اخبار 17

«گنبد قابوس» در محاصره سیل/ گردشگران از سیل گلستان نترسند

«گنبد قابوس» در محاصره سیل/ گردشگران از سیل گلستان نترسند

تصاویری از «برج قابوس» در محاصره سیل جاری شده در استان گلستان منتشر شده است، با این حال مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری این استان می‌گوید:‌ این یک آب‌گرفتگی است که خطری برای برج قابوس ندارد.

ابراهیم کریمی درباره تهدید آثار تاریخی استان گلستان از سوی سیلی که چند روز اخیر نواحی شمالی این استان را دربر گرفته است، به ایسنا گفت: استان گلستان با بارندگی شدید و بی‌سابقه‌ای در دوره یک هزار سال اخیر مواجه بوده است، ۲۲۰ میلی‌متر بارندگی در ۳۲ ساعت که با طوفان شدید همراه بود، بنابراین طبیعی است آب به آثار تاریخی سرایت کند. ما هم نگران این وضعیت بوده‌ایم. با آقای طالبیان، معاون میراث فرهنگی در این‌باره هم صحبت کردم. ایشان با توجه به مشورت‌هایی که گرفته بودند گفتند خطر قابل توجهی نیست.

او درباره وضعیت گنبد قابوس با توجه به فیلم‌ها و تصاویر منتشر شده که این برج را در محاصره سیل با نفوذ رطوبت در پایه‌های آن نشان می‌دهد، توضیح داد: شهر گنبد قابوس با آب‌گرفتگی مواجه است نه سیل. برج چون در ارتفاع واقع شده در امان مانده و آسیب جدی ندیده است، فقط آب به حریم آن وارد شده است. امروز شرایط شهر گنبد قابوس طبیعی اعلام شد و سطح آب در بیشتر شهر فروکش کرده است. حتی در زمان بازدید از وضعیت این برج شاهد حضور گردشگرانی بودم که بدون مشکل بازدید خود را انجام دادند.

کریمی اضافه کرد: بازدید از برج قابوس از امروز به روال عادی برگشته است و مشکلی برای تردد وجود ندارد.

این تصویر را مدیرکل میراث فرهنگی استان گلستان در اختیار ایسنا قرار داده است. او معتقد است:
گنبد قابوس با تهدید جدی سیل مواجه نیست و شهر دچار آب‌گرفتگی شده است
این تصویر را مدیرکل میراث فرهنگی استان گلستان در اختیار ایسنا قرار داده است. کریمی می‌گوید: سطح آب
هم‌اینک در شهر گنبد قابوس درحال فروکش است و دسترسی به برج آجری بدون مشکل بوده
این تصویر را مدیرکل میراث فرهنگی استان گلستان در اختیار ایسنا قرار داده. گروه‌هایی از گردشگران امروز درحال
بازدید از برج قابوس بوده‌اند درحالی‌که سیل این شهر را نیز دربر گرفته بود
این تصویر را مدیرکل میراث فرهنگی استان گلستان در اختیار ایسنا قرار داده. کریمی می‌گوید: جریان آب مانعی برای
تردد در برج قابوس نیست

برج قابوس، بنایی با قدمت بیش از ۱۰۰۰ سال است که با ارتفاع ۵۵ متر (ساختمان)، با احتساب بلندی ۱۵ متری تپه که پای بست آن را به ۷۰ متر رسانده، بلندترین برج آجری جهان لقب گرفته است. این برج که در سال ۱۳۹۱ در فهرست آثار جهانی یونسکو ثبت شده است یکی از بی‌نظیرترین یادمان‌های معماری دوره اسلامی است که در سه کیلومتری شهر قدیم جرجان مرکز حکومت آل زیار بنا شده است. این برج هر سال، نوروز رکوردار جذب گردشگر در استان گلستان بود.

آژیز قرمز برای پل تاریخی «آق قلا» و خانه‌های تاریخی «گمیشان»

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان اما نگران وضعیت پل تاریخی «آق قلا» است. این پل از آثار دوره صفوی است که ۷۰ متر طول و ۱۴ متر ارتفاع دارد که به واسطه نوع معماری و تزئینات آجری اثری منحصر به فرد در این منطقه به شمار می‌آید.

کریمی که امروز (جمعه ۲ فرودین‌ماه) از این پل تاریخی بازدید کرده است، به ایسنا گفت:  سرریز آب سد که درحال تخلیه است تا نیم‌متری این پل بالا آمده و ممکن است خطری جدی برای آن محسوب شود. ما امیدواریم با فروکش کردن سطح آب و کاهش سر ریز سد، خطر از این پل تاریخی رفع شود.

او تنها نقطه امید را جریان آرام آب جاری شده در این منطقه دانست و افزود: یگان حفاظت در منطقه آق‌قلا مستقر شده و برای را برای محافظت از این پل تلاش می‌کند.

پل تاریخی آق‌قلا

وی همچنین به اقدامات حفاظتی در قبرستان تاریخی خالد نبی اشاره کرده و گفت: با این‌که این منطقه در ارتفاع واقع شده و سیل آن را تهدید نمی‌کند اما در معرض بارش باران شدید قرار گرفته است. ما برای تعطیلات نوروز، مسیر دسترسی به این قبرستان را آماده کرده بودیم که شامل ۵۰ پله می‌شد که پس از بارش‌های اخیر باید دوباره مرمت شود که اکنون این کار در حال انجام است.

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان با ابراز نگرانی نسبت به خطری که خانه‌های تاریخی شهرستان گمیشان را تهدید می‌کند، اظهار کرد: آب به سمت شهرستان گمیشان درحال هدایت است تا به دریا برسد، در این مسیر ممکن است چند خانه تاریخی با صدماتی مواجه شوند. به هر حال برای سامان‌دهی و مدیرت اوضاع لازم است آب به سمت دریا و مزارع کشاورزی هدایت و توزیع شود، تا خطر متوجه یک عده خاص نباشد، امروز حتی خط آهن آق قلا باز شد تا هدایت آب بدون مانع انجام شود.

کریمی اضافه کرد: درحال حاضر کل شهر گمیشان در معرض خطر است، ولی با توجه به جریان آرام آب ما امیدواریم این حجم از آب تخریب جدی در شهر و به ویژه در آن خانه‌های تاریخی ایجاد نکند.

گمیشان دومین بافت تاریخی ارزشمند استان گلستان است که بیشتر به خاطر خانه‌های چوبی دو طبقه‌اش معروف است. کارشناسان معتقدند: این خانه‌ها از زمان قاجار با سبک معماری روسی باقی مانده‌اند.

نارضایتی از بازتاب سیل که گردشگران را ترسانده

مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان گلستان شرایط این استان را طبیعی‌تر از آنچه در رسانه‌ها اعلام شده توصیف کرد و گفت: ضریب اشغال هتل‌های این استان به ۱۰۰ درصد رسیده و هیچ خطری گردشگران را به‌ویژه در نواحی جنوبی استان تهدید نمی‌کند، استان برای سفر امن است و ما شاهد حضور گروه‌هایی از گردشگران در شهرستان‌های جنوبی هستیم.

او مسیر دسترسی به این استان باز است و محدودیتی در استفاده از وسایل نقلیه‌ی هوایی، ریلی و جاده‌ای برای سفر به این استان وجود ندارد. ما در استان همه تلاش خود را برای مدیریت اوضاع به کار گرفته‌ایم و تا کنون برای هیچ مسافری مشکلی پیش نیامده است.

کریمی با بیان این‌که مناطق درگیری با سیل گردشگری نیستند، افزود: استان گلستان ۱۴ شهرستان دارد که چهار شهرستان آن درگیر آب‌گرفتگی و نه سیل به آن معنی که در رسانه‌ای نشان داده‌اند، شده است. متاسفانه مردم فکر می‌کنند کل استان گلستان درگیر سیل است درحالی‌که بخش‌های جنوبی آن و مسیر دسترسی به مشهد که از جنوب این استان می‌گذرد، هیچ مشکلی ندارد.

این تصویر را مدیرکل میراث فرهنگی استان گلستان در اختیار ایسنا قرار داده. مسؤولان گردشگرای استان همزمان
با نخستین روز سال به استقبال از مسافران نوروزی در فرودگاه گرگان رفتند. آن‌ها معقتدند سیل نمی‌تواند و نباید
جریان گردشگری در این استان را از رونق بیاندازد

منبع: ايسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *