غیرنظامیان، ۹۱ درصد از تلفات سلاحهای انفجاری استفاده شده در شهرها را تشکیل میدهند
براساس مطالعهای که بر روی هزاران حادثه انجام شده، غیرنظامیان ۹۱ درصد از کشتهشدگان یا مجروحین سلاحهای انفجاری در مناطق پرجمعیت سراسر جهان در طول ۱۰ سال گذشته را تشکیل دادهاند که تعداد کل آنها بالغ بر ۲۳۸ هزار و ۸۹۲ تن میباشد.
به گزارش ایسنا، به نوشته روزنامه گاردین، این آمار نگرانکننده که شامل خشونتهای دولتی و تروریستی میباشد، نویسندگان این گزارش را بر آن داشت تا از دولتها بخواهند با منع بینالمللی استفاده از سلاحهای انفجاری در مناطق پرجمعیت موافقت کنند؛ پیشنهادی که اکنون به صورت پیشنویس در آمده است.
“ایان اورتون”، مدیر اجرایی سازمان “اقدام در برابر خشونت مسلحانه” که این مطالعه را انجام داده، گفت: شواهد بدست آمده در نشان دادن صدمهای که غیرنظامیان از موشکها و بمبهای طراحی شده برای استفاده علیه اهداف نظامی متحمل میشوند، کاملا روشن و صریح بودند.
این محقق گفت: هنگامی که سلاحهای انفجاری در شهرها استفاده میشوند، غیرنظامیان به شدت صدمه خواهند دید. این نتیجه همان طور که امروز در نوار غزه صادق است، یک دهه پیش در عراق و دیگر مناطق نیز صادق بود.
این مطالعه بر مبنای نظارت بر ۲۹ هزار حادثه از ۱۲۳ کشور که توسط رسانههای انگلیسی زبان ثبت شدهاند، قرار دارد. وحشیانهترین رویداد ثبت شده، انفجار یک کامیون بمبگذاری شده در موگادیشو، پایتخت سومالی توسط گروه تروریستی الشباب در اکتبر سال ۲۰۱۷ میلادی بود که در آن ۸۲۸ غیرنظامی کشته و یا زخمی شدند. بیش از ۵۰۰ تن از این قربانیان جان باختند.
ایرلند رهبری تلاشهای بینالمللی برای تهیه یک اطلاعیه سیاسی بینالمللی با هدف محدود کردن استفاده از سلاحهای انفجاری با “اثرات گسترده” در مناطق پرجمعیت را برعهده دارد و در ژانویه سال جاری میلادی پیشنویس سندی را آماده کرد که از سوی بلژیک مورد حمایت قرار گرفت و اواخر سال جاری میلادی در یکی از نشستهای سازمان ملل در ژنو مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
سایر کشورها از جمله آمریکا، انگلیس، فرانسه و همچنین رژیم صهیونیستی نسبت به این پیشنویس ابراز تردید کردهاند، در حالی که روسیه که بارها به نقض قوانین بشردوستانه در جریان بمباران کورکورانه در سورریه متهم شده، در این امر شرکت نکرده است.
گروههای حقوق بشری میخواهند این پیشنویس توافق تقویت شود. کمیته بینالمللی صلیب سرخ میخواهد این تعهد از محدود کردن استفاده از سلاحهای انفجاری به اجتناب از استفاده از آنها به منظور جلوگیری از کشته یا زخمی شدن غیرنظامیان با بمبها و موشکهای نظامی طراحی شده برای مناطق غیر شهری ارتقا یابد.
در جریان درگیریهای ۱۱ روزه اوایل ماه جاری میلادی میان اسرائیل و حماس که بخش اعظم آن در مناطق پرجمعیت نوار غزه رخ داد، غیرنظامیان بسیاری از جمله کودکان کشته شدند. به گفته وزارت بهداشت فلسطین، دستکم ۲۴۳ فلسطینی در این درگیریها کشته شدند. حملات رژیم صهیونیستی به نوار غزه باعث تخریب یک مرکز بهداشتی و درمانی، چندین برج مسکونی و دفاتر خبرگزاریهای بینالمللی شد.
“لورا بویلوت”، هماهنگکننده سازمان “شبکه بینالمللی در مورد سلاحهای انفجاری” که علیه استفاده کورکورانه از سلاحهای انفجاری فعالیت میکند، گفت: درگیری های اخیر میان اسرائیل و فلسطین بر لزوم یک توافق بینالمللی تاکید میکند.
وی افزود: این الگوی آسیب به غیرنظامیان غیرقابل قبول است و باید متوقف شود یا اینکه ما با خطر دهه دیگری از رنج و ویرانی غیرنظامی مواجه میشویم. مذاکره برای یک اطلاعیه سیاسی فرصتی برای تعیین استانداردهای جدید است.
سازمان “اقدام در برابر خشونت مسلحانه” از مه ۲۰۱۱ میلادی تاکنون ۳۵۷ هزار و ۳۷۰ کشته و زخمی از سلاحهای انفجاری در تمامی مناطق را ثبت کرده است که ۷۳ درصد از این قربانیان را غیرنظامیان تشکیل میدهند. این آمار در مناطق پرجمعیت به ۹۱ درصد افزایش یافته در حالی که تلفات غیرنظامیان در نقاط دیگر کمتر از ۲۵ درصد بوده است.
منطقه یا کشوری که بیشترین تاثیر را از سلاحهای انفجاری متحمل شده، سوریه با ۹۲ هزار و ۸۳۱ تلفات ثبت شده که ۸۴ درصد آن را غیرنظامیان تشکیل میدهند، بوده است.
پس از سوریه، عراق با ۷۳ هزار و ۴۷۱ تلفات ثبت شده، افغانستان با ۴۹ هزار و ۱۰۷ تن، پاکستان با ۲۹ هزار و ۶۶۶ تن و یمن با ۲۴ هزار و ۴۹۸ تن به ترتیب در جایگاههای دوم تا پنجم قرار دارند.
غزه با ۵۷۰۰ تلفات غیرنظامی ثبت شده در جایگاه نهم قرار دارد.
در مناطقی که هویت عاملان حملات با سلاحهای انفجاری مشخص است، عاملان دولتی باعث کشته و زخمی شدن ۱۲۸ هزار و ۴۶۲ تن شده که ۶۷ درصد از آنها غیرنظامی بودند در حالی که گروههای تروریستی و سایر عوامل غیردولتی باعث کشته و زخمی شدن ۱۳۲ هزار و ۹۰۹ تن بودند که ۷۶ درصد از آنها را غیر نظامیان تشکیل میدهند.
بمبهای کنارجادهای جان ۵۲ درصد از قربانیان غیرنظامی را گرفته در حالی که سلاحهای تولید شده در سطح نظامی جان ۴۷ درصد از قربانیان غیرنظامی را گرفته است. دیگر تلفات غیرنظامی در رویدادهایی که ترکیبی از سلاحهای استفاده شده بودند، کشته شدند.
انتهای پیام
منبع:ایسنا