یزد در گردشگری آیندهای گسترده دارد/چارهای جز نوآوری نداریم
ایسنا/یزد دبیر فراکسیون گردشگری مجلس شورای اسلامی با تاکید بر این که یزد درحوزه گردشگری اینده ای وسیع دارد، گفت: سند آمایش استان در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که ۲۵ درصد مشاغل در حوزه صنعت گردشگری است و قطعا آینده دنیا را خواهد گرفت پس باید نگاهی نو به این صنعت داشته باشیم.
«محمدصالح جوکار» در مراسم اختتامیه رویداد نهایی مرکز نوآوری گردشگری سپند آریا در دانشگاه یزد، با بیان این که یزد در دوران خودش مهد خلاقیت و نوآوری بوده، به قنات به عنوان یکی از این خلاقیتها اشاره کرد و گفت: شکوه تمدنی ما باعث شد دنیا در برابرمان سر تسلیم فرود آورد و یزد را به عنوان شهر میراثی و تاریخی بپذیرد.
وی در خصوص کویر یزد تصریح کرد: یزد کویری با مردمانی پرتلاش دارد که توانسته اند براساس حرکت های نواروانه با ابزارهای موجود مهمترین تمدن و ابادانی را ایجاد کنند.
جوکار افزود: امروز بر پایه همان میراثی که دیگران گذاشتند، صنعت گردشگری را شکل میدهیم چرا که جاذبههای تاریخی و فرهنگی و تمدنی ما دنیا را بر میانگیزاند پس میتوانیم صنعت گردشگری را توسعه دهیم هرچند که این صنعت هنوز در کشورمان نوپاست.
وی با اشاره به کشور المان به عنوان مصداق کشوری صنعت محور اما با اقتصادی بالای گردشگری به صورت گردشگر پذیری و گردشگرفرستی تصریح کرد: این صنعت در دنیا مقدار زیادی از تولید ناخالص را تشکیل میدهد به طوری که در برخی کشورها درآمد حاصل از گردشگری به ۳۲ درصد درامدهای این کشور میرسد اما هنوز درکشور ما و در زمان قبل از کرونا این میزان درآمد تنها ۳.۲ بوده است.
نماینده یزد با بیان این که گردشگری از زمانی شروع میشود که از زمان عزم سفر تا مجموعه خدمات به فرد ارائه شود، گفت: حمل و نقل و هتلداری و همچنین فعالیتهای فرهنگی ارزشگذاری و سرمایهگذاری بخشی مستقیم و بخشی غیرمستقیم در این حوزه جای دارد.
جوکار با اشاره به این که یزد درحوزه گردشگری اینده ای وسیع دارد، گفت: سند آمایش استان در سال ۲۰۲۴ نشان میدهد که ۲۵ درصد مشاغل در حوزه صنعت گردشگری است و قطعاً آینده دنیا را خواهد گرفت پس باید نگاهی نو به این صنعت داشته باشیم و در این باره راهی جز خلاقیت و نواوری نداریم.
وی با تاکید بر این که شرکتهای دانش بنیان در این حوزه میتوانند کمک حال صنعت باشند و سرمایه گذاری کنند، گفت: انتظارمان بررسی مسایل و مشکلات و ارایه چالشهاست که بتواند در سطح ملی نیز برای تصمیم گیری در حوزه تصمیم سازان و تصمیم گیران و تمام ذی نفعان موثر باشد، در غیر این صورت در بن بستی گرفتار خواهیم شد.
این مسئول با اشاره به این که نگاه خلاقانه به ظرفیتها میتواند تهدیدها رابه فرصت تبدیل کند، گفت: نگاه به کویر عمدتا تهدید افرین است اما با این اکوسیستم بهترین فرصت برای خلق زنجیره ارزش اقتصادیدر حوزه گردشگری مهیا شده است پس ما با تکیه بر این صنعت، از این طبیعت خدادی استفاده میکنیم.
وی با بیان این که وزارت میراث فرهنگی در ساختارامروزی خود نیازمند مراکز فناوری و نواوری است، گفت: امروزه ساختار وزارت میراث و گردشگری به چنبن ایدههایی نیاز دارد و در سطح ملی ایجاد کند گرچه پایهی کار استان یزد نیز همین است اما باید نگاهمان فراتر از این سطح باشد.
جوکار بابیان این که یزد قابلیت این را دارد که حرف اول را در کشور بزند، گفت: مهمترینش منابع استانی است و جوانان، دانشگاهیان و اساتید دانشگاه باید چنین نگاهی داشته باشند و آموزشی که در گذشته رواج داشته بیشتر به فعالیتهای کسب و کار برای فارغ التحصیلان صرف شود.
رابطه کمنظیر صنعت، بخش خصوصی و دانشگاه در یزد
«سید مصطفی فاطمی» مدیر کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری یزد با بیان این که اداره کل میراث فرهنگی تنها دستگاهی بود که توانست در روز گذشته در نشست مربوط به مصوبات سفر رییس جمهور به یزد تمام اعتبار خود را مصوب کند، گفت: در این جلسه چنین مطرح شد که اگر یزد فقط به یک صنعت گردشگری خود بچسبد، راهکاری برای نجات این استان خواهد بود.
وی به روند اجرای ایده ها وایده پردازیها در گذشته اشاره کرد و گفت: امروزه مجموعهای از حوزههای مختلف زیرساختهای این صنعت شکل گرفته که شامل کمیتهها و هستهها و شبکههایی است که میتوانند ایدههای خلاقانه و نواورانه خود را شکوفا کنند.
فاطمی با اشاره به تنوع اقامت در یزد و صدور بیشترین تعداد موافقت نامه اصولی در کشور گفت: باید بفهمیم برای چه جایگاهی برنامه ریزی میکنیم، از طرفی گردشگری تکنولوژی محوراست و لازمه ان هم پذیرش تکنولوژی است.
وی به لزوم استفاده از ظرفیت نیروی انسانی و کاراکترهای گردشگری اشاره کرد و گفت: سه جزیره جدای دولت و بخش خصوصی و دانشگاه در حال آشنا شدن با هم هستند که البته این روابط در کشور کم نظیر است.
دانشگاه یزد حامی نوآوری گردشگری
«عباس کلانتری» رییس دانشگاه یزدبا بیان این که استان یزد در کنار اصفهان و شیراز مقصد گردشگری است، اظهار کرد: در اقتصاد استان به کارگیری فارغ التحصیلان و تامین درامد حوزههای مختلف میتوانیم به گردشگری تکیه کرد هر چند استان یزد هنوز با مشکلات زیادی روبروست.
وی با بیان این که گردشگری در استان یزد سنتی است، گفت: نه تنها در یزد بلکه در کل کشورگردشگری به طور سنتی مدیریت میشود در حالی که نیازمند ایدههای خلاقانه و نواورانه برای رفع مشکلات هستیم و برای ایدههای نواورانه مراکز نوآوری و تشکلهای غیردولتی مانند مرکز نوآوری مذکور میتوانند موثر باشند.
این مسئول با بیان این که ایجاد چنین مراکز نوآوری فناورانه در دانشگاه یزد نشاندهنده ارتباط صنعت و دانشگاه به خوبی است، گفت: ما با توجه به این که تا مقطع ارشد رشته گردشگری را در دانشگاه داریم برای رشته دکترای گردشگری در دانشگاه یزد هم تلاش میکنیم.
وی ضمن اعلام آمادگی از حمایت دانشگاه از چنین مراکزی تصریح کرد: در حوزه فناورانه و نواورانه باید تشکلهایی شکل بگیرند تا بتوانند مشکلات را به اهل فن منتقل کنند و از حرکت به سمت دانشگاه نسل چهارم دریغ نمیکنم.
«سید رضا بهادری» و «حسین دهقان» هم بنیانگذاران این رویداد و همچنین «علی دلشاد» مدیرعامل این مرکزنیزبه ارائه گزارشهایی از فعالیتها، دستارودها و اهداف این مجموعه پرداختند.
منبع: ايسنا