پوسته محکم تورم خوراکیها
بالارفتن قیمت مواد خوراکی یکی از مهمترین دغدغهها و البته شکایتهای مردم از دولت بوده و است؛ چراکه مردم همان سبد کالایی سال ۹۹ خود را در آبان سال جاری با افزایش ۴۶.۴ درصدی تهیه میکنند.
به گزارش ایسنا، روزنامه اعتماد نوشت: «تورم سالانه گروه کالایی خوراکی و آشامیدنی در آبان سال جاری با وجود کاهش یک درصدی تورم سالانه کل کشور به ۵۹.۶ درصد کاهش یافت که حدود ۱.۳ واحد درصد نسبت به مهرماه تنزل داشته است. این کاهش جزیی در تورم سالانه این گروه از کالاها که ضریب اهمیتی به اندازه ۲۶.۶ دارند، تغییرات ناچیزی بر سفره خانوارها داشته است؛ به گونهای که بالارفتن قیمت مواد خوراکی یکی از مهمترین دغدغهها و البته شکایتهای مردم از دولت بوده و است؛ چراکه مردم همان سبد کالایی سال ۹۹ خود را در آبان سال جاری با افزایش ۴۶.۴ درصدی تهیه میکنند. تورم نقطهای نسبت به مهرماه نیز کاهش حدود ۴.۱ واحد درصدی داشته اما مقایسه قیمت خرید کالاها در سال جاری با سالهای پیشین نشان میدهد که بیش از ۷۰درصد درآمد خانوارها صرف خرید مواد خوراکی و اجاره مسکن میشود. این در حالی است که میزان کمی از درآمد افراد برای سایر بخشها مانند بهداشت و درمان، آموزش، حمل و نقل و تفریح و فرهنگ باقی میماند. به بیان دیگر افراد در شرایط تورمی بیشتر به دنبال رفع نیازهای اساسی زندگی خود هستند و هر چه تورم بیشتر باشد یا در رقمهای بالاتر بماند، سهم بیشتری از درآمد را صرف خرید نیازهای اساسی میکنند. با استناد به قیمت خردهفروشیهای کشور خرید یک سبد از کالا شامل «تخم مرغ، گوشت گوسفند و گوساله، مرغ، برنج، ماست، پنیر، شیر» در سال جاری حدود ۵۸۰ هزار تومان هزینه دربردارد. این رقم برای سالهای ۹۸ و ۹۹ به ترتیب ۲۸۵ و ۴۶۰ هزار تومان بود. البته که هزینه پرداختی این سبد خوراکی در سال ۹۱ حدود ۷۰ هزار تومان بود.
تورم در بخش تولید محصولات کشاورزی
چند روز پیش از اعلام نرخ تورم سالانه، مرکز آمار در گزارشی به بررسی متوسط قیمت محصولات و هزینه خدمات کشاورزی در تابستان سال جاری پرداخته بود. در این گزارش در بخش غلات، قیمت گندم در سه ماهه دوم سال جاری نسبت به تابستان ۹۹ افزایش ۱۰۵ درصدی داشت و به ۵۷۰۱ تومان رسید.
این امر میتواند بیانگر افزایش تورم در بخش مصرفکننده در ماههای باقیمانده از سال باشد. در بخش دامداری سنتی نیز متوسط قیمت یک کیلوگرم گوشت گوسفند و بره به ۵۲ هزار و ۵۷۲ تومان و متوسط قیمت یک کیلو گاو زنده نیز به حدود ۵۱ هزار و ۳۰۰ تومان رسید. مقایسهها نشان میدهد که قیمت گوشت نسبت به تابستان ۹۹ به ترتیب افزایش ۲۹ و ۸۸ درصدی داشته است.
البته که این مرکز در گزارش دیگری به بررسی وضعیت کشتار در کشور در تابستان نیز تلویحا به هزینهبر بودن فعالیتهای مرتبط با دامداری اشاره کرد بود. در فصل مورد بررسی کشتار دام افزایش یافته و به ۴.۷ میلیون راس دام رسیده بود. این رقم در مقایسه با فصل بهار نشان میدهد میزان کشتار در تابستان یک میلیون راس افزایش یافته است. اما در بخش فرآوردههای دامی نیز در تابستان متوسط قیمت یک کیلوگرم شیر گوسفند حدود ۱۳ هزار تومان و متوسط قیمت یک کیلو شیر گاو نیز پنج هزار و ۷۰۰ تومان بود که هر کدام نسبت به تابستان ۹۹ افزایش ۴۶.۳ و ۱۰۰ درصدی داشتهاند.
بنابراین مقایسه اعداد و ارقام نشان میدهد با وجود کاهش تورم سالانه و نقطهای گروه کالاهای خوراکی اما بررسی موردی کالا حاکی از شتاب قیمتهاست؛ به گونهای که در برخی موارد جهشهای ۱۰۰درصدی در فاصله دو فصل تابستان ۹۹ تا تا بستان سال جاری مشاهده شده است.
تورم خوراکی همچنان ادامه دارد
تا چند روز دیگر مرکز آمار به سیاق گذشته گزارشی از حداقل و حداکثر قیمت مواد خوراکی در کشور را منتشر میکند. با این حال قیمت خردهفروشیها نشان میدهد که در یک سال اخیر قیمت اکثر مواد غذایی افزایشهای ریز و درشت زیادی را تجربه کرده است. به عنوان مثال هر شانه تخم مرغ در سال ۹۹ حدود ۶۰ هزار تومان شده؛ در حالی که در سال ۹۸ یک شانه تخممرغ به قیمت ۲۲ هزار تومان به فروش میرسید. این وضعیت برای گوشت گوساله و گاو نیز وجود دارد؛ هر یک کیلو گوشت گوساله در سال ۹۷ حدود ۶۵ هزار تومان قیمت داشت که در سال جاری به ۱۷۰ هزار تومان افزایش یافت. وضعیت نوسان شدید قیمتی تنها برای محصولات پروتئینی و گوشتی نیست بلکه محصولات لبنی را نیز دربرمیگیرد. به عنوان مثال هر کیلو ماست در سال ۹۵ و پیش از شروع تحریمهای نفتی کیلویی سه هزار و پانصد تومان به فروش میرسد اما از سال ۹۷ افزایش قیمت داشته و به کیلویی ۶ هزار تومان رسید.
اما در سال جاری متوسط قیمت آن از هر کیلو ۲۴ هزار تومان نیز عبور کرد. وضعیت شیر نیز به همان گونه است. طی سالهای ۹۵ تا ۱۴۰۰ هر کیلو شیر تغییری ۳۲۳درصدی داشته و از دو هزار و ۶۰۰ تومان به بیش از ۱۱ هزار تومان رسید. با مقایسه اعداد و ارقام میتوان به این نتیجه رسید که هر سبد لبنی شامل شیر، ماست و پنیر برای خانوارهای کشور در سال جاری به اندازه ۸۵ هزار تومان هزینه دربرداشته؛ در حالی که این هزینه در سالهای ۹۵ و ۹۷ به ترتیب ۱۱ هزار و ۱۰۰ و ۱۸ هزار و ۵۰۰ تومان بوده است.
علاوه بر افزایش قیمت گوشت، قیمت سایر اقلام مهم سبد خوراکی خانوارها نیز تغییرات عمدهای داشته که مهمترینش برنج بوده است. در کنار افزایش قیمت انواع نان، برنج نیز تغییرات زیادی به خود دیده، به گونهای که در پنج سال اخیر و با وجود کوچکترشدن سبد مصرفی خوراکیها، افزایشی حدود ۴۰۰درصدی داشته و از هر کیلو ۱۲ هزار و ۵۰۰ به ۶۲ هزار تومان افزایش یافته است؛ یک خانواده چهار نفره برای خرید ۱۰ کیلو برنج که مصرف یک ماه را شامل میشود، مجبور است هزینهای بین ۶۰۰ تا ۶۳۰ هزار تومان بپردازد. با فرض این که در این خانواده تنها یک نفر شاغل و حداقل دریافتی او نیز ۴ میلیون و ۱۰۰ هزار تومان است، ۱۵درصد از حقوق ماهانه تنها برای خرید برنج صرف میشود.
سفرههایی بهمراتب کوچکتر
سادهترین وعده غذایی برای هر خانواده، صبحانه است. با فرض این که در این وعده تنها از نان، پنیر، چای و شکر یا قند استفاده شود، هزینه تمامشده آن در هر روز حدود ۱۸هزار تومان خواهد بود. البته که این هزینه در سال ۹۸ که خیلی هم دور نیست تا نهایتا هفت هزار تومان و در سال ۹۶ و پیش از شروع تحریمهای نفتی نیز چهار هزار تومان بود. مقایسه هزینههای صرفشده برای خرید کالاهای خوراکی نشان میدهد که در شرایط تورمی، روند افزایشی قیمت کالاها بهمراتب تندتر از شرایط غیرتورمی است. البته که مهمترین دلیل این اتفاق نیز نامشخصبودن آینده اقتصاد و ناامیدی نسبت به آینده است. در این شرایط نه تنها نمیتوان قیمتها را با دستور کنترل کرد که هر کمک معیشتی برای افراد نیازمند نیز در نهایت به دلیل تورم سوخت میشود. راهکار چیست؟ بازگشت آرامش به بازار که خودش را در بهترشدن متغیرهای اقتصادی نشان میدهد.»
انتهای پیام