اخباز 3

عملکرد وزارت علوم در راهبری مدیریت سبز

عملکرد وزارت علوم در راهبری مدیریت سبز

مدیرکل نظارت بر طرح‌های عمرانی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با ارائه گزارشی جامع، عملکرد وزارت علوم در راهبری مدیریت سبز را تشریح کرد.

به گزارش ایسنا، دکتر جمشید اسماعیلی، مدیرکل نظارت بر طرح‌های عمرانی وزارت علوم در خصوص فعالیت‌های گروه “راهبری مدیریت سبز” به ارائه گزارشی در این زمینه پرداخت.

اسماعیلی اظهارداشت: با همکاری سازمان برنامه و بودجه کشور، «دستورالعمل مدیریت سبز در دانشگاه‌ها، مراکز پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری» تدوین و در مردادماه سال ۱۳۹۵ به کلیه دانشگاه‌ها، موسسات آموزشی و پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری با شاخص‌های کنترل سیستم‌های حرارتی، برودتی و تهویه مطبوع، استفاده از فناوری‌های پاک و انرژی‌های تجدید پذیر، حمل و نقل، مدیریت پسماند، مدیریت مصرف آب، کنترل سیستم روشنایی، کنترل تجهیزات اداری و نحوه استفاده از آن‌ها، مدیریت میزان مصرف کاغذ و اقلام مصرفی و فرهنگ‌سازی و توسعه مدیریت انرژی ابلاغ شد.

وی در خصوص تشکیل شورای راهبری مدیریت سبزگفت: تقریباً درتمام دانشگاه ها شورای راهبری مدیریت سبز مطابق با این دستورالعمل، تشکیل شده است. همچنین، در ستاد وزارت عتف نیز این شورا تشکیل و اعضای آن با ابلاغ احکامی از سوی وزیر علوم و معاون اداری، مالی و مدیریت منابع تعیین شدند.

اسماعیلی در ادامه توضیح داد: سیاست‌گذاری شامل ایجاد” ردیف متمرکز مدیریت سبز” ذیل موافقت‌نامه‌های طرح‌های تملک دارایی‌های سرمایه‌ای وزارت علوم در قانون بودجه سنواتی کشور، ابلاغ ” الزام تدوین برنامه اجرایی مدیریت سبز و لحاظ نمودن یک درصد از اعتبار سالیانه در یک ردیف جداگانه با عنوان مدیریت سبز در بودجه تفصیلی سالیانه به منظور تصویب در هیات امنا” از سوی قائم مقام وزیر و رئیس هیاتهای امنا و هیاتهای ممیزه وزارت عتف به دانشگاه‌ها، موسسات آموزشی و پژوهشی در اردیبهشت‌ماه ۱۳۹۶ و ابلاغ بخشنامه “ضرورت حذف تدریجی ظروف پلاستیکی یک‌بارمصرف” در دانشگاه‌ها و موسسات آموزشی و پژوهشی از سوی معاون اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت عتف به دانشگاه‌ها، موسسات آموزشی و پژوهشی، درخردادماه ۱۳۹۸ و ابلاغ بخشنامه “حذف و ممنوع نمودن چاپ کاغذی پایان‌نامه‌ها، رساله‌ها، گزارش‌های علمی، گزارش‌های درسی و یا تکالیف آموزشی رایج در همه مقاطع و رشته‌ها” از سوی معاون آموزشی وزارت عتف به کلیه دانشگاه‌ها و مراکز آموزش عالی کشور، درحرداد ۱۳۹۸ خلاصه ای از مهمترین اقدامات کارگروه مدیریت سبز وزارت علوم است.

وی افزود: از سال ۹۶ تا ۹۹، مبلغ ۱,۱۷۸ میلیارد ریال برای ۲۵۷ پروژه منتخب از ردیف اعتباری مدیریت سبز اختصاص داده شده است. از میان این پروژه‌ها، تعداد ۱۸۷پ روژه در گروه جمع‌آوری آب‌های سطحی و مدیریت آب و پساب، تعداد ۴۶ پروژه در گروه ارتقا کیفی موتورخانه‌ها و بهینه‌سازی سامانه‌های تأسیساتی و تعداد ۲۲ پروژه در گروه انرژی‌های تجدید پذیر، ممیزی، پایش هوشمند و کنترل مصرف انرژی بوده است. در طول سال‌های ۹۶ الی ۹۹ مبلغ ۱۶۶ میلیون ریال با توجه به ابلاغیه مرکز هیأت امنا مبنی بر هزینه کرد یک درصد از اعتبارات سالیانه در حوزه مدیریت سبز و ارائه گزارش عملکرد دانشگاه‌ها، مراکز آموزشی و پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری هزینه شده است.

وی تصریح کرد: ایجاد سامانه پایش عملکرد مدیریت سبز دانشگاه ها، فاز اول “سامانه مدل تطبیقی- تلفیقی رتبه‌بندی و ارزیابی دانشگاه‌های سبز (مدل تراز سبز) ” وزارت عتف به‌منظور جمع‌آوری اطلاعات مربوط به شاخص‌های مدیریت سبز و شناخت از عملکرد دانشگاه‌ها و ایجاد سیاست‌های تشویقی جهت دانشگاه‌های برتر در حوزه مدیریت سبز، از نیمه دوم سال ۹۷ و ایجاد سامانه پروژه‌های مدیریت سبز (ساپمس) به منظور ایجاد بانک اطلاعاتی پروژه‌ها و تکمیل اطلاعات مصارف حامل‌های انرژی، پایش مصارف آب و انرژی در دانشگاه‌ها ذیل سامانه اداره کل نظارت بر طرح عمرانی درسال ۹۸ و ایجاد سامانه پایش عملکرد مدیریت سبز دانشگاه ها، فاز دوم: “سامانه محاسبه رد پای کربن” دانشگاه ها در سال ۱۴۰۰، برگزاری همایش ملی دانشگاه سبز در سال ۹۵ ودو همایش بین المللی در سال های ۹۶و۹۸ از دیگر اقدامات این گروه است. همچنین در سال های ۹۳ تا ۹۷ نمایشگاه هایی از دستاوردهای دانشگا ه‌ها، موسسات آموزشی‌، پژوهشی و پارک های علم و فناوری در این جوزه برپا شد.

مدیرکل نظارت بر طرح های عمرانی وزارت علوم خاطرنشان کرد: پایش مصارف و حامل‌های انرژی شامل بررسی و تحلیل مصارف برق، گاز و آب بالغ‌بر ۱۰۰ دانشگاه، مرکز آموزشی، پژوهشی و پارک علم و فناوری در بازه زمانی سال‌های ۹۹-۹۵ که حاکی از کاهش ۳۰ درصدی در مصرف آب، کاهش ۴۵ درصدی در مصرف گاز و کاهش ۱۵ درصدی در مصرف برق است. همچنین استفاده از پوشش گیاهی همساز با اقلیم ازجمله اقدامات ارزنده‌ی دانشگاه‌های کشور در حوزه درختکاری در سال‌های ۹۹-۹۶ غرس تعداد بیش از ۱۳۰۰۰۰۰ اصله درخت همساز با اقلیم اشاره کرد.

وی در ادامه با اشاره به طرح های کاربردی افزود: طرح‌های کاربردی شامل تهیه ” دستورالعمل اجرایی مدیریت پسماند در دانشگاه‌ها، مراکز آموزشی، پژوهشی و پارک‌های علم و فناوری ” با همکاری کمیته تخصصی مدیریت پسماند در سال ۹۷؛ تهیه “دستورالعمل جامع درختکاری و توسعه همساز با اقلیم فضای سبز در دانشگاه‌ها” درسال ۹۵، تهیه دستورالعمل ” بازبینی فنی آسانسورهای مورد بهره‌برداری در مراکز آموزش عالی کشور “، درسال ۹۵، تهیه طرح ” الگوی قراردادهای نگهداری و تعمیرات تاسیسات دانشگاه‌ها ” درسال ۹۵ و تهیه طرح‌های ” شبکه جمع‌آوری و تصفیه فاضلاب، شبکه آبیاری قطره‌ای و منابع آب فضای سبز، گزارش تلفیق و مدیریتی”، به‌منظور ارزیابی تصفیه فاضلاب‌های بهداشتی دانشگاه‌های کشور و استفاده از پساب استاندارد در سیستم نوین آبیاری، سال ۹۵ اشاره کرد.

اسماعیلی در پایان گزارش خود یادآور شد: در همین راستا تعاملات و تفاهم‌نامه‌هایی شامل تشکیل کمیته‌های تخصصی با همکاری اساتید و صاحب‌نظران حوزه‌های مدیریت سبز (با موضوع آموزش شاخص های مدیریت سبز با دانشگاه صنعتی شریف، صنعتی اصفهان و تربیت مدرس)، سازمان‌ها و ارگان‌های ذی‌ربط ازجمله وزارت نیرو، معاونت توسعه امور علمی و فرهنگی سازمان برنامه و بودجه کشور؛ معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری؛ سازمان حفاظت محیط زیست؛ سازمان انرژی‌های تجدید پذیر و بهره‌وری انرژی برق ایران (ساتبا)؛شرکت بهینه‌سازی مصرف سوخت منعقد شده است.

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم، گروه “راهبری مدیریت سبز ” اداره کل نظارت بر طرح‌های عمرانی در سال ۱۳۹۲ در ستاد وزارت عتف ذیل معاونت اداری، مالی و مدیریت منابع وزارت علوم، تحقیقات و فناوری با هدف راهبری و نظارت بر فعالیت های مدیریت سبز دانشگاه‌ها و مراکز پژوهشی و حمایت از پروژه‌های مدیریت سبز تشکیل شده است.

منبع:ایسنا

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *