اخبار

واکنش مردم نسبت به چند سوال درباره انتخابات شورای شهر+ویدئو

واکنش مردم نسبت به چند سوال درباره انتخابات شورای شهر+ویدئو

ایسنا/خراسان رضوی گرچه اصل هفت و همچنین اصول صد تا صد و ششم قانون اساسی در خصوص اهمیت نقش شوراهای اسلامی شهر و روستا در تشریح وظایف این نهادها صراحت دارد، اما تعیین سازوکار اجرایی آن اولین بار در دولت اصلاحات انجام گرفت و در تاریخ ۱۷ اسفند سال ۱۳۷۷ اولین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستای کشور، با استقبال زیاد مردم در بیش از ۴۰ هزار حوزه انتخابی برگزار شد.

انتخاب شهردار، شناسایی نیازهای شهری و تصویب قانون برای رفع آن‌ها، نظارت بر حسن اجرای مصوبات، تصویب نرخ خدمات ارائه شده توسط شهرداری و تصویب بودجه سالانه شهرداری از اهم وظایف شورای شهر است. به عبارت دیگر، می‌توان شوراها را نوعی پارلمان شهری یا روستایی در نظر گرفت. لذا شوراها در توسعه یا عقب‌ماندگی شهرها و روستاها نقشی اساسی دارند.

انتخابات شوراهای شهر و روستا هر چهار سال یکبار همزمان با انتخابات ریاست جمهوری در سرتاسر کشور برگزار می‌شود و شاید همین همزمانی همیشگی باعث شده تا اهمیت بالای انتخابات شوراها در میان شور و هیجان انتخابات ریاست جمهوری گم شود.

اینک در آستانه برگزاری ششمین دوره انتخابات شوراهای اسلامی شهر و روستا، به سراغ مردم رفتیم و از آنان پرسیدیم تا چه حد نسبت به نقش شورای شهر و وظایفی که اعضای این شورا در قبال آنان دارند، آگاه‌اند.

با مردی که حدودا 30 سال دارد در این خصوص گفت‌وگو می‌کنیم. او پس از دیدن ما از تاکسی زرد رنگ خود پیاده می‌شود تا به سوالات ما پاسخ دهد. وقتی از او می‌پرسیم چه چیزی از وظایف شورای شهر می‌داند، بیان می‌کند: وظیفه شورای شهر رسیدگی به امور شهر و شهروندان است و چون وظیفه سنگینی است، نمایندگان شورا باید به تمام امور اشراف کامل داشته باشند، بردبار و صبور باشند و با شناخت مشکلات مردم بتوانند به آنان کمک کنند.

او که قصد شرکت در انتخابات را دارد، در پاسخ به این سوال ما که آیا همان قدر که برای شناسایی نامزد اصلح در انتخابات ریاست جمهوری دغدغه دارید، برای شناسایی نامزدهای شایسته انتخابات شورای شهر هم دغدغه دارید و تحقیق می‌کنید، می‌گوید: قطعا انتخاب فرد شایسته در انتخابات شورای شهر هم به همان اندازه انتخابات ریاست جمهوری اهمیت دارد؛ چراکه شورا هم جزئی از حکومت است و سرنوشت شهر دست نمایندگان شورا است من به عنوان یک شهروند باید بهترین انتخاب را در انتخابات شوراها داشته باشم تا بعدا پشیمان نشوم.

از آن خیابان دور می‌شویم و به حاشیه پارک ملت می‌رویم. با دختر جوانی به نام مریم مشغول گفت‌وگو می‌شویم. او که به تازگی در مشهد ساکن شده است، در مورد وظایف نمایندگان شورای شهر می‌گوید: دغدغه مردم باید به دغدغه نمایندگان شوراها تبدیل شود. اعضای شورای شهر باید توجه کنند که مردم چگونه می‌توانند شادتر زندگی کنند و در این اوضاع کرونا چطور گذران می‌کنند و باید خود را موظف به حل مشکلات مردم بدانند.

مریم ادامه می‌دهد: هر کسی که به عنوان عضو شورای شهر انتخاب می‌شود، حتما لایق است، اما افراد بعد از انتخاب نباید خیالشان راحت شود، بلکه باید به درستی انجام وظیفه کنند.

در ادامه مرد جوانی را می‌بینیم و او را دعوت به مصاحبه می‌کنیم. از او هم همان سوالات را می‌پرسیم. او هم به گفته خودش اطلاعات خیلی خاصی در این خصوص ندارد درباره وظایف شورای شهر فقط در این حد می‌داند که شهردار توسط شورای شهر انتخاب می‌شود و شهردار مجری تصمیمات شورای شهر است.

هرچند تا به این جا مردم دست و پا شکسته تا حدی در مورد اطلاعاتشان نسبت به وظایف شورای شهر به ما توضیح دادند، اما افراد زیادی هم بودند که به طور کلی هیچ چیز در مورد شورای شهر نمی‌دانستند و تا کنون فقط اسم آن را شنیده بودند و این مسئله به خصوص در نسل جدید پررنگ‌تر بود.

سه دختر نوجوان در حال راه رفتن در حاشیه پارک هستند. با یکی از آنان هم‌صحبت شدیم و متوجه شدیم متولد سال 80  هستند. با این که امسال رای اولی‌اند اما هیچ چیز در مورد شورای شهر و وظایف آن نمی‌دانستند که البته این مسئله فقط منحصر به این سه دختر نبود. با چند پسر جوان که سن‌شان کمی از این دختران بالاتر بود هم گفت‌وگو کردیم، آنان هم هیچ چیز در این خصوص نمی‌دانستند…دقیقا هیچ چیز.

احتمالا اگر از همین افراد در مورد وظایف رئیس جمهور و مجلس بپرسیم، در حد چند کلمه بتوانند توضیح دهند. اما در مورد شورای شهر که پارلمان شهری است و تمام امور شهر را در دست دارد و بسیاری از مشکلات یا امکاناتی که ما در شهر با آن‌ها مواجهیم نتیجه مستقیم عملکرد این شوراست، هیچ چیز نمی‌دانستند.

از پارک ملت دور می‌شویم و به مکانی می‌رویم که چند کتاب‌فروشی در کنار هم قرار دارند. دو دختر کتاب‌فروش جوان را می‌بینیم که میز بزرگی را در جلوی مغازه خود قرار داده‌اند و مشغول چیدن کتاب‌ها روی میز هستند.

به سراغ این دو دختر جوان می‌رویم و در مورد اطلاعاتشان در خصوص وظایف شورای شهر می‌پرسیم. یکی از آن‌ دو که سنش کمتر است و دانشجو است، به ما این گونه پاسخ می‌دهد که در این حد از وظایف شورای شهر آگاهی دارد که می‌داند وظیفه اعضای شورای شهر حل مشکلات شهری است.

او ادامه می‌دهد: همچنین اعضای شورای شهر باید حرف مردم را به گوش مسئولین برسانند و خودشان هم برای حل مشکلات کار کنند به پیشرفت شهر کمک کنند.

وقتی از آنان در مورد شناخت‌شان نسبت به اعضای فعلی شورای شهر مشهد می‌پرسیم، آن دختر دانشجو می‌گوید: از  اعضای قبلی شورا چند نفری را می‌شناختم، اما نمی‌دانم هنوز هم همان افراد در شورا مشغول‌ اند یا نه. یکی از آن‌ها خیلی آدم خوبی بود و برای حل یکی از مشکلاتی که برایم پیش آمده بود، به من کمک کرد.

از آن دو دختر خداحافظی می‌کنیم و به سمت جوان دانشجویی می‌رویم که ظاهرا قصد ورود به یکی از کتاب‌فروشی‌ها را دارد. او هم اطلاعات زیادی از وظایف شورای شهر ندارد و عنوان می‌کند: از وظایف شورای شهر این است که شهردار را انتخاب می‌کند. همچنین اجرای قوانین و مناسبات شهری نیز بر عهده شورای شهر است.

او به عنوان یک شهروند از اعضای شورای شهر انتظار دارد پس از انتخاب شدن در بین مردم حضور داشته باشند، به مناطق محروم شهر سر بزنند و از مشکلات شهر و مردمش با خبر شوند.

کمی آن سوتر مرد مسنی را می‌بینیم که با کیسه‌های خرید به دست، در حال گذر است. به دلیل سن و تجربیاتی که دارد، شناخت نسبتا بهتری از وظایف و نقش شورای شهر دارد، اما از عملکرد اعضای شوراهایی که تا به حال در مشهد روی کار بوده‌اند، راضی نیست.

او عملکرد شوراهای قبلی شهر مشهد را نامطلوب ارزیابی می‌کند و به ایسنا می‌گوید: اعضای شورای شهر یک سری مسائل را در شورا مطرح می‌کنند، اما عملکرد مثبتی ندارند. به همین خاطر با وجود اینکه هر سال در انتخابات شرکت می‌کردم، امسال تصمیم به مشارکت ندارم؛ چراکه می‌بینم برخی از نمایندگان فقط مردم را دور می‌زنند و به خواسته‌های مردم پاسخ نمی‌دهند.

در ادامه به سمت روحانی‌ می‌رویم که در حال عبور از مقابل کتاب‌فروشی‌ها است. او اظهار تاسف می‌کند که ما شهروندان آن قدری که نسبت به وظایف ریاست جمهوری و مجلس اطلاعات داریم، از وظایف شوراها چیزی نمی‌دانیم و در این خصوص می‌گوید: حل این مشکل نیازمند کار رسانه‌ای بیشتری است و خود کاندیداهای انتخابات شوراها نیز باید با اعلام برنامه‌هایشان به افزایش شناخت بیشتر مردم از خودشان کمک کنند.

او با تاکید بر اینکه قصد شرکت در انتخابات را دارد، در خصوص اینکه می‌خواهد به تحقیق در مورد تک تک کاندیداها بپردازد یا ترجیح می‌دهد به لیست‌ها اعتماد کند و به افرادی که در لیست هستند رای دهد، بیان می‌کند: چون تعداد نامزدها زیاد است، آن تعدادی را که از اصلح بودنشان اطمینان دارم را شناسایی می‌کنم و بقیه را از روی لیستی که این افراد ارائه می‌دهند، انتخاب می‌کنم.

او همچنین می‌گوید که نسبت به اعضای فعلی شورای شهر مشهد در حد دو، سه نفر شناخت دارد و این عدم شناخت بیشتر را ناشی از عدم بازتاب عملکرد اعضای شورا در رسانه‌ها می‌داند.

طی این مصاحبه به وضوح دریافتیم اکثر عامه مردم تقریبا هیچ شناختی از نمایندگان خود در شورای شهر و وظایف این شورا نداشتند. بگذریم از اینکه حتی برخی از شهروندانی که ما با آنها مصاحبه کردیم، نمایندگان مشهد در مجلس را با نمایندگان شورای شهر اشتباه می‌گرفتند و در پاسخ به این سوال که کدام یک از اعضای شورای شهر مشهد را می‌شناسید، نام برخی از نمایندگان مشهد در مجلس شورای اسلامی را نام می‌بردند.

اما سوالی که پیش می‌آید این است که دلیل این عدم شناخت کافی مردم نسبت به شورای شهر و وظایف آن چیست؟ مگر نه اینکه رفاه و آسایش شهروندان تا حد زیادی به عملکرد اعضای شورا شهر بستگی دارد؟ پس چرا مردم شناختی کافی نسبت به این شورا و وظایف آن ندارند؟

قطعا برای ارتقای عملکرد شوراهای شهر نیاز است تا درباره این شوراها و وظایف آنان اقدامات آموزشی و تبلیغاتی بیشتری برای مردم انجام شود  تا آنان نسبت به این انتخابات دغدغه‌‎مند شوند و افراد شایسته‌ای را راهی پارلمان‌های شهری کنند.

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *