آلودگی هوا و تغییر در سیستم ایمنی بدن


آلودگی هوا و تغییر در سیستم ایمنی بدن

ایسنا/خراسان رضوی بر اساس نتایج بررسی جدید محققان دانشگاه استنفورد کالیفرنیا، کودکانی که حتی برای یک روز در معرض آلودگی هوا، مانند دود آتش‌سوزی و اگزوز اتومبیل باشند، ممکن است در بزرگسالی با افزایش میزان ابتلاء به بیماری‌های قلبی و سایر بیماری‌ها مواجه شوند.

به نقل از مدیکال اکسپرس، بیماری‌های تنفسی سالانه باعث مرگ بیشتر آمریکایی‌ها می‌شود و به‌عنوان دومین علت شایع مرگ‌ومیر در دنیا شناخته می‌شود. مری پرونیکی، محقق ارشد و مدیر آلودگی هوا و تحقیقات بهداشتی در دانشگاه استنفورد گفت: با توجه به نتایج تحقیقات گذشته، شواهد نشان می‌دهد که آلودگی هوا نه‌تنها با بیماری‌های تنفسی و آسم مرتبط است، بلکه باعث تغییراتی در سیستم ایمنی و قلبی و عروقی خواهد شد.

نتایج این بررسی، نتایج تحقیقات گذشته را تایید می‌کند که هوای نامناسب می‌تواند تنظیم ژن را به‌گونه‌ای تغییر دهد که ممکن است تاثیر طولانی‌مدت بر سلامتی افراد داشته باشد و این یافته‌ها می‌تواند طرز تفکر متخصصان و والدین درباره تنفس کودکان در هوای آلوده را تغییر دهد و برای افرادی که در معرض افزایش آلودگی هوا هستند، مداخلات بالینی انجام شود.

به نظر می‌رسد که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا در کوتاه‌مدت نیز می‌تواند تنظیم و بیان ژن‌های کودکان را تغییر دهد و عاملی برای افزایش فشارخون نیز باشد. همچنین، در مراحل بعدی زندگی خطر ابتلاء به بیماری را افزایش خواهد داد.

محققان گروهی از کودکان اسپانیایی‌تبار ۶ تا ۸ ساله در فرزنو (شهری در کالیفرنیا) که شهری با بالاترین سطح آلایندگی به علت کشاورزی صنعتی و آتش‌سوزی بود را در میان سایر منابع بررسی کردند و با استفاده از ترکیبی از  غلظت آلاینده‌های روزانه در ایستگاه‌های مرکزی نظارت بر هوا در فرزنو، متوسط قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا برای یک روز، یک هفته، ۳ و ۶ و ۱۲ ماه قبل در هر شرکت‌کننده را اندازه‌گیری کردند.

زمانی که نتایج به همراه پرسشنامه سلامت و جمعیت‌شناسی، اندازه‌گیری فشارخون و آزمایش خون ترکیب شد، داده‌ها تصویر آزاردهنده‌ای را ایجاد کرد.

محققان برای اولین بار در بررسی مرتبط با آلودگی برای تجزیه‌وتحلیل سلول‌های سیستم ایمنی بدن از نوعی طیف‌سنجی جرمی (شامل جداسازی یون‌های یک یا چنداتمی بر پایه تابعی از نسبت جرم به بار) استفاده کردند.

نتایج نشان داد که قرار گرفتن در معرض ذرات ریز معروف به PM۲.۵ (ذرات کوچکی با اندازه کمتر از ۲.۵ میکرومتر)، مونوکسید کربن و ازن با گذشت زمان با افزایش متیلاسیون (تغییر در مولکول‌های DNA) ارتباط دارد و می‌تواند بدون تغییر توالی فعالیت آن‌ها را تغییر دهد و این تغییر در بیان ژن ممکن است به نسل‌های آینده منتقل شود.

محققان همچنین دریافتند که قرار گرفتن در معرض آلودگی هوا با افزایش سلول‌های مونوسیت (گلبول‌های سفید خون که نقشی اساسی در تجمع پلاک‌ها در عروق دارند) ارتباط دارد و احتمالا کودکان را در بزرگسالی مستعد ابتلاء به بیماری قلبی خواهد کرد، البته برای تایید پیامدهای طولانی‌مدت به تحقیقات بیشتر نیاز است.

کودکان اسپانیایی به‌خصوص در کالیفرنیا نسبت به کودکان غیر اسپانیایی که در معرض سطح بالاتری از آلودگی مربوط به ترافیک هستند، بار نابرابری از مشکلات سلامتی را متحمل می‌شوند.

در میان بزرگسالان اسپانیایی‌تبار، در مقایسه با نژادها و سایر اقوام دیگر در ایالات‌متحده شیوع پرفشاری خون کنترل نشده بیشتر است و تعیین اهمیت آلودگی هوا بر خطرات سلامتی طولانی‌مدت برای کودکان این گروه اهمیت بیشتری دارد.

این تحقیق، اولین در نوع خود است که اثرات آلودگی هوا در سطح تک‌سلولی را بررسی و به‌طور هم‌زمان بر روی سیستم قلبی و عروقی و سیستم‌ایمنی بدن کودکان تمرکز می‌کند.

کاری نادو، محقق ارشد این بررسی گفت: مشکل قرار گرفتن در معرض هوای آلوده برای همه افراد است، تقریبا نیمی از آمریکایی‌ها و اکثر قریب به‌اتفاق افراد در سراسر جهان در مکان‌هایی با هوای ناسالم زندگی می‌کنند و درک و کاهش اثرات آن می‌تواند جان بسیاری از افراد را نجات دهد.

این بررسی در Scientific Reports منتشرشده است.

انتهای پیام

منبع:ایسنا


دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *