کاهش ۶۱ درصدی بارندگی و هشدار تنش آبی در خراسان رضوی
ایسنا/خراسان رضوی مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی با اشاره به کاهش 61 درصدی بارندگی از مهر ماه تا 13 اسفند سال جاری در استان گفت: در صورت استمرار کاهش بارندگیها و خشکسالی در دو سال آینده دیگر آبی برای مصرف شرب وجود نخواهد داشت.
محمد علایی امروز در نشست خبری به مناسبت ۱۳ اسفند «روز ملی آب» اظهار کرد : میزان بارندگیهای از مهر ماه تا ۱۳ اسفند سال جاری ۴۳.۵ میلیمتر بوده که با توجه به بارندگی های سال گذشته به میزان ۱۱۲.۱، میلیمتر شاهد کاهش ۶۱ درصدی بارندگی در استان هستیم. طبق مطالعات صورت گرفته، حدودا ۱۳ سال پیش نیز چنین خشکسالی در استان وجود داشته است.
وی با اشاره به اینکه « ذخیره سدها به رغم کاهش بارندگی در وضعیت مطلوبی قرار دارد»، افزود : در حوزه سدها خوشبختانه وضعمان کمی بهتر است. در حال حاضر ۷۴۵میلیون متر مکعب آب در سدهای استان وجود دارد در حالی که در سال گذشته در چنین روزی ۷۱۷میلیون متر مکعب آب در سدها وجود داشته است. یعنی اکنون ۴۸ درصد ظرفیت سدها پر است در صورتی که سال گذشته این آمار ۴۶ درصد بود. میزان آب موجود در “سد دوستی” نیز ۵۶۴ میلیون مترمکعب است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی ادامه داد: در سال گذشته در اوایل بهمن، آورد به سدهای استان علیالخصوص سد دوستی آغاز شد، ولی امسال تا کنون هیچ آبی را در سد دوستی نداشتهایم. وضعیت ذخیره برف هم در حوزه سد دوستی نشان میدهد که امسال دستاورد بالایی در این زمینه نخواهیم داشت، مگر این که بارندگیهای رگباری در منطقه رخ دهد. نظر شخصی من این است که ما امسال آب زیادی را در سدهایمان نخواهیم دید و نه تنها برای سال ۱۴۰۰ بلکه برای ۱۴۰۱ نیز باید شیوههای مدیریتی نوینی را در نظر بگیریم.
علایی همچنین با اشاره به موضوع شیرینسازی و انتقال آب از دریای عمان خاطر نشان کرد: در خصوص بحث شیرینسازی و انتقال آب به شرق کشور که سیستان بلوچستان ،خراسان رضوی و خراسان جنوبی را در بر میگیرد دو مساله صدور مجوز های لازم و انجام امور دولتی وجود دار د.
وی تصریح کرد: تا امروز، مطالعات شیرینسازی و انتقال آب از دریای عمان به شرق کشور انجام و مصوبات زیست محیطی و پدافند غیرعامل نیز اخذ گردیده است. همچنین مجوز تخصیص وزارت نیرو برای هر سه استان گرفته شده است. از سویی دیگر لیست شرکتهایی که در زمینه انتقال آب به شرق کشور مایل به همکاری بودند تهیه شده و تخصیصها به شرکتی به نام “تابش” منتقل شده تا عملیات اجرایی آن را شروع کند. اما متاسفانه نمیدانیم چرا شرکت تابش بعد از مدت ۹ماه با اینکه تاسیسات لازم را در اختیارش قرار دارد، اما هنوز فعالیت خود را آغاز نکرده است.
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان رضوی در ادامه گفت: بحثهایی در ارتباط با انتقال آب از خلیج فارس به خراسان رضوی پیش آمده، که ما هنوز مصوبهای در این مورد از وزارت نیرو دریافت نکردهایم و مطالعات آن نیز انجام نشده است. مجوزهایی که تا امروز صادر شده از دریای عمان و ساحل چابهار بوده است.
علایی با اشاره به جلوگیری از حفر چاههای غیر مجاز عنوان کرد: باید جلوی حفر چاههای غیرمجاز را گرفته شود. چاههای غیرمجاز که در ارتفاعات حفر میشود تاثیر چندانی در منابع آبی ما ندارد اما چاههای غیرمجازی که در دشتها هستند عمق زیادی داشته و همچنین برداشتشان هم فراوان است. بخش اعظم تمرکز بر روی عدم حفر چاههای بخش دوم است.
وی افزود: به عقیده شخصی بنده، برای جلوگیری از خشکسالی و مدیریت منابع آب در شرق کشور، باید مناطق خلیج فارس و دریای عمان را توسعه داده و امکان مهاجرت مردم به آن منطقه را فراهم کنیم. ضرورتی ندارد که برای پیشرفت و توسعه کشور تمام تمرکزمان روی بخش شرقی و مرکزی باشد.چرا باید مشهد، تهران، اصفهان و… بسیار توسعه یافته باشند و چابهار، بندرعباس، بوشهر و… از توجه و توسعه کمتری برخوردار باشد؟
مدیر عامل شرکت آب منطقهای خراسان خاطرنشان کرد: اگر تا دوسال آینده با کاهش بارندگیها و خشکسالی در استان روبهرو باشیم دیگر حتی آب برای شرب نیز نخواهیم داشت. بنابراین باید به زودی شیوههای نوین مدیریتیمان را برای تامین آب آغاز کنیم.
سید ابراهیم علوی، مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی در ادامه این نشست خبری اظهار کرد: به دنبال یکپارچه سازی خدمات شرکتهای آب و فاضلاب شهری و روستایی در سال جاری، اکنون ۷۶ شهرستان این استان به جز مشهد و ۲ هزار و ۲۶۰ روستای استان در مجموع با جمعیت سه میلیون و ۳۰۰ هزار نفر زیرپوشش شرکت آب و فاضلاب خراسان رضوی قرار دارند.
وی افزود: بحث کمبود آب به دو مولفه میزان تولید و دیگری میزان مصرف بستگی دارد. در زمینه مصرف آنچه حائز اهمیت است میزان مصرف شهروندان است. مثلا در شهرهای کوچک و روستاها مردم دیگر نباید صیفیکاری داشته باشند و ما با جدیت این مسئله را پیگیری میکنیم و در صورت لزوم با کسانی که صیفی کاری میکنند برخورد میکنیم.
علوی ادامه داد: در حوزه تولید که آموزش مربوط به مدیران و سران سازمان آب است، ما تلاش میکنیم برای این که بتوانیم تابستان خوبی را پشت سر بگذاریم پروژههایی را چه در شهرها و چه در روستاها در دست عمل قرار دهیم. برای گذر موفقیتآمیز از تابستان ۱۴۰۰ با توجه به کاهش بارندگیها پروژههای مختلف در نظر گرفته شده است. حفر ۷۰ حلقه چاه جدید در استان با ۱۵۰ کیلومتر خط انتقال و ۲۶ هزار متر مکعب ساخت مخزن با ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار از بخشهای اعتبار جاری و ماده ۵۶ تامین در این زمینه در دستور کار قرار گرفت.
حسین اسماعیلیان، مدیر عامل شرکت آب و فاضلاب مشهد نیز در ادامه این نشست خبری در خصوص شرایط کشف رود اظهار کرد: بر اساس قول و مساعدتی که شهرداری مشهد به سازمان آب داده است، امیدواریم که در سه ماه اول سال آینده فاز اول بهرهبرداری از کشف رود آغاز شده و با استفاده از تصفیه خانهها از ورود آلودگی به کشف رود جلوگیری خواهد شد.
گفتنی است ۱۳ اسفند ماه روز ملی آب در کشور نامگذاری شده است.
انتهای پیام