تاریخ انتشار : شنبه 30 اکتبر 2021 - 14:36
کد خبر : 31677

جیره‌بندی آب و آفت مهم‌ترین مشکل انارکاران بردسکن

جیره‌بندی آب و آفت مهم‌ترین مشکل انارکاران بردسکن

عکس از آرشیو است  مدیر جهاد کشاورزی بردسکن کمبود منابع آبی و جیره‌بندی شدن آب و کرم گلوگاه را از مهم‌ترین مشکلات باغداران دانست و گفت: چون باغداران و کشاورزان منطقه خرده‌مالک هستند همچنان آبیاری را به روش سنتی انجام دهند. علیرضا مهمیز در گفت‌وگو با ایسنا سطح زیر کشت انار شهرستان بردسکن را ۱۸۵۰

جیره‌بندی آب و آفت مهم‌ترین مشکل انارکاران بردسکن
عکس از آرشیو است

 مدیر جهاد کشاورزی بردسکن کمبود منابع آبی و جیره‌بندی شدن آب و کرم گلوگاه را از مهم‌ترین مشکلات باغداران دانست و گفت: چون باغداران و کشاورزان منطقه خرده‌مالک هستند همچنان آبیاری را به روش سنتی انجام دهند.

علیرضا مهمیز در گفت‌وگو با ایسنا سطح زیر کشت انار شهرستان بردسکن را ۱۸۵۰ هکتار اعلام کرد و افزود: از این میزان ۵۰ هکتار آن غیربارور است.

وی ارزش این میزان محصول انار تولیدی شهرستان بردسکن را ۲۵۰ میلیارد تومان عنوان کرد و گفت: علی‌رغم اینکه عملکرد شهرستان ۱۵ تن در هکتار است اما به دلیل سرمازدگی طی روزهای پایانی سال گذشته و ابتدای امسال، طولانی بودن دوره گرمای تابستان و قطعی برق چاه موتورها تولید انار شهرستان به لحاظ کیفی و کمی بین ۲۵ تا ۳۰ درصد کاهش یافت.

مدیر جهاد کشاورزی بردسکن با بیان اینکه تولید امسال انار شهرستان ۲۵ هزار تن است، تصریح کرد: شهرستان بردسکن از نظر سطح زیر کشت و میزان تولید محصول انار مقام دوم استان خراسان رضوی را داراست.

انار خزر بردسکن جزو ۶ رقم تجاری کشور

وی ادامه داد: اکنون ۱۵ رقم انار در شهرستان کشت می‌شود که بیش از ۹۰ درصد آن را رقم تجاری خزر تشکیل می‌دهد و کد بین‌المللی دارد. رقم خزر بردسکن جزو ۶ رقم تجاری کشور است که ۹۰ درصد سطح زیر کشت انار شهرستان را تشکیل می‌دهد.

مهمیز با اشاره به اینکه ۹۰ درصد انار بردسکن در بخش مرکزی شهرستان کشت می‌شود، عنوان کرد: علی‌رغم اینکه قیمت انار امسال به نسبت سال گذشته ۲ برابر شده اما چون هزینه‌هایی مانند آب، کارگر، برداشت، سبد و کود فوق‌العاده افزایش داشته هنوز هم تولید انار برای باغداران توجیه اقتصادی ندارد.

مخالف توسعه افقی و افزایش سطح زیر کشت هستیم

وی در ادامه به باغداران توصیه کرد: برای استفاده بهینه از آب ضمن ایجاد سایبان، بهتر است سیستم‌های آبیاری زیرسطحی را در باغات اجرا کنند. با اجرای سیستم‌های آبیاری زیرسطحی در مصرف آب حدود ۴۵ درصد صرفه‌جویی می‌شود.

مدیر جهاد کشاورزی بردسکن تصریح کرد: برای اینکه تولید محصول انار باکیفیت و اقتصادی داشته باشیم، نیاز به میزان آب بالایی است. اگر چه باغات شهرستان اقتصادی است اما مشروط بر آنکه کشاورزان از سیستم‌های نوین آبیاری استفاده کنند.

وی با بیان اینکه مخالف توسعه افقی و افزایش سطح زیر کشت باغات در شهرستان هستیم، افزود: باید سطح موجود را با میزان آبی که داریم، حفظ کنیم که یکی از راهکارهای آن استفاده از سیستم‌های نوین آبیاری زیرسطحی است.

مهمیز بیان کرد: از دولت درخواست می‌کنیم تسهیلات مناسب و کم‌بهره چند ساله به کشاورزان اختصاص دهد تا بتوانند سیستم‌های آبیاری زیرسطحی را برای استفاده بهینه از آب و مقابله با خشکسالی انجام دهند.

سطوح زیر کشت در انار کمتر از یک هکتار

وی در ادامه به وضعیت خرده مالکی شهرستان اشاره کرد و گفت: کل سطح زیر کشت بخش کشاورزی شهرستان ۲۸ هزار و ۸۸۵ هکتار و تعداد بهره‌برداران ۱۲ هزار نفر است که این نشان می‌دهد سطوح زیر کشت در برخی محصولات مانند انار کمتر از یک هکتار است و همین موضوع موجب شده هزینه تولید افزایش یابد.

مدیر جهاد کشاورزی بردسکن تصریح کرد: از این ۱۲ هزار بهره‌بردار بخش کشاورزی حدود ۲۵۰۰ بهره‌بردار در سطح ۱۸۵۰ هکتار انارکار هستند.

وی در خصوص وضعیت صنایع تبدیلی شهرستان گفت: با توجه به اینکه شهرستان‌های هم‌جوار برای محصول انار صنایع تبدیلی دارند، به همین خاطر در شهرستان تاکنون صنایع تبدیلی راه‌اندازی نشده است.

مهمیز افزود: چون ۳۰ درصد انار تولیدی شهرستان درجه سه است، به همین خاطر راه‌اندازی صنایع تبدیلی توجیه اقتصادی ندارد اما اگر سرمایه‌گذاری باشد، آمادگی هر گونه همکاری و حمایت وجود دارد.

دلالان مشکل باغداران

وی اظهار کرد: هر چند انار شهرستان دارای برند و شناخته شده است اما متاسفانه هنوز بسته‌بندی خاصی ندارد و این موجب شده محصول شهرستان توسط واسطه‌ها و دلالان خریداری و پس از نگهداری در سردخانه‌ها در بازارهای داخلی و گاهی در کشورهایی مانند پاکستان صادر و عرضه کنند.

مدیر جهاد کشاورزی بردسکن خاطرنشان کرد: در حال حاضر انار بردسکن به صورت مستقیم از شهرستان صادر نمی‌شود. در واقع واسطه‌ها انار شهرستان را به قیمت پایین خریداری می‌کنند و برای کسب سود بیشتر تا شب یلدا در سردخانه نگهداری می‌کنند تا به قیمت بیشتری بتوانند آن را به فروش برسانند.

وی تصریح کرد: به رغم اینکه در شهرستان‌های اطراف سردخانه احداث شده ولی چون هزینه نگهداری محصول در سردخانه‌های منطقه ۲ برابر مرکز استان است، دلالان تمایلی به نگهداری محصول در سردخانه‌های منطقه ندارند.

مهمیز در ادامه کرم گلوگاه را مهم‌ترین آفت انار در منطقه دانست و گفت: هر چند همه ‌ساله به حدود پنج تا ۱۰ درصد باغات خسارت وارد می‌شود ولی تمام باغات درگیر آفات کرم گلوگاه می‌شود. مهم‌ترین راه مقابله با این آفت مبارزه در طول فصل و پایان فصل جمع‌آوری و سوزاندن انارهای پوسیده است.

وی با ابراز تأسف از اینکه هنوز در شهرستان بردسکن تشکل باغداری راه‌اندازی نشده و انار توسط واسطه‌ها خریداری می‌شود، گفت: حدود ۲۰ تا ۲۵ درصد انار تولیدی در شهرستان مصرف می‌شود و باقی به دیگر شهرستان‌های استان‌ها و حتی خارج از کشور صادر می‌شوند.

فقط ۲۰ درصد محصولات کشاورزی بردسکن تخت پوشش بیمه است

وی تصریح کرد: ۲۸ هزار و ۸۸۵ هکتار سطح زیر کشت محصولات باغی و زراعی بردسکن است و فقط ۲۰ درصد محصولات کشاورزی بردسکن تحت پوشش بیمه قرار دارد.

مهمیز گفت: با توجه به اینکه بردسکن جزو مناطق سیل‌خیز استان است و همه ساله بخش کشاورزی بر اثر گرمای بیش از حد هوا یا سرمازدگی دچار خسارت می‌شود، بیمه محصولات زراعی و باغی ضروری است و کشاورزان برای کاهش خسارات باید نسبت به بیمه کردن محصولات خود اقدام کنند.

وی عنوان کرد: در پی سرمای اواخر سال گذشته، فروردین و اردیبهشت‌ ماه سال جاری بیش از ۹۰ درصد محصولات سردرختی منطقه کوهپایه این شهرستان دچار خسارت شد.

مدیر جهاد کشاورزی بردسکن خسارت وارد شده به باغات انگور، انار، انجیر و محصولات زراعی گندم، جو و کلزا بر اثر سرمازدگی را چشمگیر دانست و گفت: امسال سرمازدگی ۶۷۰ میلیارد ریال به محصولات باغی و زراعی این شهرستان خسارت وارد کرد.

مهمیز درآمد ناخالص سالانه محصولات باغی و زراعی این شهرستان را ۲۵۰۰ میلیارد تومان اعلام کرد و افزود: تنها درآمد ناخالص محصول پسته این شهرستان ۱۷۰۰ میلیارد تومان است.

منبع: ايسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
  • نظرات ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط مدیران سایت منتشر خواهد شد.
  • نظراتی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • نظراتی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط با خبر باشد منتشر نخواهد شد.