آمریکا اقدامات چین در استفاده از آب پرفشار علیه قایقهای پشتیبان فیلیپینی در دریای چین جنوبی را “خطرناک، تحریکآمیز و غیرقابل توجیه” توصیف کرده و هشدار داد که حمله مسلحانه به کشتیهای فیلیپینی موجب بکارگیری تعهدات دفاعی متقابل آمریکا میگردد.
به گزارش ایسنا، به نقل از خبرگزاری رویترز، ند پرایس، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا در بیانیهای گفت: واشنگتن در بحبوحه بحرانی که مستقیما صلح و ثبات منطقهای را تهدید میکند، در کنار متحد خود یعنی فیلیپین ایستاده است.
وی افزود: پکن نباید در فعالیتهای قانونی فیلیپین در منطقه اقتصادی انحصاری فیلیپین مداخله کند.
ند پرایس تصریح کرد: آمریکا در حفظ نظم بینالمللی دریایی مبتنی بر قوانین در کنار متحدان فیلیپینی میایستد و بار دیگر تاکید میکند که یک حمله مسلحانه به کشتیهای دولتی فیلیپینی در دریای چین جنوبی موجب بکارگیری تعهدات دفاعی متقابل آمریکا میشود.
در همین حال، لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا نیز روز جمعه در تماسی تلفنی با دلفین لورنزانا، همتای فیلیپینیاش بار دیگر بر تعهدات دفاعی واشنگتن نسبت به مانیل تاکید کرد و متعهد شد تا در کنار متحدان فیلیپینی بماند.
پنتاگون در بیانیهای گفت: آنها بر اهمیت ضروری صلح و ثبات در دریای چین جنوبی تاکید کرده و متعهد شدند تا در روزهای آتی به این ارتباطات نزدیک ادامه دهند.
فیلیپین رو پنجشنبه قویا اقدامات کشتیهای گارد ساحلی چین را محکوم کرد. به گفته مانیل، گارد ساحلی چین قایقهای پشتیبان فیلیپینی را که به سمت یک جزیره مرجانی تحت تصرف فیلیپین در دریای چین جنوبی در حرکت بودند، متوقف کرده و علیه آنها متوسل به استفاده از آب پرفشار شده است.
این رویداد چند روز پس از دیدار مجازی جو بایدن و شی جینپینگ، روسای جمهور آمریکا و چین رخ داد؛ دیداری که با هدف تضمین جلوگیری از تبدیل شدن رقابتهای شدید و جدی میان این ابرقدرتها به یک درگیری برگزار شد.
ند پرایس افزود: آمریکا قویا معتقد است که اقدامات چین در راستای تاکید بر ادعاهای گسترده و غیرقانویاش بر دریای چین جنوبی، صلح و ثبات در این منطقه را متزلزل میکند.
یکی دیگر از سخنگویان وزارت امور خارجه آمریکا که خواست نامش فاش نشود، این اقدامات گارد ساحلی چین را “خطرناک، تحریکآمیز و غیرقابل توجیه” دانست. وی افزود: این تازهترین اقدام در سری اقدامات پکن برای ارعاب و تحریک دیگر کشورهاست که صلح و ثبات در این منطقه و همچنین نظم بینالمللی را متزلزل میسازد.
واشنگتن بارها تاکید پکن بر ادعاهای قلمروییاش در دریای چین جنوبی را محکوم کرده است؛ جایی که برونئی، مالزی، فیلیپین، تایوان و ویتنام نیز بر آن ادعای مالکیت دارند.
منبع: ايسنا