“انگ اجتماعی”؛ مانعی بر سر راه ارایه خدمات به بیماران روان
مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، انگ اجتماعی را مانعی بر سر راه ارایه خدمات سلامت روان خواند و گفت: برای کاهش انگ اجتماعی اختلالات سلامت روان، هنر و به طور خاص هنر عکاسی به عنوان یک راهبرد، ابزار مهمی در جهت ایجاد انگیزه برای گفت و گو و تبادل فکر و اندیشه در این خصوص است.
دکتر احمد حاجبی _ مدیرکل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت، در جشنواره بینالمللی عکس سلامت روان که در مرکز همایشهای رازی برگزار شد، گفت: جهان در ۲۰ ماه گذشته درگیر یکی از بزرگترین بحرانهای نظام سلامت در یکصد سال گذشته بوده است. بحران همهگیری کووید۱۹ همه ابعاد زندگی انسانها را از ابعاد اجتماعی و اقتصادی درگیر کرده است. به موازات گسترش کرونا در جهان آثار این همهگیری بر سلامت روان آحاد جامعه به شکل درجات بالایی از استرس و اضطراب نمایان شده است.
وی افزود: این آثار در گروههایی از جمعیت مانند سالمندان و افراد دارای بیماریهای مزمن جسمی و روانشناختی، کودکان و زنان بارزتر است. موضوع سلامت روان چالش همه اعصار بوده است؛ چه آن زمان که موضوع آن به این اندازه مشخص نبوده است و چه اکنون که میدانیم تامین سلامت روانی به عنوان یکی از وظایف مهم سیستمهای بهداشتی در جهان مطرح است.
حاجبی ادامه داد: تجربیات گذشته نشان میدهد که با گسترش بحث پیرامون مسائل مرتبط با سلامت روان راه برای عبور از انگ اختلالات روانپزشکی هموار میگردد و جامعه هدف میتواند با پذیرش بیشتر، موانع ارائه خدمات این حوزه را از پیش رو بردارد. با در نظر گرفتن نقش سلامت روان در زندگی اجتماعی آحاد مردم و با توجه به تغییرات اپیدمیولوژیک و الگوهای بیماریها و ضرورت توجه بیشتر به بیماریهای غیرواگیر و اختلالات روانپزشکی، تلاش برای افزایش آگاهی جمعیت عمومی بیش از پیش اهمیت مییابد.
او تاکید کرد: ضروری است با پرداختن به مولفههای گوناگون تعیین کننده سلامت روان و در نظر گرفتن شرایط بومی، فرهنگی و اجتماعی کشورمان بتوان گامی موثر جهت بهبود شاخصهای این حوزه برداشت. متاسفانه تا امروز در بسیاری از کشورهای جهان آنگونه که باید به مسائل حوزه سلامت روان پرداخته نشده است و یا به اندازه سایر حوزههای علوم پزشکی توجه نمیشود و ارائه خدمات در این حوزه مغفول مانده است و این نشان دهنده لزوم حمایت طلبی بیشتر در این حوزه است.
وی افزود: تجربیات سالیان گذشته و شواهد علمی نشان میدهند یکی از موانع سر راه ارائه خدمات سلامت روان انگ اجتماعی پیرامون آن است. برای کاهش انگ اجتماعی اختلالات سلامت روان، هنر و به طور خاص هنر عکاسی به عنوان یک راهبرد، ابزار مهمی در جهت ایجاد انگیزه برای گفت و گو و تبادل فکر و اندیشه در این خصوص است. یک هنرمند عکاس لنز دوربین خود را به سمت بخش خاصی از زندگی افراد میچرخاند و فرصتهایی برای جست و جو کشف میکند؛ به گونهای که تصاویر آنها پیامهایی انتقال میدهند و این از یک طرف میتواند صدای رسای بیمار و خانواده او باشد و از طرفی دیگر بر افراد تاثیرگذار در سیاست کلان که اقدامات آنان موجب تغییر خواهد شد، موثر بوده و سبب ایجاد تغییر شود.
وی افزود: با توجه به نقش انکار ناپذیز هنر بر جذب افکار عمومی و گسترش همدلی از سال ۱۳۸۹ یک حرکت تلفیقی سلامت و هنر در قالب این جشنواره شکل گرفت. معاونت بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان با همکاری وزارت بهداشت تا سال ۹۸ در مجموع پنج دوره جشنواره عکس سلامت روان شکل داد که ۳ جشنواره در مقیاس کشوری و دو جشنواره بعد در مقیاس بین المللی شکل گرفت و اکنون هم اختتامیه ششمین جشنواره در حال برگزاری است.
به گزارش ایسنا و بنابر اعلام وزارت بهداشت، آیین پایانی ششمین جشنواره بینالمللی عکس سلامت روان، امروز ۹ آبان ۱۴۰۰ در سالن همایشهای رازی و با حضور دکتر کمال حیدری معاون وزیر بهداشت، دکتر جعفر حسین نماینده سازمان بهداشت جهانی در ایران و مسئولان سفارتخانه کشورهای برگزیده با رعایت پروتکلهای بهداشتی برگزار شد.
جایزه بزرگ جشنواره، مدال طلای فیاپ و همچنین جایزه ۲ هزار یورویی در این رویداد به امیر عنایتی به عنوان نفر اول بخش سلامت روان رسید و دیگر عکاسان ایرانی برگزیده در این جشنواره بهمن زارعی و علی اسدالهیسوته بودند که روبان فیاپ را دریافت کردند.
همچنین عکاسانی از کشورهای اسپانیا، روسیه، مالزی، ترکیه، ایرلند، مجارستان، هنگکنگ و ویتنام جوایز بخشهای مختلف را کسب کردند و جایزه بهترین کلوپ عکس به کشور چین رسید که نمایندگان سفارتخانههای این کشورها جوایز برگزیدگان را دریافت کردند.
در ششمین دوره جشنواره سلامت روان که در سه بخش با موضوع آزاد، موضوع سلامت روان و موضوع کووید ۱۹ (کرونا) برگزار شد، ۳۰ هزار اثر از ۴ هزار عکاس از ۸۲ کشور جهان (۵۸ درصد عکاسان خارجی و ۴۲ درصد عکاسان ایرانی) به دبیرخانه جشنواره رسید و از سوی یک هیات داوری بینالمللی ارزیابی و داوری شد.
رومن نرو از لوگزامبورگ (رییس پاتروناژ سرویس فیاپ)، کریستف هاملمان از آلمان (نماینده وقت سازمان جهانی بهداشت در ایران)، احمد البوسعیدی از عمان (رییس PSO)، خالد سعید از پاکستان (مشاور سلامت روان و اعتیاد در EMRO)، احمد حاجبی (مدیر کل دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت)، محمدرضا صائینی (معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی استان زنجان)، محمدرضا چایفروش، مسعود زنده روح کرمانی و حمیدرضا بازرگانی آثار ششمین جشنواره بینالمللی عکس سلامت روان را در سه بخش داوری کردند.
در این جشنواره، پرویز قزلباش (رییس دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زنجان) به عنوان رییس جشنواره، محمدرضا صائینی (معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی زنجان) به عنوان دبیر جشنواره و علی سامعی (نماینده فیاپ در ایران) به عنوان مدیر هنری و مدیر بخش بین الملل حضور داشتند.
جشنواره بینالمللی عکس سلامت روان با هدف افزایش آگاهی سلامت روان جامعه با استفاده از هنر عکاسان ایران و جهان و به منظور بازآفرینی موضوعات روانشناختی توسط دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی زنجان با حمایت دفتر سلامت روانی، اجتماعی و اعتیاد وزارت بهداشت و با همکاری کلوپ عکس فوکوس، نمایندگی فدراسیون بینالمللی هنرعکاسی (فیاپ) در ایران و با مجوز وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی برگزار میشود.
گفتنی است؛ علاقهمندان برای مشاهده اسامی برگزیدگان و کسب اطلاعات بیشتر میتوانند به سایت جشنواره به نشانی www.mentalhealthexhibition.ir مراجعه کنند.
منبع: ايسنا