پیشبینی کاهش ۴۵ درصدی تولید گیلاس و آلبالو در خراسان رضوی
ایسنا/خراسان رضوی مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی گفت: در سال جاری پیشبینی میشود ۳۸ هزار تن گیلاس و آلبالو در استان از سطح باغهای بارور استان برداشت شود که به دلیل پدیدههای سرمازدگی اسفند ماه ۱۳۹۹، همچنین خشکسالی و عدم تامین آب مورد نیاز به دلیل کاهش آبدهی قنوات و رودخانهها در باغات مناطق کوهپایهای و تنشهای دمایی سال جاری، شاهد کاهش ۴۵ درصدی تولید این محصولات نسبت به سال گذشته هستیم.
محمد میری دراین خصوص اظهار کرد: عمده شهرستانهای تولیدکننده این محصولات در استان شامل چناران، مشهد، طرقبه شاندیز، نیشابور، تربتجام و فریمان هستند که بخش عمده سطح زیرکشت و تولید این محصولات را به خود اختصاص دادهاند. رقم عمده گیلاس در استان تک دانه و سیاه مشهد و در آلبالو ارقام مجاری و محلی است و در کنار آن سایر ارقام نیز به صورت محدود تولید میشود.
پیشبینی برداشت ۳۸ هزار تن گیلاس و آلبالو در خراسان رضوی
وی افزود: پیشبینی میشود ۳۸ هزار تن گیلاس و آلبالو در استان امسال از سطح باغهای بارور استان برداشت شود که بدلیل پدیدههای سرمازدگی اسفند ماه ۱۳۹۹، همچنین خشکسالی و عدم تامین آب مورد نیاز به دلیل کاهش آبدهی قنوات و رودخانهها در باغات مناطق کوهپایهای و تنشهای دمایی سال جاری، شاهد کاهش ۴۵ درصدی تولید این محصولات نسبت به سال گذشته هستیم.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی بیان کرد: سیاست سازمان جهاد کشاورزی استان استفاده از ارقام پایه رویشی به جای باغهای سنتی و غیر اقتصادی بوده تا بتوان افزایش کیفی و کمی محصول را رقم زد.
میری عنوان کرد: آلبالو و گیلاس تولیدی در استان خراسان رضوی از مرغوبیت بالایی برخوردار بوده و عمده آن در این استان مصرف تازهخوری داشته و مازاد آن به استانهای همجوار فرستاده میشود، ضمن اینکه بخشی از محصول تولیدی نیز به کشورهای روسیه، عراق، ترکیه، افغانستان و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس صادر میشود.
وی اضافه کرد: از مشکلات عمده گیلاس کاران باروری کم درختان گیلاس به خصوص رقم تکدانه مشهدی است که پیشنهاد میشود باغداران با اجرای طرح سرشاخهکاری درختان گیلاس نسبت به جایگزینی ارقام معرفی شده توسط مرکز تحقیقات کشاورزی اقدام کنند.
مدیر باغبانی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی تصریح نمود: باغداران برای کاهش خسارت نسبت به بیمه کردن باغها نزد صندوق بیمه محصولات کشاورزی، تقویت درختان، استفاده از سامانههای ضد تگرگ، مه پاش، سیستمهای گرمایشی و استفاده از ارقام دیرگل ومتحمل به سرما اقدام کنند.
میری گفت: در طول دوره برداشت به طور متوسط در هر هکتار ۳۰ نفرروز مشغول به کار میشوند که در مجموع حدود ۳۴۰ هزار نفر روز در محدوده زمانی برداشت این محصولات در سطح استان مشغول به کار میشوند.
به گزارش روابط عمومی سازمان جهاد کشاورزی خراسان رضوی، وی عنوان کرد: از جمله اقدامات انجام شده طی سالهای اخیر در راستای بهبود کمی وکیفی عملکرد محصول میتوان به (اجرای برنامههای اصلاحی از قبیل توصیههای فنی در زمینه کاشت ارقام سازگار و پرمحصول و کاشت ترکیبی ارقام در خصوص افزایش گردافشانی، استفاده از کندوی زنبور عسل همزمان باگرده افشانی در باغات گیلاس، اجرای طرح سرشاخهکاری در باغات قدیمی و کمبازده و استفاده از ارقام جدید وارداتی پرمحصول و با بازارپسندی مناسب، احداث باغات مدرن متراکم و اصلاح و نوسازی و هرس باغات قدیمی) اشاره کرد.
منبع:ایسنا