۲۲ روستای منطقه ترشیز با تانکر آب‌رسانی می‌شود


۲۲ روستای منطقه ترشیز با تانکر آب‌رسانی می‌شود
عکس تزئینی است

 نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی گفت: به خاطر نبود آب و کاهش شدید سفره‌های زیر زمینی اکنون ۲۲ روستای منطقه ترشیز با تانکر آب رسانی می‌شود.

نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی به همراه جمعی از مسئولان در بازدید از سه روستای حاجی‌آباد، زنده‌جان و عشرت‌آباد مشکلات این روستاها را مورد بررسی قرار دادند.

روستای حاجی‌آباد اولین مقصد مسئولان بود. در این جلسه دهیار روستا با اشاره به مهمترین مشکلات روستا افزود: علی‌رغم اینکه طرح هادی روستا که نقشه آن در سال ۱۳۸۶ تهیه شده اما تاکنون این طرح هیچ بازبینی نشده و این از مهمترین مشکلات روستاست.

محمد یوسفی بیان کرد: با توجه به رشد جمعیت در روستا طرح هادی نیازمند بررسی مجدد و گسترش است. با اینکه بسیاری از جوانان زمین‌هایی را از پدران خود به ارث برده‌اند اما چون خارج از محدوده اعلام شده، نمی‌توانند در آن ساخت و ساز کنند.

وی آسفالت نبودن کوچه‌ها را یکی دیگر از مشکلات جدی این روستا دانست و بیان کرد: تا کنون فقط یک معبر روستا آسفالت شده و باقی همه خاکی است.

یوسفی تصریح کرد: با توجه به فرا رسیدن فصل زمستان و آبگرفتگی معابر عبور و مرور ساکنان روستا با سختی مواجه می‌شود و با مشکلات جدی مواجه هستند؛ اگر چه از حدود ۲ سال قبل زیرسازی حدود ۶۰۰۰ متر از معابر برای آسفالت آماده شده اما چون کاری صورت نگرفته، این زیرسازی ها در حال تخریب است.

وی به وضعیت سه راهی سرحوضک، محمدیه و حاجی آباد اشاره کرد و افزود: به رغم اینکه تاکنون چند نفر در این سه راهی به خاطر تصادف جان خود را از دست داده‌اند، احداث میدان در این نقطه حادثه خیز از درخواست‌های اهالی روستاست.

دهیار روستای حاجی‎آباد فرسوده بودن مدرسه ملاصدرا، نبود امکانات رفاهی در تنها بوستان روستا، نبود تابلو و پلاک در خیابان و کوچه‌ها، کمبود آب چاه موتورها و کف پوش نداشتن سالن ورزشی را از دیگر مشکلات آن عنوان کرد.

رئیس بنیاد مسکن انقلاب شهرستان کاشمر نیز در این جلسه گفت: طرح هادی روستای حاجی‌آباد در سال ۱۳۸۶ تهیه و ۱۵ سال از آن می گذرد که قطعا مشکلاتی دارد.

احسان میری افزود: با پیگیری‌های صورت گرفته، بازنگری طرح هادی روستا امسال انجام خواهد شد و مشکلاتی که وجود دارد، برطرف می‌شود.

وی با بیان اینکه روستای حاجی‌آباد علی‌رغم اینکه ۲۲۰ خانوار جمعیت دارد اما تا کنون اجرای طرح هادی در این روستا مغفول مانده، عنوان کرد: با اعتباراتی که پیش بینی شده، تلاش می‌شود سال آینده اجرای طرح هادی روستا انجام شود.

میری در ادامه به وضعیت صدور اسناد روستایی در حاجی‎آباد اشاره کرد و گفت: تا کنون از مجموع ۲۲۰ خانوار فقط ۳۰ جلد سند برای روستا صادر شده که این موضوع رضایت بخش نیست.

وی در خصوص وضعیت مقاوم سازی منازل روستای حاجی‌آباد تصریح کرد: تا کنون در این روستا حدود ۶۰ درصد از منازل مقاوم سازی شده‌ و این از شاخص شهرستان که ۳۵ درصد اعلام می‌شود، بیشتر است.

کسی در روستاها سرمایه‌گذاری نمی‌کند

روستای زنده‌جان دومین روستای بخش مرکزی بود که مسئولان در آن حضور یافتند. ابتدای این دیدار مردمی دهیار روستا به بیان برخی مشکلات پرداخت و گفت: به خاطر مشکلات موجود کسی در روستاها سرمایه‌گذاری نمی‌کند.

مهدی زنده‌جانی با بیان اینکه از وقتی آب شرب شهری و روستایی با یکدیگر ادغام شده‌اند، مشکلات بسیاری برای روستائیان به وجود آمده، افزود: اکنون دامداران روستا برای تامین آب شرب با مشکل مواجه هستند که می‌طلبد تدابیر لازم در این زمینه اتخاذ شود.

وی تصریح کرد: اگر چه برخی کوچه‌های روستا آسفالت نیست و قبل از اجرا هم باید شبکه‌های فرسوده تعویض شود اما در این خصوص اداره آب و فاضلاب تعویض شبکه را بر عهده مشترکان و اهالی و دهیاری روستا گذاشته است.

زنده‌جانی افزود: علی‌رغم اینکه بر اساس نامه استانداری دهیاری‌ها برای تعویض شبکه‌های آب، برق، گاز و… حق هزینه کردن ندارند اما از سویی در توان مردم هم نیست که شبکه را تعویض کنند.

وی اظهار کرد: زنده جان در مسیر پنج روستای پر جمعیت قرار گرفته است. علاوه بر این روزانه حدود ۱۰ هزار نفر از این جاده تردد می‌کنند؛ در صورتی که این محور استانداردهای لازم را ندارد.

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کاشمر در جمع اهالی این روستا گفت: طرح هادی روستای زنده‌جان در سال ۸۳ تهیه و در سال ۸۶ بازنگری و در سال ۸۸ نیز با ۴۰۰ میلیون تومان اعتبار اجرا شده است.

احسان میری با بیان اینکه در سنوات گذشته ۴۰۰ تن قیر رایگان جذب روستا شده، افزود: از مجموع ۶۰۰ واحد مسکونی که در روستا بنا شده، تا کنون ۱۸۰ واحد سنددار و ۱۰۰ واحد نیز مقاوم سازی شده‌ است.

وی بیان کرد: اگر قرار باشد اهالی در هر جای روستا که خواستند واحد مسکونی بنا کنند، در ارائه خدمات با مشکلات جدی مواجه خواهیم شد.

میری افزود: اگر برخی منازل در خارج از محدوده خدمات گرفته‌اند، مربوط به قبل از سال ۹۶ است، علی‌رغم وجود دستورالعمل‌های مربوطه ولی به خارج از محدوده هم خدمات داده می‌شد اما از آن سال ارائه هرگونه خدمات به خارج از محدوده‌های روستا ممنوع شده است.

وی تصریح کرد: با این وجود اگر واحدهای مسکونی موجود است که تا شعاع ۱۰۰ متر خارج از محدوده ساخته شده‌، باید این موضوع اعلام شود تا آن واحد نیز وارد محدوده شود.

مدیر بنیاد مسکن انقلاب اسلامی کاشمر گفت: اگر معابری که زیرسازی آن‌ برای آسفالت انجام شده تا ۲ ماه آینده تحویل شود، خواهیم توانست از محل قیر رایگان آسفالت معابر را به سرانجام برسانیم.

تمام چاه‌های ذخیره آب کاشمر خالی است

مدیر آب و فاضلاب شهرستان کاشمر در این جلسه گفت: سه استان تهران، اصفهان و خراسان از نظر منابع آبی در وضعیت بحرانی و بسیار خطرناکی قرار دارد.

مهدی عراقی‌زاده با بیان اینکه در استان خراسان رضوی ۲ دشت کاشمر و نیشابور ممنوعه و بحرانی است، افزود: علی‌رغم اینکه مدام از بحران آب صحبت می‌شود اما کسی به این موضوع توجه نمی‌کند و همچنان شاهد هدررفت آب هستیم.

وی عنوان کرد: به خاطر بی‌آبی در دشت کاشمر شاهد نشست‌هایی هستیم که بعضا دام‌های دامداران بسیاری در آن‌ها افتاده و تلف شده‌اند.

مدیر آب و فاضلاب شهرستان کاشمر اظهار کرد: اگر چه گفته می‌شود آب و فاضلاب کاشمر برای مواقع بحرانی ۶ چاه ذخیره دارد اما همه خالی است. چاه‌هایی که حفر شده‌، همه به سنگ کف رسیده‌ است.

وی بیان کرد: تا کنون حتی یک ریال اعتبار دولتی به ما نداده‌اند و با همین قبوض آبی که مشترکان پرداخت می‌کنند، شهر را اداره می کنیم. اگر چه امسال تابستان بسیار بدی داشته‌ایم اما روستای بدون آب نداشتیم ولی با کمبود فشار مواجه بودیم.

عراقی‌زاده تصریح کرد: در سه نقطه از شهر کاشمر شبکه شهری را به شبکه روستا اتصال دادیم تا در مواقع بحرانی با مشکل مواجه نشوند و تامین آب صورت گیرد.

۶۵۰ خانوار روستای عشرت‌آباد حتی از یک سالن ورزشی محروم هستند 

عشرت آباد سومین مقصد روستاگردشی مسئولان بود. در این دیدار دهیار روستا نبود یک سالن و زمین ورزشی را از معضلات جدی عشرت‌آباد با ۶۵۰ خانوار دانست و افزود: ۶۰ درصد جمعیت روستا را جوانان تشکیل می‌دهند.

حسن رضوانی خاموشی چاه‌های کشاورزی را از دیگر مشکلات دانست و افزود: به خاطر مشکلات بخش کشاورزی بسیاری از جوانان روستا مهاجرت کرده‌اند.

وی تصریح کرد: در سال جاری به خاطر افزایش هزینه‌ها، فعالیت دامداری در روستاها صرفه اقتصادی ندارد و اکثر دامداری‌ها خالی از دام شده است. از سویی جوانان به خاطر بیکاری به تهران و یزد مهاجرت نموده‌اند.

رضوانی جاده روستا را از دیگر مشکلات دانست و گفت: علی‌رغم اینکه ۲۰ روستای بخش مرکزی از این جاده تردد دارند اما به خاطر عرض کم شاهد تصادفات ناگواری در این محور هستیم.

شکل‌گیری بحران آب تا هفت سال آینده

نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی در دیدار با اهالی این سه روستا گفت: در منطقه ترشیز ۲۱۰ آبادی و بیش از ۱۰۰ روستای بالای ۲۰ خانوار وجود دارد که هر کدام با مشکلات خاص خود دست و پنجه نرم می‌کند.

حجت‌الاسلام جواد نیک‌بین افزود: اگر چه به خاطر خاموشی چاه موتورها مشکلات جدی برای کشاورزان به وجود آمده اما در حال حاضر نبود آب به یک معضل جدی در منطقه ترشیز تبدیل شده است.

وی اظهار کرد: اکنون ۱۶ روستا در بردسکن با تانکر آب‌رسانی و آب شرب برخی روستاها مانند بیجورد و خور نیز مدام قطع و وصل می‌شود. آب شرب ۱۸ روستا هم همیشه قطع است.

نیک‌بین گفت: اگر چه چاه حفر شده اما به آب تلخ رسیدیم و آب استحصال شده حتی قابل مصرف برای دام‌ها هم نیست.

وی افزود: اگرچه می‌شود در روستای حاجی‌آباد، زنده‌جان و برخی روستاهای دیگر چاه حفر نمود اما این چاه‌ها هم برای سه سال آینده آب شرب نخواهد داشت.

نیک بین تصریح کرد: با کشاورزی سنتی و مصرف آب کنونب تا هفت سال آینده برای تامین آب مورد نیاز منطقه با بحران جدی مواجه می‌شویم و همه مجبور به مهاجرت خواهند شد.

نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی تنها راه حل رفع مشکل بی‌آبی که مجلس آن را به تصویب رسانده و کمیسیون تلفیق هم به آن بودجه اختصاص داده را اتصال شرق و مرکز کشور به آب‌های خلیج فارس دانست.

وی تاکید کرد: خط انتقال پروژه اکنون در حال اجراست. اگر چه این آب برای صنعت خواهد بود اما ۸۰ درصد آب مازاد آن برای بخش کشاورزی استفاده می‌شود. اکنون ۲ خط لوله انتقال از جنوب به مرکز و شرق کشور با اعتباری بالغ ‎بر ۲۰۰ هزار میلیارد تومان در حال انجام است.

نماینده مردم کاشمر در مجلس شورای اسلامی اظهار کرد: ترشیز چون از نظر منابع آبی یکی از بحرانی‌ترین مناطق کشور اعلام شده، همین موضوع موجب شده ۲۲ روستای این منطقه با تانکر آب رسانی شود.

نیک ‎بین بر توسعه کشت‌های گلخانه‌ای تاکید کرد و گفت: با ایجاد گلخانه نه تنها آب کمتری مصرف می‌شود بلکه میزان محصولی که برداشت خواهد شد نیز بیشتر است.

وی در خصوص وضعیت سنددار شدن باغات خارج از محدوده روستاها نیز گفت: اگر باغ ۲.۵ هکتار به بالا و یا پنج هکتار باشد، دارای سند می‌شود اما چون بیشتر کشاورزان خرده مالک هستند، سند ندارند.

منبع: ايسنا


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *