شود میزان تولید عسل در سال جاری در استان کاهش یابد اما میزان تولید ژل رویال طی امسال ۱۲۸ کیلو بوده که تولید آن نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.

به گفته صادق میزان تولید ژل رویال در سال گذشته ۹۴ کیلوگرم بوده است.

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *