اخبار 20

گروه‌های تروریستی از وضعیت فوق‌العاده کرونا سوءاستفاده می‌کنند

گروه‌های تروریستی از وضعیت فوق‌العاده کرونا سوءاستفاده می‌کنند

پیامدهای شیوع کرونا تنها روی اوضاع اقتصادی، سیاسی و مالی و اجتماعی تاثیر نگذاشته است بلکه دستگاه‌های امنیتی و اطلاعاتی احتمال می‌دهند گروه‌های تروریستی از شرایط فوق‌العاده و مشغول شدن ارتش و گروه‌های امنیتی به مقابله با کرونا برای بیدار کردن باندهای زیرزمینی خود و انجام حملات تروریستی استفاده کنند.

به گزارش ایسنا، به نقل از سایت قطری العربی الجدید، نشانه‌های سوءاستفاده گروه‌های تروریستی از این شرایط در کشورهای آفریقایی، سوریه و عراق و چندی پیش در فرانسه و تونس دیده شده است.

در این راستا تعدادی از مسؤولان اطلاعاتی در منطقه و جهان درحال بررسی راه‌های مقابله با این پدیده هستند.

در سوریه داعش حملات زیادی را انجام داد که از جمله آن حمله به پایگاه‌های نیروهای نظام سوریه و نیروهای هم‌پیمان آن در منطقه معیزیله در بادیه البوکمال در حومه دیرالزور است که به کشته شدن سه تن از شبه نظامیان “لشکر فاطمیون” و زخمی شدن ۲۰ تن دیگر منجر شد.

داعش چهارشنبه گذشته افسری از نیروهای نظام سوریه و دو تن دیگر را اعدام کرد.

حملات داعش در سوریه بعد از آن صورت گرفت که حشد شعبی عراق اعلام کرد تعدادی از افراد مسلح از زندان غویران در منطقه حسکه فرار کرده و وارد عراق شدند. نیروهای مشترک عراق با حمایت نیروی هوایی چندین عملیات را علیه داعش در بخش‌های مختلفی از شمال عراق در محور صلاح الدین -کرکوک – نینوا انجام دادند.

داعش بعد از اینکه اواخر ۲۰۱۷ از آخرین شهرهایی که کنترل آن را در دست داشت رانده شد از مناطق ناهموار بخش شمالی این کشور به عنوان پناهگاه امن استفاده می‌کند.

در این راستا هشام الهاشمی به العربی الجدید گفت: بازگشت فعالیت‌های داعش در سوریه و عراق طی سه هفته گذشته به این دلیل است که این گروه به خاطر مشغول بودن نیروهای امنیتی به تدابیر منع آمد و شد و اجرای آن در مراکز شهرها به مناطق شکننده‌ امنیتی دست یافته که می‌تواند به راحتی فعالیت‌هایش را در آنجا انجام دهد.

وی گفت: دلیل این تحرکات همچنین این مساله است که داعش اوایل سال میلادی جاری خود را تقویت کرده و از گروه‌هایی که به صورت کورکورانه می‌جنگند به گردان‌هایی تبدیل شده که در موقعیت جغرافیایی مشخصی فعالیت می‌کنند.

وی هشدار داد: مشغول بودن همگان به مقابله با کرونا به داعش فرصت می‌دهد فعالیت‌هایش را با جدیت ازسربگیرد. داعش پنج روز اول آوریل ۲۵ عملیات در مناطق شمال بغداد و دیالی انجام داد که یعنی روزانه پنج عملیات انجام داده است. این نشان می‌دهد که داعش زمام را در دست گرفته و در این شرایط یک شبکه محکم در اختیار دارد.

