کاهش محافظت در برابر سرطان با قرار گرفتن در معرض ماده شیمیایی رایج
ایسنا/خراسان رضوی محققان دانشگاه ماساچوست آمهرست دریافتند، دوزهای پایین پروپیل پارابن (ماده نگهدارنده شیمیایی موجود در مواد غذایی، داروها و مواد آرایشی) میتواند محافظت هورمونهای بارداری از پستان را کاهش دهد؛ در حالت معمول هورمونهای بارداری، از پستان در برابر سرطان محافظت ایجاد میکنند.
به گزارش یورک الرت، لورا واندنبرگ متخصص بهداشت محیط و محقق ارشد این تحقیق میگوید که پروپیل پارابن یک ماده شیمیایی مختلکننده غدد درون ریز است که در عملکرد هورمونها تداخل ایجاد میکند. اختلال در غدد درونریز میتواند اعضاء حساس به هورمونها از جمله غده پستانی در پستان که شیر تولید میکند را تحت تاثیر قرار دهد.
وی اظهار کرد: «دریافتیم که پروپیل پارابن غده پستانی موشها را در معرض اختلال قرار میدهد. قبلا بر اساس نتایج تحقیقات، استفاده از این ماده در صنعت ایمن شناخته شده بود. ما حتی اثرات پروپیل پارابن را در دوزهای چند برابر کمتر نیز مشاهده کردیم که این مقدار در مصرف انسانی بالاتر است. اگرچه این تحقیق خطر سرطان پستان را ارزیابی نکرده است، اما این تغییرات در بافت پستانی در خطر ابتلاء زنان به سرطان نقش دارد.»
هورمونهای تولیدشده در دوران بارداری نه تنها به بافت پستان اجازه تولید شیر برای نوزاد را میدهند، بلکه تاحدودی مسئول کاهش خطر سرطان پستان در زنانی هستند که در سنین پایینتر زایمان میکنند.
همکار این تحقیق، آزمایش کرد که آیا قرار گرفتن در معرض پروپیل پارابن در دوره آسیبپذیر بارداری و شیردهی، غده پستانی را تغییر میدهد یا خیر. آنان پنج هفته پس از قرار گرفتن موشهای ماده در معرض دوزهای محیطی پروپیل پارابن در دوران بارداری و شیردهی، غدد پستانی آنان را بررسی کردند.
محققان گزارش کردند، تغییراتی در غده پستانی موشهای بارداری که پروپیل پارابن دریافت نکرده بودند، دیده نشد. موشهای در معرض پروپیل پارابن میزان تکثیر سلولی را افزایش دادند که به گفته واندنبرگ یک عامل خطرناک برای ابتلا به سرطان پستان است. آنان همچنین دارای ساختارهای اپیتلیال با تراکم کمتر، انواع سلولهای ایمنی کمتر و کلاژن لگن نازکتر، بافت همبند نازکتر در غده پستانی بودند.
واندنبرگ بیان کرد: «برخی از این تغییرات ممکن است با از بین رفتن اثرات محافظتی که معمولا با بارداری همراه هستند همراه باشد.»
موگوس ارائهدهنده نتایج این تحقیق در خبر ویژه انجمن غدد درونریز در جلسه مجازی میگوید: در تحقیقات آینده باید بررسی شود که آیا زنان باردار در معرض پروپیل پارابن در معرض ابتلا به سرطان پستان هستند یا خیر. موگوس با بیان اینکه زنان باردار و شیرده باید سعی کنند، از استفاده از محصولات حاوی پروپیل پارابن و سایر پارابنها خودداری کنند، گفت: «از آنجا که زنان باردار در بسیاری از محصولات مراقبتهای شخصی و غذاها در معرض پروپیل پارابن قرار دارند، احتمال خطر برای آنان وجود دارد.»
موگوس افزود: «این ماده شیمیایی بسیار گسترده استفاده میشود، جلوگیری از مصرف آن کاملا غیرممکن است. بسیار مهم است که آژانسهای بهداشت عمومی به این ماده به عنوان یک ماده شیمیایی مختلکننده غدد درون ریز بپردازند.»
نتایج این تحقیق در نشریه Endocrinology منتشرشده است.
منبع:ایسنا