یک استاد حوزه: امام باقر(ع) پایهگذار تدوین مبانی نظری شیعه بود
ایسنا/خراسان رضوی یک استاد حوزه علمیه مشهد با اشاره فضائل و اقدامات امام محمد باقر(ع)، گفت: ایشان تدوین و تبیین مبانی نظری شیعه را پایهگذاری کردند تا در ادامه مسیر دستخوش افراط و تفریط نشود.
حجتالاسلام و المسلمین مهدی واعظ موسوی در گفتوگو با ایسنا با اشاره به شرایط سیاسی اجتماعی دوران زندگی و امامت امام محمد باقر (ع)، اظهار کرد: امام محمد باقر (ع) در دوران خاصی زندگی میکردند، چراکه در آن دوران بنیامیه در حال سقوط و بنیعباس در حال ظهور بود. در چنین شرایطی، بنیامیه که پایههای حکومت خودشان را متزلزل میدیدند از سایه خودشان هم میترسیدند و این وضعیت حدود ۳۲ سال طول کشید تا اینکه در سال ۱۳۲ هجری قمری، عباسیان به صورت رسمی خلافت را در دست گرفتند.
وی ادامه داد: این نشان میدهد که دوران زندگی امام باقر(ع) دوران پر تلاطمی بوده که به اصطلاح به آن «دوران فتنه» هم گفته میشود. این دوران، دورهای بود که هر کسی حرفی میزد و به قول معروف از هر سری، صدایی بر میخیزید. در چنین شرایطی امام محمد باقر(ع) بسیار زیرکانه اوضاع را رصد میکردند و با استفاده از شرایط موجود به تربیت شاگردانشان همت گذاشته بودند تا مکتب تشیع را به شکل مدون تنظیم کنند.
این استاد حوزه علمیه مشهد با اشاره به اینکه «تاریخ شیعه به دوران حیات شخص پیامبر(ص) بر میگردد»، خاطر نشان کرد: سخنی از پیامبر(ص) وجود دارد که خطاب به حضرت امیرالمومنین(ع) فرمودند «یا علی! تو و شیعیانت رستگارید». این یعنی مکتب تشیع هویت داشت، اما مبانی نظری آن باید تدوین و تبیین میشد تا در ادامه مسیر دستخوش افراط و تفریط نشود. بر اساس شواهد موجود، امام محمد باقر(ع) بنای این کار را پایهگذاری کردند و پس از ایشان هم فرزندشان امام صادق(ع) با تربیت شاگردان بسیاری این بنا را به صورت گسترده سرو شکل دادند.
واعظ موسوی با بیان اینکه «احادیث بسیار فوقالعادهای در موضوعات اخلاقی، روانشناختی و جامعهشناختی از امام محمد باقر(ع) به دست ما رسیده که بسیار حائز اهمیت است»، تصریح کرد: توصیه من به جوانان این است که این منبع را از دست ندهند و حتماً آن را مطالعه کنند. همچنین توصیه من به متخصصان و حوزویها این است که احادیث و گفتههای امام محمد باقر(ع) را به شکل طبقهبندی شده تدین کنند. یعنی این احادیث را بر اساس گروه سنی و گروههای هدف مختلف طبقهبندی کرده و در اختیار مخاطب بگذاریم تا این گنجینه گرانبها مورد غفلت واقع نشود.
این کارشناس مسائل مذهبی اضافه کرد: در بخش فقهی، سخنان امام باقر(ع) به صورت اجتهادی مورد مطالعه حوزویان قرار گرفته است، اما در بخشهای سیاسی، تربیتی، اخلاقی و جامعهشناختی متأسفانه کم و به ندرت در این زمینه کاری انجام شده است. توصیهام این است که افرادی که توان علمی این کار را دارند این سخنان را طبقهبندی کنند، چراکه هرکدام از اینها میتواند یک بسته پرورشی و آموزشی برای مخاطبان باشد و ما اگر به اینها نپردازیم در حق امام باقر (ع) جفا کردهایم.
انتهای پیام
منبع:ایسنا