به دنبال مخالفت دیوان عالی بریتانیا با بازگشت دختر بریتانیایی پیوسته به داعش، خیریه غیردولتی “ریپریو” مدعی شد که لندن با رها کردن “شمیمه بیگم” و افرادی شبیه به او در کمپهای بازداشت سوریه، خطر ایجاد یک “گوآنتاناموی جدید” را به وجود میآورد.
به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه گاردین، یک مقام مطلع از پرونده شمیمه بیگم معروف به “عروس داعش” میگوید که او با این حکم در یک بلاتکلیفی حقوقی قرار گرفت چرا که نه میتواند به بریتانیا بازگردد و نه از راه دور چالش اثرگذاری علیه محرومیت خودش به جریان بیندازد.
مایا فوآ، مدیر خیریه حقوق بشری ریپریو گفت، دیوان عالی بریتانیا گفته است که بیگم ۲۱ ساله از نظر تئوری میتواند به تصمیم ابطال شهروندی خود اعتراض کند اما این درصورتی است که او بتواند راهی برای دسترسی به وکلایش بیابد. او در آنجا به وکیل دسترسی ندارد.
فوآ گفت: دادگاه گفته است که او میتواند علیه تصمیم لغو شهروندی درخواست استیناف بدهد اما نگفته این کار باید چطور انجام شود. این حکم کار او را در دستان دولت بریتانیا قرار داده که تمایلی برای کمک ندارند. این ربطی به سیاست ندارد و بیشتر مربوط به شانه خالی کردن از زیر بار مسوولیت است، مگر اینکه سیاست ایجاد یک گوانتاناموی جدید در سوریه باشد.
شمیمه بیگم در دوران نوجوانی و هنگامی که تنها ۱۵ سال سن داشت برای پیوستن به گروه داعش از بریتانیا به سوریه رفت. او یکی از سه دختر مدرسهای در شرق لندن بود که در سال ۲۰۱۵ به سوریه رفت.
این زن بریتانیایی دو سال پیش به اسارت نیروهای دموکراتیک سوریه درآمد و از آن زمان خواستار بازگشت به بریتانیا شده است، با این حال وزارت خارجه لندن در سال ۲۰۱۹ این درخواست را رد و اعلام کرد شهروندی بریتانیایی وی لغو شده است.
لغو شهروندی شمیمه بیگم پس از آن صورت گرفت که وی در مصاحبهای با مجله تایمز گفت که از تصمیمی که گرفته پشیمان نیست و در رقه (پایتخت خودخوانده داعش در سوریه) زندگی نرمالی داشته و دیدن سری بریده در سطل آشغال او را ناراحت نکرده است، اظهاراتی که باعث شوکه شدن افکارعمومی در بریتانیا شده بود.
ساجد جاوید، وزیر کشور سابق بریتانیا گفته بود که او بنگلادشی است و میتواند به بنگلادش برود. با این حال شمیمه بیگم این تصمیم دولت بریتانیا را به چالش کشیده بود، با این استدلال که شهروند کشور دیگری نیست و تصمیم ساجد جاوید باعث شده است که او به فردی بدون تابعیت تبدیل شود.
شمیمه بیگم ۲۱ ساله اکنون در اردوگاه اسرای داعش در شمال سوریه نگهداری میشود و در سال ۲۰۱۹ نوزاد پسرش را بر اثر سینه پهلو از دست داد. این نوزاد در لحظه مرگ سه هفته از عمرش میگذشت.
حدود ۲۴ فرد بزرگسال و ۳۵ کودکی که بریتانیا را برای پیوستن به داعش ترک کرده بودند، هنوز در کمپهای کردهای سوریه زندانی هستند. بسیاری از آنها حق شهروندی بریتانیا را از دست دادهاند.
آژانسهای اطلاعاتی برآورد کردهاند که حدود ۹۰۰ بریتانیایی برای پیوستن به داعش به عراق یا سوریه رفته بودهاند. از این تعداد، حدود ۲۰ درصد کشته شده و ۴۰ درصد به خانه بازگشتند. مابقی یا مفقود شدهاند، یا در کمپهای کردها زندانی هستند و اغلب حق شهروندی از آنها سلب شده است.
انتهای پیام
منبع:ایسنا