دبیر ستاد هماهنگی خدمات سفر از ثبت بیش از ۵۰ میلیون و ۶۰۰ هزار نفر شب اقامت در نوروز خبر داد و مازندران، خراسان رضوی، گیلان، هرمزگان، فارس، اصفهان، بوشهر، یزد، خوزستان و تهران را پرسفرترین استانها در تعطیلات نوروز امسال معرفی کرد.
سیدمصطفی فاطمی، مدیرکل توسعه گردشگری داخلی در نشست خبری عملکرد ستاد مرکزی هماهنگی که با حضور معاونان وزارت راه و شهرسازی، معاون وزارت کشور، رییس سازمان اورژانس، پلیس راهور ناجا و جمعیت هلالاحمر برگزار شد، اعلام کرد: مجموع آمار اقامت شبانه مسافران نوروز از ۲۶ اسفندماه ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردینماه در اقامتگاههای رسمی، ۵۰ میلیون و۶۳۳ هزار و ۲۹۶ نفر شب بوده است.
به گفته او، مازندران، خراسان رضوی، گیلان، هرمزگان، فارس، اصفهان، بوشهر، یزد، خوزستان و تهران بیشترین اقامت را در نوروز داشتند و برای نخستینبار تهران در بین ۱۰ استان پرسفر قرار گرفته است.
او افزود: استانهای بوشهر، هرمزگان، گیلان، لرستان، تهران، البرز، کردستان، خراسان جنوبی و فارس، نوروز امسال در قیاس با تعطیلات نوروز سالهای ۹۸ و ۹۷ با رشد اقامت مواجه شدهاند.
به گفته فاطمی، آمار اقامت در نوروز امسال در مقایسه با میانگین اقامت در تعطیلات نوروز سالهای ۹۷ و ۹۸ حدود ۶۷ درصد رشد داشته است.
او با اشاره به پیشبینی سونامی سفر از ماهها پیش و برنامهریزی این ستاد از آبانماه، گزارشی از اقدامات انجامشده ارائه کرد و یادآور شد: در دو سال کرونا بخش عمده تأسیسات گردشگری با مشکلات زیادی مواجه شده و برخی از چرخه خدمات خارج شده بودند و اولویت رسیدگی و ساماندهی این زیرساختها بود.
مردم در نوروز چقدر سفر داخلی و خارجی رفتند
شهریار افندیزاده ـ سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی در ستاد سفر ـ نیز در این نشست اعلام کرد: ۵۲ میلیون و ۷۷۱هزار و ۷۴۸ تردد جادهای خودرو بین استانها از ۲۵ اسفندماه ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردینماه ۱۴۰۱ ثبت شده است که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۴۱درصد رشد داشته که میانگین تردد روزانه بین استانی ۲ میلیون و ۲۰۰هزار وسیله نقلیه بوده و ۲۸ اسفند ۱۴۰۰، بیشترین تردد جادهای در کشور ثبت شده است.
به گفته او، خوزستان با ۱۶۷درصد، بوشهر با ۱۰۹درصد، اصفهان با ۷۸درصد، خراسان رضوی با ۷۳درصد و هرمزگان با ۷۱درصد بیشترین رشد ترددهای بیناستانی را در نوروز امسال داشتند.
افندیزاده با بیان اینکه ۹۰ درصد سفرها از طریق حملونقل جادهای انجام میشود، افزود: پنج میلیون و ۴۳۸ هزار و ۲۳ نفر تا روز سیزدهم فروردینماه با وسایل نقلیهای عمومی جادهای جابهجا شدهاند که نسبت به نوروز گذشته ۱۷ درصد رشد را نشان میدهد.
به گفته او، آزادراههای شمالی و جنوبی بیشترین تردد جادهای را در نوروز امسال داشتند.
سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی ادامه داد: از ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۱، پنج میلیون و ۸۴۸هزار و ۴۸ مسافر در مسیر دریایی جابهجا شدهاند که نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته حدود ۳۰۰ درصد رشد داشته است.
او افزود: یک میلیون و ۲۸۳هزار نفر در این مدت نیز از طریق خطوط ریلی جابهجا شدند که نسبت به مدت زمان مشابه گذشته ۴۷ درصد رشد داشته است. در بخش حمل و نقل هوایی نیز، در هر دو مسیر داخلی و خارجی، در مجموع دو میلیون و ۱۹۵هزار و ۱۶۶ مسافر جابهجا شدهاند که نسبت به نوروز سال قبل ۵۴ درصد رشد را نشان میدهد.
افندیزاده گفت: فقط از طریق فرودگاه امام (ره) که بیشترین سفرهای خارجی انجام میشود، ۴۱۳هزار و ۲۲ مسافر تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ جابهجا شدند که نسبت به مدت مشابه سال قبل ۲۵۴درصد رشد داشته است.
سرپرست معاونت حمل و نقل وزارت راه و شهرسازی درباره سفرهای خارجی از مرزهای زمینی به ایسنا گفت: مرزهای زمینی تا روز سیزدهم فروردینماه سال ۱۴۰۱ با ۴۶۳ هزار و ۶۰۹ ورود و خروج مواجه بودند که تزریق دو دز کامل واکسن کرونا و یا همراه داشتن گواهی منفی تست PCR شرط ورود و خروج از این مرزها بود. کنترل این مدارک در روزهای نخست سفرها، تجمعی را در مرزهای زمینی ایجاد کرد که به تدریج رفع شد.
افندیزاده مرز بازرگان (به سمت ترکیه) را پرترددترین مرز زمینی در تعطیلات نوروز اعلام کرد و افزود: تا روز ۱۴ فروردینماه مرز بازرگان با ۸۹ هزار و ۴۹۰ نفر ورودی و خروجی در صدر بوده است و پس از آن به ترتیب مرزهای رازی (به سمت ترکیه) با ۷۷ هزار و ۹۹۹ نفر ورودی و خروجی و دوقارون (از سمت افغانستان) با ۷۲ هزار و ۲۸۲ ورودی و خروجی، پرترددترین مرزهای زمینی بودهاند.
او با اشاره به نظارت و کنترل بر قیمتها در تطعیلات نوروز، درباره تخلفاتی که در این بخش رخ داده است، در پاسخ به سوال ایسنا، گفت: درباره مسیرهای خارجی با توجه به اینکه شرکتهای هواپیمایی زیرمجموعه سازمان هواپیمایی ایران نیستند، نمیتوان نظارتی داشت اما درباره ایرلاینهای داخلی در آبانماه ۱۴۰۰ نرخنامهای تصویب شد که در سایت وزارت راه نیز وجود دارد و اگر شرکتی بالاتر از آن نرخها داده باشد تخلف کرده است.
مرگ ۷۴۶ نفر در جادهها فقط در ۱۸ روز نوروز
همچنین سرهنگ عینالله جهانی ـ معاون اجتماعی و فرهنگی پلیس راهور ناجا ـ آمار فوتیهای سوانح جادهای در تعطیلات نوروز را ۷۴۶ نفر اعلام کرد و گفت: تعداد جانباختگان با وجود بیش از ۵۰ درصد رشد تردد جادهای، نسبت به مدت زمان مشابه سال گذشته، ۲۶ درصد کاهش داشته است.
او یادآور شد: آمار پلیس درباره تصادف مربوط به سر صحنه نمیشود، بلکه از سامانه جامع ستاد ناجا استخراج شده است که بعد از صحنه و ورود پرونده به کلانتری و مراجع قضایی ثبت میشود و طبیعتاً پزشکی قانونی آماری که میدهد میتواند افزایش داشته باشد، ولی آمار سامانه ستاد ناجا نزدیکترین آمار به پزشکی قانونی است.
سرهنگ جهانی به ایسنا گفت: تصادفات درونشهری در نوروز امسال به نسبت مدت مشابه گذشته ۵۰ درصد و سوانح جادهای برونشهری ۱۵ درصد کاهش داشته است.
معاون اجتماعی و فرهنگی پلیس راهور ناجا افزود: بیشترین علت تصادفها، بیتوجهی به جلو، سرعت غیرمجاز و سبقت غیرمجاز بوده است. واژگونی خودرو نیز ۳۰ درصد سوانح جادهای را به خود اختصاص داده و چهارمین علت تصادفها بوده است.
به گفته او، در این مدت، ۳۵ هزار وسیله نقلیه توقیف شدهاند که از سه ساعت تا پایان تعطیلات متناسب با نوع تخلف آنها بوده است.
او با اشاره به شرایط ویژه امسال با وقوع برودت هوا که باعث شد محورهای جنوبی با سفرهای بیشتری مواجه شوند و از طرفی ماه رمضان که میل به سفر در نوروز را افزایش داد، گفت: در نوروز امسال ترددهای جادهای بیش از ۵۰ درصد افزایش داشته که در مقایسه با سال ۹۹ حدود ۲۴۰ درصد رشد داشته و در مقایسه با نوروز سال ۹۸، ۲۰ درصد کاهش را نشان میدهد.
بنابر اعلام معاون اجتماعی و فرهنگی پلیس راهور ناجا، مازندران و گیلان، خراسان رضوی، اصفهان، فارس، هرمزگان و همدان بیشترین تردد جادهای را به خود اختصاص دادهاند و بیشترین خروجی خودروها نیز به استان تهران اختصاص داشته است.
به گفته سرهنگ جهانی، از ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردینماه، بیش از پنج میلیون و ۵۰۰ خودرو با پلاک و تلفن همراه با پیششماره تهران در نوروز از این استان خارج شدهاند که این آمار بیسابقهای بوده است.
او همچنین اظهار کرد: در حوزه راهیان نور تا الان مورد تصادفی به پلیس گزارش نشده است.
معاون اجتماعی و فرهنگی پلیس راهور ناجا همچنین درباره پیامکی که پیش از آغاز تعطیلات نوروز برای حدود دوهزار راننده با هشدار به آنها به عنوان راننده پرخطر فرستاده شد، توضیح داد: بعضیها شکایت میکردند که پرخطر نیستند، اما در بررسی مشخص میشد که رانندگانی که این پیامک را دریافت کردهاند در یک سال گذشته، یک مورد از تخلفات ۲۰ گانه را انجام دادهاند، بنابراین از نظر پلیس راننده پرخطر محسوب میشدند. فرستادن آن پیامک در کاهش سوانح جادهای بسیار تاثیرگذار بود.
سرهنگ جهانی همچنین گفت: پلیس برای رانندگان بدون تخلف و تصادف، جایزه تعیین کرده است که از طریق قرعهکشی این رانندگان را انتخاب میکند.
آمار نگرانکننده غرقشدهها در نوروز
به گزارش ایسنا، جعفر میعادفر ـ رییس سازمان اورژانس کشور ـ در نشست خبری عملکرد نوروزی ستاد مرکزی هماهنگی خدمات سفر با اشاره به ۱۹ درصد رشد ماموریتهای اورژانس کشور در نوروز، گفت: متاسفانه شمار غرقشدگان در نوروز امسال افزایش قابل ملاحظهای داشته است. ۴۷ نفر جان خود را در سواحل هرمزگان، خوزستان، اردبیل و مازندران از دست دادند. همچنین تعداد ماموریتهای اورژانس در حوادث ترافیکی با ۴۰ درصد رشد مواجه شد.
او در ادامه گزارش نوروزی اورژانس کشور، اظهار کرد: از ۲۵ تا ۱۳ فروردینماه در یکهزار بیمارستان، به دو میلیون و ۹۰۰ هزار نفر خدمات درمانی داده شد که از این تعداد دو میلیون و ۳۰۰ هزار نفر، سرپایی درمان شدند و ۵۴ هزار نفر بستری شدند. خدمات بیمارستانی، ۱۸ درصد نسبت به سال گذشته رشد داشته است.
رییس سازمان اورژانس کشور با اشاره به انجام حدود ۱۱ هزار و ۸۲۳ بازرسی، در پاسخ به سوال ایسنا درباره میزان تخلفات در این بخش، گفت: از این میان ۳۵۱ مورد به مراجع قضایی معرفی شدهاند و ۹۵ مورد نیز پلمب شده است. ۲۰۷ مجموعه بینراهی نیز در نوروز پلمب شده است. از ۸۲۶۴ بازرسی پایانههای مسافری، ۲۲۲ مورد به مراجع قضایی معرفی شدهاند و دو واحد هم پلمب شده است. درحوزه بهداشت غذا نیز ۲۶۸۸ مجموعه پلمب شده و نزدیک به ۱۴ هزار و ۵۰۰ مرکز هم به مراجع قضایی معرفی شدهاند.
به گفته او، بیش از ۴۰۰ ایستگاه سلامت در مبادی ورودی و خروجی شهرها ایجاد شده بود که به بیش از ۲۰ هزار نفر خدمات بهداشتی و درمانی در این ایستگاهها داده شده است.
امداد و نجات ۱۷ هزار نفر در راهیان نور
محمدباقر محمدی ـ معاون امداد و نجات جمعیت هلالاحمر ـ نیز گزارش کرد که از ۲۵ اسفند ۱۴۰۰ تا ۱۳ فروردین ۱۴۰۱ دو هزار و ۶۴۱ مورد عملیات امداد و نجات در کشور انجام شده است که رشد ۸۰ درصدی را نسبت به مدت مشابه سال قبل نشان میدهد. در استانهای خوزستان، اصفهان، مازندران و فارس نیز بیشترین عملیات امداد و نجات انجام شده است.
او افزود: امدادرسانی به ۳۸هزار نفر در نوروز ۱۴۰۱ ثبت شده است و به سههزار و ۶۴۵ نفر نیز اسکان اضطراری داده شد.
معاون امداد و نجات سازمان جمعیت هلالاحمر همچنین گفت: امسال در حوزه راهیان نور، ۱۷هزار و ۱۰۴ نفر از خدمات امدادی جمعیت هلالاحمر استفاده کردند.