۹۹، سال سختی در حوزه منابع بود/ تفکری حسابگرانه توانست وزارتخانه را مدیریت کند
وزیر بهداشت با بیان اینکه امسال سال بسیار سختی در رابطه با منابع بود، گفت: یک تفکر حسابگرانه توانست وزارتخانه را مدیریت کند وگرنه تردید نکنید که اگر با ولنگاری و بدون نگاه آینده نگر وارد دل کار میشدیم حتما زمین می خوردیم.
به گزارش ایسنا، دکتر سعید نمکی در جشنواره بیمارستان بهره ور در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، ضمن تقدیر از زحمات دکتر زالی رییس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و همکارانشان در این دانشگاه، عنوان کرد: دکتر زالی علاوه بر لیاقت و هوشمندی با دوراندیشی کمکهای زیادی به بنده در عرصه مدیریت بیماری کووید 19 در کلانشهر تهران و فراتر از آن ارایه کردند که از ایشان سپاسگزارم.
وی همچنین با درود بر روح بلند شهدای سلامت و عزیزانی که در این راه جان خود را فدا کردند: گفت: داغ جگرسوز این عزیزان را همیشه با خود خواه داشت و می دانم که تعداد زیادی از این عزیزان قربانی سهل انگاری و عدم رعایت دیگران شدند و این مساله را نمی بخشم.
وی با بیان اینکه طرح بیمارستان بهرهور طرح بسیار کاملی است که می تواند در سایر معاونت های دانشگاهی و وزارت بهداشت مورد استفاده قرار بگیرد، اظهار کرد: امروز را روز آغاز استفاده از این طرح در سه سطح ملی قلمداد می کنیم. میتوان ابتدا از سه دانشگاه علوم پزشکی تهران شروع کرد و بعد به سایر استان ها تسری داد.
دکتر نمکی همچنین با اشاره به اهمیت ارتقای بهرهوری در نظام سلامت برای ارتقای کیفیت زندگی شهروندان علاوه بر افزایش طول عمر، گفت: متاسفانه کشور ما نیز در زمینه ارتقای کیفیت زندگی مشکلات زیادی دارد و براین اساس باید در وزارت بهداشت برای افزایش بهرهوری در سایر بخشها و معاونتها و فراتر از بیمارستانها اقدام کنیم.
وی با تاکید بر مسئله اهمیت بهرهوری در مسائل خرد و کلان کشور، عنوان کرد: باید این تحول ذهنی ایجاد شود که این مملکت با منابع محدود نیازمند اندیشههایی است که بر روی افزایش بهره وری فکر کنند. تنها راه برونرفت یک کشور از مشکلات اقتصادی در تمام عرصهها، نگاه بهره ورانه نسبت به تمام منابع کشور است.
وی ادامه داد: اگر از من بخواهند تا یک پیشنهاد برای اداره بهتر ساختار کشور به رییس جمهور ارایه کنم، پیشنهاد میکنم ایشان یک معاونت بهره وری در ریاست جمهوری ایجاد کنند و اشانتیون آن را در بقیه وزارتخانهها راهاندازی کنند.
وی با بیان اینکه متاسفانه امروز بسیاری از منابع کشور دور ریخته میشود، با اشاره به دوره خدمت خود در سازمان برنامه و بودجه عنوان کرد: طی آن دوره برخی مواقع احساس میکردم که منابع کشور را به شدت هدر میدهیم، در حالی که میشود از این منابع به شکل بهتری استفاده کرد و بهره مناسبتری برد، ولی متاسفانه این کار را نمیکنیم.
دکتر نمکی درباره افزایش بهره وری در وزارت بهداشت، گفت: در رابطه با افزایش بهره وری در بیمارستانها باید این نکته را در نظر داشته باشیم که بیمارستانها ته خط ماست؛ اگرچه افزایش بهرهوری در بیمارستانها گرهگشاست ولی نه به اندازه سرچشمه. کمبود نگاه بهرهورانه به بقیه بخشها باعث شده که تاوان آن را در انتهای خط یعنی بیمارستان پس بدهیم.
وی با تاکید بر ضرورت ساماندهی منابع در سایر بخشهای وزارت بهداشت، گفت: این مسالهای بود که از روز نخست خدمت بنده در مجموعه وزارت بهداشت دنبال شد.
وزیر بهداشت با بیان اینکه امسال سال بسیار سختی در رابطه با منابع بود، اظهار کرد: البته اینکه امسال حقوق ها افزایش پیدا کرد، یا در ماه یازدهم حتی یک روز حقوقها عقب نیفتاد، اینکه کرونا را مدیریت کردیم، این که یک میلیارد دلار کمتر از سال بدون کرونا ارز گرفتیم و یا ریال هنوز دچار نقصان است، به روز کردن پاداش معوقه بازنشستگان و کارانه پرستاران و …. همه این مسایل ناشی از یک نگاه برنامهریزانه و بهرهوری بود وگرنه در این باتلاق به شدت مانده بودیم.
وی ادامه داد: یک تفکر حسابگرانه توانست وزارتخانه را مدیریت کند وگرنه تردید نکنید که اگر با ولنگاری و بدون نگاه آینده نگر وارد دل کار میشدیم حتما زمین می خوردیم.
دکتر نمکی با تاکید بر تسری نگاه بهره ورانه در سایر معاونتهای وزرت بهداشت، گفت: به عنوان نمونه آیا در آموزش کشور آنچه هزینه میکنیم بهره وری لازم را در نظام ارائه خدمت دارد؟ آیا پاسخ این سوال را گرفتهایم که چه کسی را با چه سطحی از مهارت با چه هزینهای برای کدام جایگاه نظام ارائه خدمت تربیت میکنیم؟ دوره های طولانی مدت در آموزش پزشکی، شیوه های آموزش، دروس زیاد از حد، دورههای طولانی، تعداد زیاد فوق تخصص آیا به معنای نگاه بهره ورانه است یا باید تجدید نظر کنیم. اگر اندیشه دکتر زالی در بهره وری بیمارستانها را وارد بخش آموزش کنیم و منابع را با نگاه بهره ورانه خرج کنیم مطمئنا انقلاب بزرگی در تربیت نیروی انسانی ایجاد خواهد شد.
وی با تاکید بر توجه به بهروهوری در امر پیشگیری، گفت: آیا در نظام پیشگیری آنچه هزینه میشود با نگاه بهرهوری است، آیا آنچه در سیستان و بلوچستان در نظام پیشگیری هزینه میکنیم باید با استان البرز یکسان باشد؟ اگر یک ریال در نظام پیشگیری هزینه کنیم، هزاران تومان در انتهای راه یعنی بیمارستان صرفه جویی خواهیم کرد.
دکتر نمکی درباره بهره وری در نظام پژوهشی کشور نیز گفت: آیا حاصل پژوهشهای ما فقط باید مقاله باشد، گرچه مقاله مهم است ولی تحقیق و مقاله باید بتوانند گرههایی از نظام ارائه خدمات را بگشایند.
وی با بیان اینکه گرههای موجود در اندیشه هزینه کرد منابع در کشور باید دگرگون شود، عنوان کرد: به عنوان نمونه آیا در نظام دارویی و تفکری که در نظام نسخه نویسی داریم بهره ورانه است؟ قطعاً باید نگاههای ما در رابطه تغییر کند، باید از نقطه نطرات و توانمندی دانشمندان شرکتهای فناورانه و دانش بنیان استفاده شود.
وی با تقدیر از طرح بیمارستان بهرهور در دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، گفت: انتظار دارم این اندیشه که به عنوان یک حرکت مهم زیربنایی بنیان نهاده شده اولا به همه بیمارستانهای کشور ارائه شود تا همگی بتوانند از این مجموعه استفاده کنند و دوم در بقیه معاونتهای دانشگاهی شروع شود.
وی با تاکید بر اینکه با نگاه بهره ورانه باید هر ریالی که در نظام سلامت هزینه میشود اثرات آن را در GDP کشور ببینیم، اظهار کرد: پولی که در نظام سلامت و آموزش خرج میکنید سرمایه گذاری است و اثرات آن در GDP دیدیه میشود، در غیر اینصورت پول خود را به دور ریخته اید.
وزیر بهداشت در بخش بعدی سخنان خود با اشاره به مدیریت کرونا در کشور، گفت: اگر بخواهیم تعریف درستی از بهره وری داشته باشیم یکی از تعاریف آن شکر نعمتهای الهی است و عدم بهره وری کفران نعمت است. در این میان یکی از ابزار بهره وری، عشق است چراکه استفاده مطلوب از امکانات دل پاکیزه و عاشق میخواهد.
وی ادامه داد: در دوره مدیریت کرونا آنچه که داشتیم در مقایسه با دیگران خیلی بالا نبود، اگرچه در طرح تحول تعداد تختها اضافه شد و یکی از بزرگترین کارهای دولت آقای روحانی اولویت دادن به بخش سلامت بود که امروز میتوان اهمیت آن را قضاوت کرد.
دکتر نمکی با تاکید بر اهمیت سرمایهگذاری خیرین در بخش سلامت گفت: دوره کرونا و تعطیلی مدارس و مساجد و از آنطرف فعال شدن بالای بیمارستانها و خانههای بهداشت نشان داد که در کشور در حال توسعه سرمایه گذاری در بخش سلامت و سرمایه گذاری برای روزهای بحران اهمیت زیادی دارد. بنابراین اگر خیرین بخواهند سرمایه گذاری کنند باید ابتدا در بخش سلامت سرمایهگذاری کنند تا استانداردهای بخش سلامت به حد مطلوب برسد و مطمئن شویم که در بحران ها مشکلی نداریم و بعد به سایر بخشها رسیدگی کنند.
وی با بیان اینکه مطمئنا ویروسهای نوپدید دیگری در راه هستند و ویروس کووید ۱۹ آخرین آنها نیست، گفت: سرمایه گذاری در بخش سلامت یکی از بهترین سرمایه گذاریهاست.
وی ادامه داد: علیرغم تمام تلاشهای دولت آقای روحانی در حال حاضر ۱.۶ دهم تخت به ازای هزار نفر جمعیت داریم، در حالی این رقم در آلمان و انگلیس ۶.۶ و در پاریس ۷.۷ است. میزان پرستار به تخت در تمام این کشورها نیز سه تا چهار برابر ماست.
وی با تایید مدیریت کرونا در کشور، گفت: چه اتفاقی در جمهوری اسلامی افتاد که هیچ بیماری در پشت در هیچ بیمارستانی سرگردان نشد، چه شد که کرونا مشکل امنیتی و اجتماعی برای کشور خلق نکرد؛ دو پدیده عشق به عنوان موتور متحرک همه نیروهای نظام سلامت و انگیزه عاشقانه و جهادگرانه و دوم نگاه بهره ورانه در این میان اثرگذار بود. به گونهای در یک مورد اگر میخواستیم ۲۵۰۰ تخت ای سی یو را با پروتکلهای رایج دنیا ایجاد کنیم پنج سال زمان می برد ولی این اتفاق سه ماهه انجام شد. نگاه جهادی و تجربه برگرفته از دفاع مقدس و در کنار آن کار بزرگی که سعی کردیم از هر فضایی برای پاسخ به نیاز بیمار استفاده کنیم، نیز بسیار مهم بود
دکتر نمکی با بیان اینکه هیچ بیمار غیر کرونایی اورژانسی هم پشت در هیچ آی سی یو نماند، گفت : اگر غیر از این بود تمام شبکه های بیگانه آبروریزی میکردند.
وزیر بهداشت بیان کرد: اگر روزی خدا و مردم از ما راضی نباشند تمام این زحمات بیهوده خواهد بود. اتصال به خدا و مردم است که ما را شاداب و زنده نگه میدارد. اگر این بند اتصال قطع شد ما هیچ هستیم؛ مردم باید از ما راضی باشند در آن صورت خدا هم راضی است. بنابراین باید بتوانیم رضایتمندی مردم را در نظام ارائه خدمات سلامت ارزیابی و نسبت به اصلاح آن اقدام کنیم.
انتهای پیام
منبع:ایسنا