توسعه کشور نیازمند رسیدن به فهم مشترک/ جهاد دانشگاهی آماده تدوین سند فرهنگی هرمزگان
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان توسعه کشور را نیازمند گفتوگو و رسیدن به فهم مشترک در مورد مسائل کشور توسط جریانهای فکری و جناحهای سیاسی دانست و گفت: جهاد دانشگاهی آمادگی خود را برای تدوین سند فرهنگی و اجتماعی هرمزگان اعلام میدارد.
محمد دلپسند، صبح امروز (۱۳ مردادماه) در نشستی خبری به مناسبت فرارسیدن چهل و یکمین سالروز تأسیس جهاد دانشگاهی، اظهار کرد: اعیاد گذشته و فرارسیدن روز خبرنگار را به همه کسانی که در عرصه اطلاعرسانی مشغول به خدمت هستند تبریک میگویم. افتخار میکنم که فرصتی حاصل شد تا در آستانه چهل و یکمین سالگرد تأسیس جهاد دانشگاهی بتوانم بخشی از دستاوردها و فعالیتهای جهاد دانشگاهی را بیان و در مورد برنامههای آینده این نهاد صحبت کنم.
وی افزود: جهاد دانشگاهی امسال شعاری در نظر گرفته که متناسب با باورها و شخصیت جهاد در سراسر کشور است. ما معتقدیم با باور توان ایرانی امکان عبور از موانع و چالشهای پیش رو امکانپذیر است. در شرایط کنونی که کشور درگیر چالشهای مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، محیط زیستی و … است، چارهای جز باور به توان جوانان و مدیران ایرانی نداریم. راهحلها را باید در داخل کشور جستجو کرد، ضمن حفظ عزت و حکمت در تعامل با کشورهای خارجی باید بپذیریم که راهحل مشکلات در داخل کشور است.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان با اشاره به اینکه اگر در مقابل مشکلات با عزت و تدبیر عمل کنیم حتماً میتوانیم موفق باشم و در مسیر پیشرفت قدم برداریم، تصریح کرد: اگر فهم درستی در داخل به صورت جمعی در مورد مسائل و مشکلات وجود داشته باشد و ظرفیتها و تواناییهای داخلی به خوبی شناخته و به کار گرفته شود، حتماً راه برونرفت از چالشها و مسائل را پیدا خواهیم کرد. اگر مدیران باورمند به توان داخلی و با قدرت ریسک معقول، مشغول به کار باشند امکان عبور از موانع و مشکلات وجود خواهد داشت.
دلپسند عنوان کرد: متأسفانه کشور سالهاست که با عارضهای مواجه است و آن گریز از تفکر سیستمی است. ما در بسیاری از جایگاهها و موقعیتها مدیرانی را مشاهده میکنیم که دارای توانایی هستند اما تفکر آنها امکان تبدیل شدن به یک سیستم را پیدا نکرده است. اگر بتوانیم با تزریق روحیه و فرهنگ جهادی به بدنه مدیریتی کشور این توانمندیها را تبدیل به سامانه کنیم (به نحوی که با رفتن یک مدیر خلل و با آمدنش تأثیر شگرفی در مجموعه به وجود آید) کار مؤثر انجام دادهایم.
وی بیان کرد: ما در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم قرار داریم که با شعار کار و کرامت و باور به توانمندی نیروهای داخل بر سر کار آمده و ما این را به فال نیک میگیریم و معتقدیم اگر از مرحله شعار عبور کرده و آن را به منصه ظهور برسانیم حتماً راهحل مشکلات را میتوانیم در داخل کشور پیدا کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان ادامه داد: ما نیز در مجموعه جهاد دانشگاهی در سراسر کشور و هرمزگان، تمام ظرفیتهای خود را به کار میگیریم تا به عنوان یک مجموعه حاکمیتی و نهاد برخاسته از بطن انقلاب و جوشش یافته از درون خیزش اهالی دانشگاه در سالهای ابتدایی انقلاب، خود را مکلف و موظف به حمایت از دولت میدانیم. دولتی که باورمند به توان داخلی است، حتماً میتواند توسط جوانان از جمله جهادگران، اهالی فرهنگ و متخصصین جهاد دانشگاهی موردحمایت و همکاری قرار گیرد و ما نیز دست همکاری و مدد خود را به سمت دولت دراز میکنیم.
آموزش نیروی مهارتی از رسالتهای اصلی جهاد دانشگاهی هرمزگان
دلپسند اظهار کرد: ما یکی از رسالتهای خود را آموزش نیروهای مهارتی و متخصص در هر زمینهای میدانیم و در یک دهه اخیر توان خود را به سمت مهارتهای اشتغالزا هدایت کردهایم و در یک سال گذشته با تغییر عنوان مجموعه معاونت آموزش به عنوان آموزش و کارآفرینی، این حرکت را نمود عینی دادهایم.
وی ادامه داد: مجموعه آموزشهای کوتاهمدت جهاد دانشگاهی عمدتاً آموزشهایی است که بر اساس نیاز بازار در سطوح مختلف طراحی شده است. برای مثال در حوزه بهداشت و درمان در کنار خدمات تخصصی پزشکی که توسط پزشکان محترم و متخصص آموزش دیده در دانشگاه علوم پزشکی صورت میگیرد، خدمات دیگری است که توسط نیروهای حرفهای مانند دستیار دندانپزشک و تکنسین داروخانه و… انجام میشود اما متأسفانه تا مدتی پیش روش نظاممند آموزش حرفهای خاصی برای تربیت این دست نیروها اعم از تکنسین داروخانه، دستیار دندانپزشک، دستیار رادیولوژیست، خونگیر آزمایشگاه و …وجود نداشت.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان اضافه کرد: این آموزشها دانشپایه است اما جایی در دانشگاه ندارند و ما بیش از یک دهه است که در این خصوص برنامهریزی کردیم و خوشبختانه مورد استقبال جامعه نیز قرار گرفت. نیروهایی که در دورههای آموزش کوتاهمدت جهاد دانشگاهی تربیت میشوند با ضریب اشتغال حدود۹۰ درصدی جذب بازار کار میشوند.
دلپسند یادآور شد: ارتقای شاخصهای اشتغال در جامعه به راحتی صورت نمیگیرد. ما بر اساس یک مدل جهانی با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طرحی را در سطح کشور در دست اجرا داریم، تحت عنوان «توسعه مشاغل خانگی» که اگر این طرح در سراسر کشور موفق پیاده شود، جهاد دانشگاهی این امکان را دارد که بیش از ۵۰ هزار جویای کار را در غالب کارگاههای خانگی و توانمندسازی آنان به اشتغال پایدار برساند. سهم و ظرفیت ما در هرمزگان ۲ هزار و ۳۰۰ نفر بوده و در زمانی که فراخوان طرح را منتشر کردیم بیش از ۶ هزار نفر در ۱۹ شاخه شغلی ثبتنام کردند و مشخص شد حداقل ۳ برابر سهم مشخص شده ظرفیت داریم.
وی اظهار کرد: ما بر اساس ظرفیت طرح، آموزش را آغاز کردیم و مجموعه ما در جهاد دانشگاهی موفق شد که در زمینه جذب، استان اول و در زمینه اجرای فازبندی شده آموزشها جزء ۳ استان اول کشور باشد. امیدواریم با اجرای مرحله پایانی اتصال به بازار در قالب یک نمایشگاه، توانایی این کارگاههای خانگی را به نمایش بگذاریم. ۱۹ شاخه شغلی این طرح شامل ۱۵ شاخه متناسب با ظرفیتهای اقتصادی استان مانند گردشگری، صنایعدستی، کشاورزی، باغداری، شیلات و غیره است و ۴ شاخه عمومی نیز در حوزه فرهنگ مانند ترجمه، گرافیک و طراحی، چاپ و تألیف کتاب است.
مأموریت شاخص جهاد دانشگاهی تسهیلگری انتقال فناوریهای مورد نیاز به درون کشور است
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان افزود: مجموعه پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی که در حوزه فعالیتهای سلول درمانی و پژوهشهای مربوط به سلولهای بنیادی فعالیت میکند، بخش بزرگی از فعالیتهایش هایتک میباشد و برخی از فعالیتها و خدماتش نیز اجتماعی و عمومی است.
دلپسند ادامه داد: در سلول درمانی با استفاده از سلولهای جنینی متراکم در خون بند ناف نوزاد، این امکان را پیدا میکنیم که با ذخیره آن برخی بیماریهای ژنتیکی که در بزرگسالی به وجود میآیند را درمان کنیم. ما به عنوان یکی از شعب نمونهگیر در استانها وظیفه داریم که ضمن ترویج و معرفی خدمت متمایز بانک خون بند ناف به شهروندان، با خانوادههایی که در انتظار تولد نوزادشان هستند نیز قراردادی تنظیم کنیم و در هنگام زایمان نمونه خون بند ناف نوزاد را گرفته و به بانک خون مرکز ارسال کنیم. ما در حال حاضر به نصاب ۴۰ نمونه در ماه دست یافتهایم که معدل خوبی به نسبت استانهای بزرگتر با جمعیت بیشتر است اما هنوز جای پیشرفت دارد.
وی در بخش دیگر از سخنان خود با اشاره به فعالیتهای مرکز رشد واحدهای فناور جهاد دانشگاهی گفت: بزرگترین مأموریت ما در مرکز رشد جهاد دانشگاهی این است که زمینه رشد ایدههای نو قابلتبدیل به محصول را فراهم کنیم تا درنهایت محصول تولید شده، تجاریسازی شود. مأموریت شاخص جهاد دانشگاهی در کل کشور نیز این است که در زمینه انتقال آخرین فناوریهای مورد نیاز به داخل کشور، فعالیت تسهیلگرانه داشته باشیم.
جهاد دانشگاهی هرمزگان؛ آماده همکاری با صنایع خرد و کلان استان
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان عنوان کرد: صنعت آبشیرینکن استان هرمزگان و پروژه انتقال آب به فلات مرکزی با چالشهایی در زمینه تأمین قطعات روبرو است و ما آماده هستیم که این مسئولیت را به عهده بگیریم که ما را از وابستگی استان به کشورهای دیگر کم میکند. ما در فناوری استحصال آب از رطوبت هوا دستاوردهای خوبی داشتهایم به نحوی که در فازهای نوین آن، حتی در رطوبت ۳۰ درصد نیز میتوانیم استحصال آب داشته باشیم. با صنعتی کردن این فناوری میتوان در مناطقی که انتقال آب میسر نیست، آب مورد نیاز را تأمین کرد.
دلپسند اضافه کرد: یک از دستاوردهای ورد جهاد دانشگاهی به این حوزه، دستیابی به فناوری رطوبتزدایی است که بسیار مورد نیاز بخش صنعت است. ما در حال حاضر در بخشی از صنایع استان از جمله صنعت پالایشگاهی، فولادی و کشتیسازی، با مشکل خوردگی قطعات بر اثر رطوبت مواجهیم که خوشبختانه پژوهشگران جهاد دانشگاهی در این زمینه راهکارهای فناورانه متعددی برای ارائه در دست عرضه دارند.
رئیس جهاد دانشگاه هرمزگان یادآور شد: به گفته نماینده ولیفقیه در استان، ما در بسیاری زمینهها نقشه راه و سند توسعه نداریم و جاهایی که داریم نیز به آن عمل نمیشود. ما در جهاد دانشگاهی از ۵ سال گذشته تاکنون که گروه پژوهشی مدیریت راهبردی جهاد فعالیت میکند، حداقل در ۶ زمینه سند توسعه تدوین کردیم و ارائه دادیم.
سند راهبردی توسعه حمل و نقل جادهای، سند توسعه تجارت خارجی استان با رویکرد آیندهپژوهی، سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده، سند توسعه اقتصادی استان، سند راهبردی توسعه بخش تعاون، سند توسعه بخش آموزش فنی و حرفهای، توسط جهاد دانشگاهی تدوین شده و اکنون نیز سفارشی از اداره کل ورزش جوانان در راستای تدوین سند توسعه بخش ورزش استان دریافت کردهایم.
دلپسند اظهار کرد: حسب فرمایش نماینده محترم ولیفقیه در استان، جهاد دانشگاهی آمادگی تدوین سند فرهنگی و اجتماعی استان را اعلام میدارد اما مهمتر از سند، حرکت در راستا و بر اساس سند است که باید در مقدمه آن وفاق ملی در فهم مسئله شکل بگیرد.
توسعه کشور نیازمند گفتوگو و رسیدن به فهم مشترک است
وی افزود: ما در حوزه فرهنگ و دستاوردهای فرهنگی نیز مدل حل مسئله داریم. مدل فعالیت فرهنگی ما این است که اراده خود را غالب نکنیم و اجازه گفتگو بدهیم چراکه مقدمه فهم مشترک، وجود و التزام به عنصر گفتگو است. ما این بستر را در دانشگاه به وجود آوردیم و در این راستا نیز در حال برگزاری مجازی مسابقات مناظره دانشجویی هستیم و همین مسابقات که قریب یک دهه در حال برگزاری است بر اساس ایده و درخواست رهبر معظم انقلاب برای برپایی کرسیهای آزاداندیشی در سطح دانشگاهها شکل گرفت که با برکات بسیاری برای مجموعه دانشگاه همراه بوده و میباشد.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان ادامه داد: در این مسابقات گروههای دانشجویی در مورد بنیادیترین و چالشبرانگیزترین موضوعات کشور مناظره مستدل میکنند و بدون توجه به نتیجه برد و باخت، یاد میگیرند گفت گوی استدلالی بدون هتک حرمت و اتهام زنی داشته باشند. این کنشی فرهنگی در راستای درمان دردهای کشور است. اگر جناحها و جریانهای فکری و مدیران ما نیز بتوانند اینطور گفتوگو کنند به فهم مشترک میرسیم و اسناد توسعه در کتابخانهها خاک نمیخورد.
موانع تأسیس مرکز تشخیصی و درمانی در هرمزگان
وی در ادامه با اشاره به موانع جهاد دانشگاهی در راستای تأسیس مرکز تشخیصی و درمانی در حوزه پزشکی، تصریح کرد: در کلام همه موافق این نوع فعالیتها توسط جهاد دانشگاهی هستند اما متأسفانه صدور مجوزهای لازم در عمل اتفاق نمیافتد و بسیار کند پیش میرود. ما به خصوص در دوره ریاست برادر ارجمند جناب آقای دکتر فرشیدی، با مجموعه علوم پزشکی همکاری خوبی داشتهایم.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان ادامه داد: مرکز مهارت آموزش پزشکی را با همکاری این نهاد ایجاد کردیم. در حوزه فعالیتهای فرهنگی نیز رابطه نزدیک و تنگاتنگی داریم. در حوزه فعالیتهای مرکز رشد و حوزه پژوهشی نیز همکاری خوبی داریم اما در حوزه درمان این اتفاق هنوز حاصل نشده که به نظر میآید دلیل را باید در اعمال مدیریت ریزبینانه در مقررات و قوانین پیدا کرد و از این عزیزان خواهشمندیم تا سرعت عمل بیشتری برای اجابت به درخواستهای ما که از حدود یک دهه قبل تاکنون راکد مانده، داشته باشند.
دلپسند عنوان کرد: ما قصد موازی کاری نداریم و نمیخواهیم که بدون همکاری علوم پزشکی کارها را پیش ببریم و خیلی خوب درک میکنیم که با توجه به وضعیت خاصی که این دانشگاه در طی مدت شیوع کرونا با آن مواجه است، چه مشکلات و موانعی پیش روی خود دارد و ما نیز قصد نداریم خود را به علوم پزشکی تحمیل کنیم و باید این باور به تواناییهای جهاد و همکاری وجود داشته باشد. استان هرمزگان ظرفیت عظیمی در زمینه توریسم پزشکی دارد و اگر در جزایر هرمزگان بستری برای این صنعت فراهم شود، ارزآوری خوبی برای کشور خواهد داشت.
منبع: ايسنا
وی افزود: جهاد دانشگاهی امسال شعاری در نظر گرفته که متناسب با باورها و شخصیت جهاد در سراسر کشور است. ما معتقدیم با باور توان ایرانی امکان عبور از موانع و چالشهای پیش رو امکانپذیر است. در شرایط کنونی که کشور درگیر چالشهای مختلف اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی، محیط زیستی و … است، چارهای جز باور به توان جوانان و مدیران ایرانی نداریم. راهحلها را باید در داخل کشور جستجو کرد، ضمن حفظ عزت و حکمت در تعامل با کشورهای خارجی باید بپذیریم که راهحل مشکلات در داخل کشور است.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان با اشاره به اینکه اگر در مقابل مشکلات با عزت و تدبیر عمل کنیم حتماً میتوانیم موفق باشم و در مسیر پیشرفت قدم برداریم، تصریح کرد: اگر فهم درستی در داخل به صورت جمعی در مورد مسائل و مشکلات وجود داشته باشد و ظرفیتها و تواناییهای داخلی به خوبی شناخته و به کار گرفته شود، حتماً راه برونرفت از چالشها و مسائل را پیدا خواهیم کرد. اگر مدیران باورمند به توان داخلی و با قدرت ریسک معقول، مشغول به کار باشند امکان عبور از موانع و مشکلات وجود خواهد داشت.
دلپسند عنوان کرد: متأسفانه کشور سالهاست که با عارضهای مواجه است و آن گریز از تفکر سیستمی است. ما در بسیاری از جایگاهها و موقعیتها مدیرانی را مشاهده میکنیم که دارای توانایی هستند اما تفکر آنها امکان تبدیل شدن به یک سیستم را پیدا نکرده است. اگر بتوانیم با تزریق روحیه و فرهنگ جهادی به بدنه مدیریتی کشور این توانمندیها را تبدیل به سامانه کنیم (به نحوی که با رفتن یک مدیر خلل و با آمدنش تأثیر شگرفی در مجموعه به وجود آید) کار مؤثر انجام دادهایم.
وی بیان کرد: ما در ابتدای فعالیت دولت سیزدهم قرار داریم که با شعار کار و کرامت و باور به توانمندی نیروهای داخل بر سر کار آمده و ما این را به فال نیک میگیریم و معتقدیم اگر از مرحله شعار عبور کرده و آن را به منصه ظهور برسانیم حتماً راهحل مشکلات را میتوانیم در داخل کشور پیدا کنیم.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان ادامه داد: ما نیز در مجموعه جهاد دانشگاهی در سراسر کشور و هرمزگان، تمام ظرفیتهای خود را به کار میگیریم تا به عنوان یک مجموعه حاکمیتی و نهاد برخاسته از بطن انقلاب و جوشش یافته از درون خیزش اهالی دانشگاه در سالهای ابتدایی انقلاب، خود را مکلف و موظف به حمایت از دولت میدانیم. دولتی که باورمند به توان داخلی است، حتماً میتواند توسط جوانان از جمله جهادگران، اهالی فرهنگ و متخصصین جهاد دانشگاهی موردحمایت و همکاری قرار گیرد و ما نیز دست همکاری و مدد خود را به سمت دولت دراز میکنیم.
