اخبار

یک پیشنهاد اقتصادی به رئیس جمهور آینده

یک پیشنهاد اقتصادی به رئیس جمهور آینده

یک کارشناس اقتصادی با بیان اینکه کاندیداهای ریاست جمهوری باید تولید فناورانه و ایجاد اشتغال از این طریق را در اولویت قرار دهند، گفت: در شرایط کنونی، کاندیداهایی که قصد کنترل سودهای دلالان و حمایت از تولید را دارند، می‌توانند چشم انداز امید بخشی از آینده منتقل کنند.

به گزارش ایسنا، علی دینی ترکمان در نشست موسسه مطالعات دین و اقتصاد با موضوع دولت پارادوکسیکال، انباشت نامولد، تشدید بحران‌های اقتصادی و اجتماعی اظهارکرد: اولین مشخصه نظام اقتصاد سیاسی ایران رشد اقتصادی پایین و ناپایدار است که موجب شده تا اقتصاد درگیر بحران اقتصاد ساختاری، رکود تورمی، نرخ بیکاری و تورم بالا شود.

وی افزود: بحران دیگر در اقتصاد ایران، فقر و محرومیت اجتماعی است که در چند سال اخیر، طبقه متوسط در ایران کوچک‌تر شده و به خط فقر نزدیک شده است.

چگونه دولت توسعه گرا می‌شود؟ 

این کارشناس اقتصادی ضمن بیان سایر بحران‌های اجتماعی و اقتصادی موجود در کشور، ادامه داد: آخرین گزارش‌ها بیانگر این است که ایرانی‌ها بیشترین خریدار خانه و سرمایه گذار در ترکیه هستند که این امر بر تراز پرداخت‌ها و بازار ارز تاثیر می‌گذارد.

دینی ترکمان دولت پارادوکسیکال را ویژگی بارز نظام اقتصاد سیاسی ایران دانست و گفت: این موضوع ربطی به شر مطلق بودن دولت ندارد. برای کوچک سازی دولت باید از هزینه‌ها در حوزه‌های آموزش و پرورش، بهداشت و درمان کاسته شود. در این زمینه، مساله وجود دستگاه‌های متعدد بودجه خوار است که باید تعداد آن‌ها تعدیل شود تا بخشی از منابع آزاد و صرف پروژه‌های عمرانی شود که مسیر دولت توسعه گرا باز شود.

راه نجات برای اقتصاد ایران 

در ادامه این نشست، فرشاد مومنی گفت: منظور از دولت پارادوکسیکال این است که هم می‌تواند مهم‌ترین نیروی محرکه تولید باشد و هم می‌تواند مهم‌ترین عامل اضمحلال تولید باشد. زمانی که تولید فناورانه مورد اهمیت قرار نگیرد، آن کشور با انواع بحران‌های اجتماعی و اقتصادی مواجه می‌شود.

وی افزود: در شرایط کنونی اگر کاندیداهای ریاست جمهوری بر اشتغال مولد و از بین بردن فقر از این طریق تاکید کردند، معلوم می‌شود که آن‌ها قصد خدمت به کشور را دارند.

طبق گفته این تحللیگر اقتصادی، تنها راه نجات برای اقتصاد ایران شناسایی کانون اصلی بحران است که آن پشت کردن به تولید فناورانه و اهتمام غیرمتعارف به دامن زدن به مناسبات رانتی است.

تورم، ضعف تولید می‌آورد 

مومنی ادامه داد: با بی اعتنایی به تولید، حادترین وضعیت‌ها از نظر فقر در مناطق مرزی کشور رخ می‌دهد که نشان از بحران‌های کوچک و بزرگ دارد.

این کارشناس اقتصادی با بیان اینکه طی ۵۰ سال گذشته در ایران ۴۷ سال تورم دو رقمی تجربه شده است، گفت: کسری مالی دولت به این دلیل تورم زا می‌شود که از آن برای تولید استفاده نکرده و مهم‌ترین ویژگی تورم، ضعف تولید و بهره‌وری است.

دلالان فولاد ۲۰ برابر تولیدکنندگان سود می‌کنند

وی با بیان اینکه دلالان فولاد ۲۰ برابر بیشتر از تولیدکنندگان سود می‌برند، بیان کرد: راه نجات ایران از مسیر تولید فناورانه محقق می‌شود که باید هزینه فرصت مفت خوارگان را بالا برد. در شرایط کنونی، کاندیداهایی که کنترل سودهای دلالان و حمایت از تولید را در اولویت قرار داده‌اند، می‌توانند چشم انداز امید بخشی از آینده منتقل کنند.

مومنی در پایان سخنانش مطرح کرد که زمانی که به تولید پشت کنیم محال است که فقر از بین برود و باید بازنگری جدی در تخصیص دلارهای نفتی صورت گیرد تا خلاقیت و تولید در اولویت قرار گیرد که این امر با اصلاح توزیع قدرت محقق می‌شود.

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *