اخبار 27

گاوخونی احیا نشد

گاوخونی احیا نشد
دبیر انجمن دوستداران محیط زیست ورزنه می‌گوید: کشاورزان اجازه ندادند سیلاب به تالاب گاوخونی برسد و این تالاب با وجود بارندگی‌ها، تنها ۱۰ درصد آبگیری کرده که حداکثر تا دو ماه آینده پایدار است.
رضا خلیلی در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا-منطقه اصفهان، در رابطه با تاثیر بارندگی‌های اخیر بر تالاب گاوخونی ،اظهار کرد: نمی‌توان گفت که تالاب بین‌المللی گاوخونی احیا شده است و تنها می‌توان گفت تالاب به صورت موقت آبگیری کرده است و تا حداکثر دو ماه آینده پایدار است. سیلی هم که گفته شده بود قرار است گاوخونی را به دریاچه ارومیه دوم تبدیل کند، متاسفانه به محض رسیدن به دلتا تالاب توسط کشاورزان به‌ سمت زمین‌های کشاورزی هدایت ‌شد.
وی ادامه داد: خوشبختانه در مقایسه با سال گذشته بارش‌ها بهتر بوده و به‌دلیل طبیعت سبز و نمناک خود تالاب مناظر زیبایی ایجادشده که می‎‌توان تصاویر دیدنی از آن تهیه کرد.
وی ادامه داد: حقیقت این است که دراین منطقه شاهد بارش شدید یا سیل یا حتی بارندگی قابل توجهی نبودیم که بر تالاب اثرگذار باشد و متاسفانه میزان آبگیری تالاب کمتر از ده درصد است. در‌حال‌ حاضر تنها می‌توانیم امیدوار باشیم که تالاب گلویی تازه‌ کرده و هنوز زنده‌است.
دبیر انجمن دوستداران محیط زیست ورزنه افزود: مساحت تالاب بین‌المللی گاوخونی ۴۷ هزار هکتار است؛ سالانه باید ۱۷۶ میلیون مترمکعب یا پنج متر مکعب بر ثانیه حقابه زیست محیطی وارد تالاب شود و فقط در این صورت است که تالاب دوباره زنده می‌شود. اما باید گفت که این بارش‌های اندک برای زندگی تالاب فایده ندارد. این میزان آب نیز تا اواسط تابستان خشک خواهد ‎شد.
خلیلی خاطرنشان کرد: سیل برای رودخانه زاینده‌رود مفید بود که باعث شد فاضلاب‌های انسانی و سموم از سر راه رودخانه شسته شود که باعث کاهش میزان بیماری در شهرهای اطراف و اصفهان است. بارندگی‌های اخیر باعث شده که ماسه‌ها به سطح زمین چسبانده شوند اما متاسفانه موقتی است و با توجه به طوفانی که پیش رو داریم رطوبت سطح زمین خشک خواهد شد و بازهم شاهد حرکت ماسه‌ها در تالاب هستیم.
وی تصریح کرد: باران روز‌های اخیر یک آبیاری خدادادی برای کشاورزان بود و آن‌ها را به مدت یک هفته الی ده روز از آبیاری بی‌نیاز کرد. درصورتی که شدت شوری آب کاهش یابد و پوشش گیاهی بروید برای حیوانات بسیار مفید است و خوراک آنها را تامین می‌کند.
دبیر انجمن دوستداران محیط زیست ورزنه در پاسخ به سوال خبرنگار ایسنا در رابطه با تاثیر دوربین‌های آنلاین سامانه سنجش و پایش تالاب بین‌المللی گاوخونی که هر تغییری در تالاب را رصد می‌کنند، گفت: این دوربین‌ها برای حفاظت از گونه‌های آبزی یا برای رصد اتفاقاتی که در اطراف یا خود تالاب رخ می‌دهد مفید هستند، با این حال آمار مشخص و دقیقی درمورد میزان بارندگی که مخصوص خود تالاب باشد وجود ندارد؛ زیرا میزان بارندگی تالاب همراه با شهر ورزنه سنجیده می‌شود، در حالی که این دو باهم تفاوت دارند.
دبیر انجمن دوستداران محیط زیست ورزنه بیان کرد: متاسفانه به دلیل رسیدگی نکردن مسئولان به بحران تالاب بین‌المللی گاوخونی، شهر اصفهان دچار بحران زیست محیطی و اجتماعی شده است. تنها منبع درآمد برخی شهرها کشاورزی بوده که به دلیل خشکسالی از بین رفته؛ پس کشاورزان ساکن اطراف تالاب در صورت مشاهده سیلابی که در حرکت به سمت تالاب است مسیر آن را منحرف کرده و برای منافع شغلی و نجات زندگی خود و خانواده‌شان از این آب استفاده می‌کنند، در نتیجه امکان آب‌رسانی به تالاب صفر است.
به گفته خلیلی: در چندروز اخیر اهالی این منطقه مانع از رسیدن سیلاب به تالاب شدند و ادعا کردند که نیروی انتظامی باید از آن‌ها حمایت کند تا اجازه دهند که آب به تالاب برسد که در پایان نیروی انتظامی نیز چنین اقدامی نکرد. حتی مسیولان مربوطه به دلیل وجود شرایط بحرانی در این منطقه، خود را با مردم درگیر نمی‌کند و جلوی چنین اقداماتی را نمی‌گیرد.
وی متذکر شد: کشاورزان 150کیلومتر اطراف مسیر را محاصره کرده‌اند و به هیچ عنوان نمی‌توان آب را به تالاب رساند؛ تنها می توان در صورتی که در فصل پاییز که کشت نداشته باشند و زمین‌ها آماده نباشند به صورت ناگهانی آب را به مدت یک الی دوهفته به سمت تالاب رها کرد، در غیر این صورت رساندن آب به تالاب محال است.
دبیر انجمن دوستداران محیط زیست ورزنه ادامه داد: تنها راه‌حل راضی کردن مردم نواحی اطراف تالاب بین‌المللی گاوخونی برای هدایت آب به سمت تالاب، جایگزین کردن منبع درآمد غیر از کشاورزی است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *