گریزگاهی از خشونت و طلاقهای زودهنگام
ایسنا/خراسان جنوبی معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسانجنوبی گفت: در تفاهم با جهادادانشگاهی استان، در راستای برگزاری کارگاههای آموزشی و طرحهای اجتماعی برای کاهش آسیبهای اجتماعی از جمله خشونت، اعتیاد و طلاق اقدام کردهایم.
حجتالاسلام یدالله وحدانینیا در گفتوگو با ایسنا اظهار کرد: از جمله برنامههای معاونت پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان که هم در حوزه اجتماع و هم در حوزه خانواده قابل توجه است و عدم توجه به آن آسیبها و جرائم دیگر و از هم پاشیدگی کانون خانواده و طلاق زوجین را به دنبال دارد، بحث اعتیاد و خشونت است.
وی با بیان اینکه در حوزه خشونت شامل خشونتهای فیزیکی، رفتاری وگفتاری است، افزود: در نوع اول که فیزیکی است، بانوان نوعا قربانی خشونتاند و اما در خشونت گفتاری در فضای خانواده چه زن و چه شوهر هر یک در نتیجه عدم کنترل زبانی که به قول معروف «جرمش کم اما جرمش زیاد است»؛ مرتکب خشونت میشوند تا جایی که در نتیجه عدم کنترل زبان طرح میکنند دیگر کار از کار گذشته و حرمتی باقی نمانده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسانجنوبی بیان کرد: متاسفانه شاهدیم این خشونت در قالب توهین، فحاشی، تهمت، افترا، تهدید و هجو و.. چه نسبت به یکدیگر یا خانواده یکدیگر ظهور پیدا میکند و در حوزه بیرون خانواده در اجتماع نیز متاسفانه بخش قابل توجهی از پروندههای قضائی را پروندههای مرتبط با خشونتهای فیزیکی(نزاع، درگیری و ضرب و جرح عمدی) و خشونتهای گفتاری(توهین، تهدید، فحاشی، تهمت، افتراو…) به خود اختصاص میدهد.
خشونت و زوجینی که بی دلیل عصبانیاند
وحدانینیا ادامه داد: دستگاههای مختلف خصوصا متولیان امر فرهنگ مکلفند با اتخاذ تدابیر و برنامهریزیهای عملیاتی در جهت کنترل و کاهش خشونت چه در اجتماع و چه حوزه خانواده تلاش کنند چرا که در آموزههای دینی ما نیز خشونت و سوء رفتار تقبیح و مذمت شده و به حسن سلوک و حسن رفتار در جامعه و در خانواده نسبت به هم نوعان و نسبت به اعضاء خانواده توصیه و سفارش شده است.
وی با بیان اینکه از جمله برنامههای معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری استان اجرای کارگاههای آموزشی و برنامههای جامع پیشگیری از خشونت است، افزود: البته طی دو تا سه سال اخیر طرح جامع پیشگیری از خشونت را در معاونت تدوین و برای دستگاههای مختلف مسئولیتها و تکالیفی مقرر شد؛ در کارگروه پیشگیری از خشونت با حضور دستگاههای همکار بحث و تبادل نظر شد و هر سال بروزرسانی صورت گرفت.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسانجنوبی بیان کرد: اگر آنچه در این طرح مورد مطالبه بوده و است؛ از طرف دستگاههای ذی مدخل اجرائی و عملیاتی شود، مسلما قادر خواهیم بود که موضوعات مرتبط با خشونت را کنترل و کاهش دهیم چرا که در وضعیت فعلی آنچه از خشونتها در جامعه و در حوزه خانواده به چشم میخورد و منتهی به تشکیل پرونده قضائی میشود زیبنده شهر و شهروندان فرهنگی و مردم متدین استان خراسان جنوبی نیست.
وحدانینیا اظهار کرد: آنچه در اجرای برنامههای جامع پیشگیری از خشونت دنبال میکنیم در حوزههای پیشگیری از خشونت علیه زنان، پیشگیری از خشونت علیه کودکان و نوجوانان، پیشگیری از پرخاشگری کلامی و نوشتاری، پیشگیری از جنایات عمدی چون قتل، ایراد ضرب و جرح عمدی و پیشگیری از سرقتهای خشن و… است.
وی بیان کرد: اجرای این طرح را با استفاده از ظرفیت جهاددانشگاهی دنبال میکنیم و در این راستا، تفاهم نامهای فیمابین جهاد دانشگاهی و دادگستری استان منعقد شده و در نتیجه تعهداتی را طرفین قرارداد به منظور اثربخشی هرچه بهتر اجرای طرح دنبال میکنند.
زوجین، مهارت لازم را برای ادامه زندگی ندارند
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسانجنوبی بیان کرد: البته طی سال گذشته تفاهمات دیگری نیز با جهاد دانشگاهی ایجاد و قرارداد منعقد کردیم که در حوزه آسیب طلاق با توجه به این که کانون خانوادهها در دهه اخیر مخصوصا در استان ما نیز به مثابه دیگر استانها مصون از این آسیب نبود و تعداد طلاقهائی که به وقوع پیوست قابل توجه بوده ، اقداماتی در دست انجام است.
وحدانینیا ادامه داد: فارغ از تکالیفی که سایر دستگاهها در راستای حفظ کیان خانواده دارند، چون در نتیجه مشاورههایی که در دعاوی خانوادگی داده میشد به این نتیجه رسیدیم که بخشی از تنشهای فضای زندگی خانوادگی نشات گرفته از عدم مهارتهای ارتباطی زوجین است و این مهم علاوه بر برگزاری آموزشهای قبل و حین ازدواج، آموزرشهای پس از ازدواج را نیز ضروری ساخته، برنامههایی را برای زوجین در شرف طلاق به خصوص طلاق توافقی اجرا کردیم.
وی بیان کرد: برگزاری کارگاههای “مهر” که مخفف کلمات (من، همسرم و روابط فیمابین) باشد را در دستور کار قرار دادیم و اکنون چند سال است که زوجین متقاضی طلاق توافقی را با توجه به اسناد بالادستی از جمله سند ملی کاهش طلاق به این کارگاهها که برای زوجها و زوجات جداگانه برگزار میشود هدایت میکنیم و حضور در کارگاهها علاوه بر روند مشاوره زوجین است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسانجنوبی خاطرنشان کرد: هر چند زوجین متقاضی طلاق توافقی در بدو امر استقبالی از این امر ندارند و روی خوش نشان نمیدهند، اما در این مدت شاهد اثربخشی این کارگاهها بودهیم چرا که وقتی از طریق کد ملی زوجینی که در کارگاهها حضور مییابند بررسی میکنیم که آیا روند طلاق را دنبال کرده یا خیر؛ با بررسی سامانه سمپ(سامانه جامع مدیریت پرونده قضائی) متوجه میشویم که درصدی از زوجین، روند طلاق را در نتیجه حضور در کارگاههای مهر و در نتیجه مشاوره ادامه نداده و سازش به ادامه زندگی مشترک کردهاند.
وحدانینیا ادامه داد: نکته جالب در برگزاری کارگاههای مهر اینجاست که وقتی دلنوشتههای زوجین را بررسی میکنیم اکثر آنان بر یک نکته تاکید دارند که برگزاری این گونه کارگاهها بسیار مطلوب است که این امر، متولیان را به این رهنمون میسازد که برگزاری کارگاههای آموزشی برای زوجین را قبل، حین و پس از ازدواج به عنوان یک تکلیف جدی قلمداد کنند.
وی افزود: اجرای این کارگاهها را طی تفاهم نامهای که با جهاد دانشگاهی منعقد کردیم دنبال میکنیم؛ البته مربیان کارگاهها مربیانی هستند که پیش تر آموزش دیدند و این جلسات در معاونت اجتماعی و پیشگیری از جرم دادگستری استان برگزار میشود.
برنامههایی برای کاهش و کنترل اعتیاد
وحدانی نیا با اشاره به آسیبهایی که محیط گرم خانواده را تهدید میکنند، اظهار کرد: یکی از آسیبهای اجتماعی که خود مولد آسیبهای متعدد بوده و یکی از علل تهدیدکننده کانون خانوادگی است، اعتیاد است.
وی بیان کرد: اگر بخواهیم در حوزه کنترل و کاهش اعتیاد موفق باشیم، باید روند ترک کردن و ترک دادن، آموزشها، مشاورهها، توانمندسازی، حمایتهای اجتماعی و مراقبتهای پس از خروج معتادان را مانند یک زنجیره به هم پیوسته در کنار یکدیگر اجرا کنیم و اگر در بخشی از این حلقههای به هم پیوسته کوتاهی شود و در روند بازپروری معتادان دیده نشود، شاهد بازگشت مجدد فرد معتاد به رغم ترک اولیه خواهیم بود؛ چنان که تجربه تلخ گذشته هم این را نشان داده است.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسانجنوبی با بیان اینکه نباید از نظر دور داشت که فقر در مهارتهای زندگی امروزه، زمینهساز ابتلاء به آسیب اعتیاد است، افزود: مهارتهای زندگی، مجموعهای از تواناییها است که زمینه مقابله مؤثر با فشارهای روانی و ارائه رفتارهای مثبت و مفید را برای فرد فراهم میسازد.
وحدانی نیا ادامه داد: این تواناییها، فرد را قادر میسازد مسئولیتهای نقش اجتماعی خویش را بپذیرد و بدون لطمه زدن به خود و دیگران، با خواستها، انتظارات و مشکلات روزانه به ویژه در مشکلاتی که در ارتباط با دیگران به وجود میآید، به شکل مؤثری روبه رو شود.
نخستین گام؛ مهارتآموزی
وی با بیان اینکه معتادان به مواد مخدر به عنوان آسیبدیده اجتماعی از نظر مهارتهای ۱۰ گانه زندگی در مقایسه با دیگران در سطح پایینی قرار دارند، اظهار کرد: این افراد به دلیل عدم دانش و مهارت لازم نمیتوانند در موقعیتهای مختلف و دشوار زندگی، تصمیمات مناسب و مؤثر اتخاذ کرده و یا راهکار سازشی مطلوب را انتخاب کنند؛ لذا به عنوان یکی از عوامل مؤثر در پیشگیری از اعتیاد و آسیبهای اجتماعی و به عنوان راهکارهای مقابلهای پیشگیری از بازگشت مجدد، آگاهسازی و آموزش این مهارتها ضروری است تا بتوان با استفاده از آنها و با افزایش توانایی افراد و بیماران و افزایش عملکرد فردی و اجتماعی، گامی در راستای سلامت اولیه و بازتوانی این افراد برداشت.
معاون اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری خراسانجنوبی بیان کرد: قانونگذار با آگاهی از این امر، گذراندن دوره یا دورههای خاص آموزشی و یادگیری مهارتهای زندگی را یکی از تکالیف ۱۲ گانه در ماده ۲ آیین نامه مراقبتهای پس از خروج ذکر کرده و بر این اساس معاونت اجتماعی و پیشگیری از وقوع جرم دادگستری کل استان، برگزاری دورههای مذکور در مرکز ماده ۱۶ را در دستور کار برنامههای فرهنگی دارد.
وحدانی نیا با بیان اینکه اکنون مرکز ماده ۱۶ قانون اصلاحی قانون مبارزه با مواد مخدر را در استان نداریم و از ظرفیت مراکز تبصره ماده ۱۶ استفاده میشود، افزود: اجرای این کارگاهها با هدف پیشگیری از بازگشت مجدد معتادان بهبود یافته به چرخه اعتیاد و افزایش عملکرد فردی و اجتماعی در راستای استمرار تامین سلامت اولیه و بازتوانی معتادان بهبود یافته است.
وی بیان کرد: اجرای این کارگاهها را نیز در نتیجه تفاهمنامه ایجاد شده با جهاد دانشگاهی استان دنبال میکنیم و در آخرین اقدام مربیانی را با هدف آشنا کردن با کم و کیف و اهداف برگزاری کارگاهها طی دوره تربیت مربی در مرکز استان با حضور مربی ملی از تهران دعوت کردیم و طی چند روز برای افراد منتخب از سطح استان دوره آموزش تربیت مربی را برگزار کردیم.
انتهای پیام
منبع:ایسنا