در تونس داعش پنج‌شنبه خبر کذبی را از طریق روزنامه “النبا” منتشر کرده و مدعی انفجار یک خودروی نظامی در جبل مغیله در القصرین و کشته شدن پنج سرباز تونسی شد. به رغم اینکه این حادثه قدیمی است و به ماه ژانویه بازمی‌گردد و هیچ تلفاتی نداشته اما داعش برای ایجاد تنش در میان نیروهای امنیتی تلاش می‌کند. هرچند تلاش گارد مرزی تونس در منطقه القصرین برای مقابله با نفوذ تروریست‌ها عملیات حمایت از تندروها را به شکست کشاند به گفته منابع فردی قصد داشته لباس و مقداری مواد و تجهیزات برای ساخت مواد منفجره به تروریست‌ها برساند. همچنین یک باند سه نفره بازداشت شد که درحال تهیه مواد غذایی و مواد منفجره برای تروریست‌ها بودند. آنها اذعان کردند از سوی تروریست‌ها مامور رصد گشت‌های امنیتی و نظامی شده‌اند.

علیه العلانی، تحلیلگر به العربی الجدید گفت: گروه‌های تروریستی از بیش از یک کشور تحرکاتشان را ازسرگرفته‌اند و خطر آن همچنان پابرجاست. این‌ها ادبیاتی دارند که مسؤولان سیاسی و مذهبی توجهی به آن ندارند. اعضای این گروه‌ها به مفاهیمی مثل تکفیر ایمان دارند و متخلفان را از نظر فکری براساس یک دستور آسمانی تعقیب کرده و به قتل می‌رسانند. ایمان داشتن به این مسائل باعث می‌شود دست به حملات انتحاری بزنند. آنها برای دستیابی به پاداش اخروی به حملات انتحاری دست می‌زنند. این گروه‌ها از قاچاق سلاح بهره برده و در شبکه تبلیغ مواد مخدر  به ویژه در مناطقی که نظارت دولتی در آنجا ضعیف است مثل کشورهای ساحل آفریقا نقش دارند.

العلانی گفت: بازگشت گروه‌های تروریستی نشان دهنده مشغول بودن بیشتر کشورها به بحران کروناست. این گروه‌ها برای اثبات وجود خود عملیات تروریستی انجام می‌دهند. این گروه‌ها از خلأ امنیتی در قاره آفریقا بعد از عقب نشینی نیروهای آمریکایی استفاده کرده و حملات خود را در ساحل آفریقا قوی‌تر از قبل انجام داده‌اند. اینها از ناتوانی برخی ارتش‌های آفریقا برای گسترش نفوذ خود استفاده کردند. این گروه‌ها از تحولات امنیتی و اقتصادی سوءاستفاده کرده و خود را برای مرحله مابعد کرونا آماده می‌کنند. آنها برای جذب اعضای جدید و متخصص در زمینه علوم شیمیایی و حوزه‌های دیگر در مرحله آتی تلاش می‌کنند. آنها احتمالا حملات شیمیایی انجام می‌دهند. در اینجا باید یک تونسی را یادآور شد که چند هفته پیش در آلمان به اتهام تلاش برای ساخت بمب شیمیایی به ۱۰ سال حبس محکوم شد. این گروه‌ها خود را موازی و جایگزین دولت‌ها می‌دانند و با برنامه‌های دولت‌ها مخالفت می‌کنند و فکر می‌کنند حقیقت مطلق را دارند.

وی گفت: دولت‌ها تلاش می‌کنند از نظر امنیتی با این گروه‌ها مقابله کنند. این مقابله نباید بر موعظه سنتی مبتنی باشد بلکه باید بر تفکر جدید موازی با این افکار و ابزارهای دیگری مبتنی باشد. این گروه‌ها از شرایط کنونی برای نفوذ و هک کردن نظارت بین‌المللی بر پول شویی استفاده می‌کنند برای همین به نظارت جدی از طریق سامانه‌های پیشرفته نیاز داریم.

از سوی دیگر میزان حملات بوکوحرام در ساحل آفریقا به ویژه در نیجریه، چاد، مالی و کامرون نیز شدت یافته است؛  مساله‌ای که اتاق عملیات ساحل آفریقا را نگران کرده است و باید در این راستا از ارتش‌ها حمایت میدانی به عمل آید. بوکوحرام از مشغول بودن ارتش‌ها به تدابیر مقابله با کرونا سوءاستفاده می‌کند. دوشنبه دست‌کم ۲۰ نظامی در مالی کشته شدند. یکی از مسؤولان در شهرک بامبا اعلام کرد تروریست‌ها به پادگان ارتش حمله کردند و ۲۰ نظامی را کشتند. همچنین یکشنبه هفت غیرنظامی در دو عملیات انتحاری در شمال کامرون کشته شدند. یکی از افسران پلیس اعلام کرد، این عملیات‌ها به کشته شدن هفت تن و زخمی شدن ۱۴ تن دیگر منجر شد.

بوکوحرام ۲۳ مارس حمله‌ای به سربازان چاد در شبه جزیره بوما انجام داد که هفت ساعت طول کشید و به کشته شدن ۹۲ سرباز منجر شد. این حمله رئیس جمهوری چاد را بر آن داشت تا به محل حمله برود. وی در سخنرانی‌اش در این منطقه گفت: در عملیات‌های زیادی شرکت کردم اما هیچ‌گاه در تاریخ کشورمان در یک زمان این تعداد سرباز را از دست نداده بودیم.

در این راستا ویل براون، نویسنده فارن پالسی گفت: نظام چاد که از مدت‌ها پیش به عنوان هم‌پیمان غرب در جنگ علیه تروریسم در آفریقا شناخته می‌شد در آستانه فروپاشی است. قدرتی که چاد در طول این چند سال داشت و بعد اعزام هزاران سرباز برای کمک به کشورهای آفریقایی دیگر در مقابل افزایش قدرت شورشیانی که دنبال برکناری رئیس جمهوری چاد هستند، فروپاشید.

فوریه ۲۰۱۹ ده‌ها کامیون حامل جنگجویانی از ائتلاف گروه‌های شورشی (که یک گروه شورشی چاد به رهبری برادرزاده ادریس دیبی، رئیس جمهوری این کشور است) از لیبی وارد چاد شد تا رئیس جمهوری را سرنگون کنند. حملات هوایی چاد در متوقف کردن این کاروان شکست خورد اما جنگنده‌های فرانسوی بنا به درخواست دولت چاد کاروان را بمباران کردند و بعد از سه روز آنها را بیرون راندند. حملات شورشیان واقعیت ضعف دیبی در داخل را برملا کرد و افسران ارشد ارتش آماده مقابله با شورشیان به خاطر روابط نژادی در چاد نبودند. همین روابط بود که دولت را مجبور کرد برای توقف خشونت اواخر سال گذشته چهار ماه حالت فوق‌العاده اعلام کند.

در فرانسه بازداشت سه سودانی نشان می‌دهد که تروریست‌ها از وضعیت موجود در رابطه با کرونا برای ارتکاب جنایت استفاده می‌کنند. پلتیکو گزارش داد، مسؤولان اجرای قانون و اطلاعات در آمریکا مراقب تاثیر کرونا بر تهدیدات تروریستی و برنامه‌های  تروریست‌ها برای حملات هستند.

دفتر تحقیقات فدرال آمریکا “اف بی آی” فردی را بازداشت کرده که قصد داشت بیمارستانی را که بیماران کرونا در آنجا معالجه می‌شدند، منفجر کند. وی از چند ماه پیش قصد انجام عملیات را داشته و کرونا موجب تسریع در عملیات وی شده است.

مسؤولان آمریکایی مشغول بررسی روشی هستند که ممکن است کرونا بر استراتژی‌های تندروها درباره زمان عملیات‌ها یا اهدافشان تاثیر بگذارد. آنها این سوالات را بررسی می‌کنند که آیا کرونا به طرح‌هایشان سرعت می‌بخشد؟ آیا از این فرصت استفاده می‌کنند؟

انتهای پیام

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *