15میلیون پرونده قضایی در ایران وجود دارد
عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی گفت: متاسفانه 15 میلیون پرونده قضایی وجود داردکه باید نسبت به این پروندهها گذشت را پرورش دهیم.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، رحیم نوبهار در سلسله نشست تخصصی آکادمی جنایی دانشکده حقوق و علوم سیاسی که در خصوص حقوق کیفری جدال میان صلح و عدالت برگزارشد، اظهار کرد: مباحثی در حوزههای مختلف دانش مانند فلسفه ارزش، حق، حقوق، اخلاق و اندیشه سیاسی مطرح است که حقوقدانان باید ورود عمیقی به این مباحث داشته باشند واز این مباحث جدانشوند.
وی افزود: حقوق نظام ارزشها است. در کشور ما از حقوق برداشتهای گوناگونی میشود . حقوق رسالت و اهدافی دارد و گاه از واژه ارزشی بودن حقوق و نظام قانونی مفهومی به ذهن میآید که به معنی اخلاق و توصیه فضیلت و خیر است. ولی این مفهوم مد نظر نیست، مفهوم حقوق از لحاظ استنباط گرایانه درنظر گرفته شده است.
عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: در فلسفه ارزش این دیدگاه وجود دارد که برای ارزشها عینیت قائل هستند یعنی ارزشها وجود دارند
نوبهار عنوان کرد: حق یک محور اساسی درحقوق است. حق همچون پدیدارهایی هستند و موجودند اما وجودی متناسب با خودشان دارند نه از جنس موجودات مادی. در نظریه عینیگرایی ارزش جدا از احساس و درک انسان تلقی میشود. ذهن بشر انس با پدیدارهای مادی دارد اما در دانشها به خصوص دانش حقوق، حق امری اعتباری است.
وی ادامه داد: صلح یکی از ارزشهایی است که باید مورد توجه حقوق و نظام عدالت کیفری قرار داشته باشد. ارزش خیال و پوچ نیست بلکه امری است که انسان در آن نقش مهمی دارد چون انسان تمایل به بخشندگی و نیکویی دارد و صلح را به وجود میآورد.
عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی تاکید کرد: صلح و عدالت را دو ارزش معنا میشود که میان آنها تضاد وجود دارد. در نظریه کانت صلح “عالی ترین خیر سیاسی است” منظور از سیاسی در این نظریه ( اجتماعی بودن ) است. از نظرکانت صلح به خیر تعبیرشده است.
وی گفت: در همه تاریخ صلح جویان و صلح خواهان به خیال پردازی، ایدئالیست و غیر واقع گرابودن متهم شدهاند. صلح آرمانی است که محصول کل انسان برای رسیدن به هدف ساخته شده است. انسان به عنوان پروژهای برای رسیدن و تحقق صلح انتخاب میشود. تلاش برای رسیدن به صلح کاردشواری است.
نوبهار بیان کرد: عدالت مفهومی است که بشر به هر چیزی که استحقاقش را دارد میرسد. عدالت را ایجاد میشود تا صلح برقرارشود، صلح ایجاد میشود تا عدالت برقرار شود . بین صلح و عدالت این تعبیر وجود دارد که کدام برتر است؟ اگرصلح اجرا شود عدالت اجرا نمیشود و برعکس.
عضو هیئت علمی گروه حقوق دانشگاه شهید بهشتی بیان کرد: صلح به دلیل ویژگیهایی که دارد بر عدالت برتری میکند.صلح همآورد و هم یار عدالت، ارزشمند و در کنار عدالت قرار میگیرد.
وی ادامه داد: صلح آینده نگر و عدالت گذشتهگرا است. صلح نگاهی به ادامه زندگی و عدالت نگاهی به گذشته دارد. صلح سرمایه، هستی و دارایی انسان است ، در قرآن صلح به “خیر” تاکید شده و گفتهاست در هنگام صلح شرط نگذارید.
نوبهار اظهار کرد: متاسفانه 15 میلیون پرونده قضایی وجود دارد. که باید نسبت به این پروندهها گذشت را پرورش داد، نهادی مانند عفو را نهادینه کنید. صلح امری است فرهنگی که نیاز به آموزش و تربیت دارد، باید صلح و صلح سازی را در جامعه پرورش داد.