هفت دلیل انفجار بالن “توافقنامههای ابراهیم” و فروپاشی پروژههای سازش
“موج “صلح ابراهیم” (توافقات سازش) که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری سابق آمریکا و جارد کوشنر، داماد وی در اواخر سال میلادی گذشته آن را در میان جنجال رسانهای بزرگی تبلیغ کردند بعد از کمتر از یک سال از امضای آن درحال شکسته شدن و از دست دادن سریع هیاهوی خود است.”
به گزارش ایسنا، روزنامه رأی الیوم در سرمقاله خود نوشت: “هفت تحول اصلی از دست رفتن هیاهوی توافقهای صلح ابراهیم (عادی سازی روابط میان رژیم صهیونیستی و کشورهای عربی) را تأیید میکنند که عبارتند از:
اول، بستن صندوق ابراهیم که دونالد ترامپ آن را با سرمایه آمریکا و امارات برای حمایت از پروژههای عادی سازی تأسیس کرد.
دوم، تأکید بدر بن حمد بن حمود البوسعیدی، وزیر خارجه عمان در گفتوگو با الشرق الاوسط عربستان در آستانه رفتن هیثم بن طارق، پادشاه عمان به عربستان مبنی بر اینکه عمان هرگز سومین کشور شورای همکاری خلیج فارس نخواهد بود که به عادی سازی روابطش با اسرائیل میپردازد و به قطعنامههای بینالمللی مشروع و راهکار تشکیل دو کشور پایبند است.
سوم، عقب نشینی دولت جو بایدن، رئیس جمهوری آمریکا از بسیاری از وعدهها و سیاستهای دولت سابق آمریکا به مراکش و سودان درباره به رسمیت شناختن حاکمیت مراکش بر صحرای غربی و بسته سرمایه گذاریهای عظیم برای سودان.
چهارم، مخالفت مردمی گسترده در بیشتر کشورهایی که با فشار آمریکا این توافقها را امضا کردهاند. سودان شاهد تظاهرات مردمی گسترده علیه عادی سازی روابط است. سفیر رژیم صهیونیستی در مراکش همچنان در هتلی اقامت دارد چراکه هنوز کسی را نیافته که مسکن یا مقری برای سفارتش به او اجاره بدهد.
پنجم، رأی دادن سودان و بحرین به نفع قطعنامهای در شورای حقوق بشر که خواهان تحقیقات بینالمللی درباره جنایتهای جنگی ارتش رژیم صهیونیستی در جنگ اخیر غزه است. این اقدام محافل دولتی این رژیم را شوکه کرد.
ششم، تنش در روابط میان امارات و عربستان که هر دو حامی این صلح هستند. بر هم خوردن ائتلافشان در یمن یا علیه برخی از کشورهای عربی و رها کردن بحرین در این میانه که نمیداند در کدام جبهه بایستد در جبهه امارات که به عادی سازی میپردازد یا در جبهه عربستان که روابط قوی با دشمن قطری بحرین برقرار کرده است و درحال ایجاد روابط قوی با عمان نیز هست که آشکارا با عادی سازی روابط مخالف است.
هفتم، تصمیم جو بایدن برای عقب نشینی تمام نیروهای آمریکایی از افغانستان و خارج کردن هشت سامانه موشک پاتریوت و سامانه تاد از چهار کشور عربی یعنی عربستان، اردن، کویت و عراق و انتقال نیروهای زمینی آمریکا و تجهیزات سنگینشان از پایگاه السیلیه در قطر به اردن در راستای طرح تمرکز بر منطقه شرق آسیا و مقابله با قدرت روزافزون اقتصادی و نظامی چین.
توافقهای صلح ابراهیم ثمره تلخ معامله قرن بودند. متأسفانه برخی دولتهای عربی در دام دروغ گوییهای ترامپ و بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر سابق رژیم صهیونیستی افتادند. پیروزی بزرگی که گروههای مقاومت فلسطین در جنگ اخیر غزه به دست آوردند و موفقیت موشکها در حمایت از الاقصی و از بین رفتن وجهه گنبد آهنین از طریق رسوایی شکست عملی آن مزید بر علت شدند. در واقع این پیروزی نقشی در سرنگون کردن توافقهای ابراهیم و پروژههای دیگر ایفا کرد.
منبع:ایسنا