آموزش نیروی مهارتی از رسالتهای اصلی جهاد دانشگاهی هرمزگان
دلپسند اظهار کرد: ما یکی از رسالتهای خود را آموزش نیروهای مهارتی و متخصص در هر زمینهای میدانیم و در یک دهه اخیر توان خود را به سمت مهارتهای اشتغالزا هدایت کردهایم و در یک سال گذشته با تغییر عنوان مجموعه معاونت آموزش به عنوان آموزش و کارآفرینی، این حرکت را نمود عینی دادهایم.
وی ادامه داد: مجموعه آموزشهای کوتاهمدت جهاد دانشگاهی عمدتاً آموزشهایی است که بر اساس نیاز بازار در سطوح مختلف طراحی شده است. برای مثال در حوزه بهداشت و درمان در کنار خدمات تخصصی پزشکی که توسط پزشکان محترم و متخصص آموزش دیده در دانشگاه علوم پزشکی صورت میگیرد، خدمات دیگری است که توسط نیروهای حرفهای مانند دستیار دندانپزشک و تکنسین داروخانه و… انجام میشود اما متأسفانه تا مدتی پیش روش نظاممند آموزش حرفهای خاصی برای تربیت این دست نیروها اعم از تکنسین داروخانه، دستیار دندانپزشک، دستیار رادیولوژیست، خونگیر آزمایشگاه و …وجود نداشت.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان اضافه کرد: این آموزشها دانشپایه است اما جایی در دانشگاه ندارند و ما بیش از یک دهه است که در این خصوص برنامهریزی کردیم و خوشبختانه مورد استقبال جامعه نیز قرار گرفت. نیروهایی که در دورههای آموزش کوتاهمدت جهاد دانشگاهی تربیت میشوند با ضریب اشتغال حدود۹۰ درصدی جذب بازار کار میشوند.
دلپسند یادآور شد: ارتقای شاخصهای اشتغال در جامعه به راحتی صورت نمیگیرد. ما بر اساس یک مدل جهانی با همکاری وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی طرحی را در سطح کشور در دست اجرا داریم، تحت عنوان «توسعه مشاغل خانگی» که اگر این طرح در سراسر کشور موفق پیاده شود، جهاد دانشگاهی این امکان را دارد که بیش از ۵۰ هزار جویای کار را در غالب کارگاههای خانگی و توانمندسازی آنان به اشتغال پایدار برساند. سهم و ظرفیت ما در هرمزگان ۲ هزار و ۳۰۰ نفر بوده و در زمانی که فراخوان طرح را منتشر کردیم بیش از ۶ هزار نفر در ۱۹ شاخه شغلی ثبتنام کردند و مشخص شد حداقل ۳ برابر سهم مشخص شده ظرفیت داریم.
وی اظهار کرد: ما بر اساس ظرفیت طرح، آموزش را آغاز کردیم و مجموعه ما در جهاد دانشگاهی موفق شد که در زمینه جذب، استان اول و در زمینه اجرای فازبندی شده آموزشها جزء ۳ استان اول کشور باشد. امیدواریم با اجرای مرحله پایانی اتصال به بازار در قالب یک نمایشگاه، توانایی این کارگاههای خانگی را به نمایش بگذاریم. ۱۹ شاخه شغلی این طرح شامل ۱۵ شاخه متناسب با ظرفیتهای اقتصادی استان مانند گردشگری، صنایعدستی، کشاورزی، باغداری، شیلات و غیره است و ۴ شاخه عمومی نیز در حوزه فرهنگ مانند ترجمه، گرافیک و طراحی، چاپ و تألیف کتاب است.
مأموریت شاخص جهاد دانشگاهی تسهیلگری انتقال فناوریهای مورد نیاز به درون کشور است
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان افزود: مجموعه پژوهشگاه رویان جهاد دانشگاهی که در حوزه فعالیتهای سلول درمانی و پژوهشهای مربوط به سلولهای بنیادی فعالیت میکند، بخش بزرگی از فعالیتهایش هایتک میباشد و برخی از فعالیتها و خدماتش نیز اجتماعی و عمومی است.
دلپسند ادامه داد: در سلول درمانی با استفاده از سلولهای جنینی متراکم در خون بند ناف نوزاد، این امکان را پیدا میکنیم که با ذخیره آن برخی بیماریهای ژنتیکی که در بزرگسالی به وجود میآیند را درمان کنیم. ما به عنوان یکی از شعب نمونهگیر در استانها وظیفه داریم که ضمن ترویج و معرفی خدمت متمایز بانک خون بند ناف به شهروندان، با خانوادههایی که در انتظار تولد نوزادشان هستند نیز قراردادی تنظیم کنیم و در هنگام زایمان نمونه خون بند ناف نوزاد را گرفته و به بانک خون مرکز ارسال کنیم. ما در حال حاضر به نصاب ۴۰ نمونه در ماه دست یافتهایم که معدل خوبی به نسبت استانهای بزرگتر با جمعیت بیشتر است اما هنوز جای پیشرفت دارد.
وی در بخش دیگر از سخنان خود با اشاره به فعالیتهای مرکز رشد واحدهای فناور جهاد دانشگاهی گفت: بزرگترین مأموریت ما در مرکز رشد جهاد دانشگاهی این است که زمینه رشد ایدههای نو قابلتبدیل به محصول را فراهم کنیم تا درنهایت محصول تولید شده، تجاریسازی شود. مأموریت شاخص جهاد دانشگاهی در کل کشور نیز این است که در زمینه انتقال آخرین فناوریهای مورد نیاز به داخل کشور، فعالیت تسهیلگرانه داشته باشیم.
جهاد دانشگاهی هرمزگان؛ آماده همکاری با صنایع خرد و کلان استان
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان عنوان کرد: صنعت آبشیرینکن استان هرمزگان و پروژه انتقال آب به فلات مرکزی با چالشهایی در زمینه تأمین قطعات روبرو است و ما آماده هستیم که این مسئولیت را به عهده بگیریم که ما را از وابستگی استان به کشورهای دیگر کم میکند. ما در فناوری استحصال آب از رطوبت هوا دستاوردهای خوبی داشتهایم به نحوی که در فازهای نوین آن، حتی در رطوبت ۳۰ درصد نیز میتوانیم استحصال آب داشته باشیم. با صنعتی کردن این فناوری میتوان در مناطقی که انتقال آب میسر نیست، آب مورد نیاز را تأمین کرد.
دلپسند اضافه کرد: یک از دستاوردهای ورد جهاد دانشگاهی به این حوزه، دستیابی به فناوری رطوبتزدایی است که بسیار مورد نیاز بخش صنعت است. ما در حال حاضر در بخشی از صنایع استان از جمله صنعت پالایشگاهی، فولادی و کشتیسازی، با مشکل خوردگی قطعات بر اثر رطوبت مواجهیم که خوشبختانه پژوهشگران جهاد دانشگاهی در این زمینه راهکارهای فناورانه متعددی برای ارائه در دست عرضه دارند.
رئیس جهاد دانشگاه هرمزگان یادآور شد: به گفته نماینده ولیفقیه در استان، ما در بسیاری زمینهها نقشه راه و سند توسعه نداریم و جاهایی که داریم نیز به آن عمل نمیشود. ما در جهاد دانشگاهی از ۵ سال گذشته تاکنون که گروه پژوهشی مدیریت راهبردی جهاد فعالیت میکند، حداقل در ۶ زمینه سند توسعه تدوین کردیم و ارائه دادیم.
سند راهبردی توسعه حمل و نقل جادهای، سند توسعه تجارت خارجی استان با رویکرد آیندهپژوهی، سند ارتقای وضعیت زنان و خانواده، سند توسعه اقتصادی استان، سند راهبردی توسعه بخش تعاون، سند توسعه بخش آموزش فنی و حرفهای، توسط جهاد دانشگاهی تدوین شده و اکنون نیز سفارشی از اداره کل ورزش جوانان در راستای تدوین سند توسعه بخش ورزش استان دریافت کردهایم.
دلپسند اظهار کرد: حسب فرمایش نماینده محترم ولیفقیه در استان، جهاد دانشگاهی آمادگی تدوین سند فرهنگی و اجتماعی استان را اعلام میدارد اما مهمتر از سند، حرکت در راستا و بر اساس سند است که باید در مقدمه آن وفاق ملی در فهم مسئله شکل بگیرد.
توسعه کشور نیازمند گفتوگو و رسیدن به فهم مشترک است
وی افزود: ما در حوزه فرهنگ و دستاوردهای فرهنگی نیز مدل حل مسئله داریم. مدل فعالیت فرهنگی ما این است که اراده خود را غالب نکنیم و اجازه گفتگو بدهیم چراکه مقدمه فهم مشترک، وجود و التزام به عنصر گفتگو است. ما این بستر را در دانشگاه به وجود آوردیم و در این راستا نیز در حال برگزاری مجازی مسابقات مناظره دانشجویی هستیم و همین مسابقات که قریب یک دهه در حال برگزاری است بر اساس ایده و درخواست رهبر معظم انقلاب برای برپایی کرسیهای آزاداندیشی در سطح دانشگاهها شکل گرفت که با برکات بسیاری برای مجموعه دانشگاه همراه بوده و میباشد.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان ادامه داد: در این مسابقات گروههای دانشجویی در مورد بنیادیترین و چالشبرانگیزترین موضوعات کشور مناظره مستدل میکنند و بدون توجه به نتیجه برد و باخت، یاد میگیرند گفت گوی استدلالی بدون هتک حرمت و اتهام زنی داشته باشند. این کنشی فرهنگی در راستای درمان دردهای کشور است. اگر جناحها و جریانهای فکری و مدیران ما نیز بتوانند اینطور گفتوگو کنند به فهم مشترک میرسیم و اسناد توسعه در کتابخانهها خاک نمیخورد.
موانع تأسیس مرکز تشخیصی و درمانی در هرمزگان
وی در ادامه با اشاره به موانع جهاد دانشگاهی در راستای تأسیس مرکز تشخیصی و درمانی در حوزه پزشکی، تصریح کرد: در کلام همه موافق این نوع فعالیتها توسط جهاد دانشگاهی هستند اما متأسفانه صدور مجوزهای لازم در عمل اتفاق نمیافتد و بسیار کند پیش میرود. ما به خصوص در دوره ریاست برادر ارجمند جناب آقای دکتر فرشیدی، با مجموعه علوم پزشکی همکاری خوبی داشتهایم.
رئیس جهاد دانشگاهی هرمزگان ادامه داد: مرکز مهارت آموزش پزشکی را با همکاری این نهاد ایجاد کردیم. در حوزه فعالیتهای فرهنگی نیز رابطه نزدیک و تنگاتنگی داریم. در حوزه فعالیتهای مرکز رشد و حوزه پژوهشی نیز همکاری خوبی داریم اما در حوزه درمان این اتفاق هنوز حاصل نشده که به نظر میآید دلیل را باید در اعمال مدیریت ریزبینانه در مقررات و قوانین پیدا کرد و از این عزیزان خواهشمندیم تا سرعت عمل بیشتری برای اجابت به درخواستهای ما که از حدود یک دهه قبل تاکنون راکد مانده، داشته باشند.
دلپسند عنوان کرد: ما قصد موازی کاری نداریم و نمیخواهیم که بدون همکاری علوم پزشکی کارها را پیش ببریم و خیلی خوب درک میکنیم که با توجه به وضعیت خاصی که این دانشگاه در طی مدت شیوع کرونا با آن مواجه است، چه مشکلات و موانعی پیش روی خود دارد و ما نیز قصد نداریم خود را به علوم پزشکی تحمیل کنیم و باید این باور به تواناییهای جهاد و همکاری وجود داشته باشد. استان هرمزگان ظرفیت عظیمی در زمینه توریسم پزشکی دارد و اگر در جزایر هرمزگان بستری برای این صنعت فراهم شود، ارزآوری خوبی برای کشور خواهد داشت.
منبع: ايسنا