درست است که عید هر سال «مبارک»، عروسک سنتی نمایش عروسکی ایران، با شور و شوق بسیار در کنار حاجی فیروز، مژده آمدن بهار را به مردم ایران زمین داده است، اما عید امسال این عروسک بذلهگو به جای شیرین زبانی و نقادی، در موزه خودش نشسته و به این شیوه مردم را به ماندن در خانه تشویق میکند.
به گزارش ایسنا، بزرگترها خوب به یاد دارند که این عروسک شیرین سخن و البته منتقد اجتماعی، یکی از فعالان سال نو خورشیدی است و همواره جای خاصی در برنامههای نوروز داشته و دارد اما امسال این عروسک ملی هم در خانه موزه خیمه شب بازی ایران مانده و حتی در روز جهانی نمایش عروسکی که اول فروردین است، به اجرای هیچ برنامهای نپرداخته، بلکه با زدن ماسک، به مردم یادآوری میکند که مراقب سلامت خود و اطرافیانشان باشند و با ماندن در خانههای خود زحمت تازهای برای کادر پزشکی بیمارستانها ایجاد نکنند.
چند روزی پیش از شروع سال نو در بحبوحه همان روزهایی که کادر پزشکی بیمارستانها بویژه در استانهای شمالی با کمبود تجهیزات مورد نیاز خود رو به رو شدند، جمعی از نمایشگران عروسکی با همراهی هنرمندانی از سینما و دیگر شاخهها گرد هم آمدند و کمپینی با نام «یادا» (یاران درمانگران ایران) تشکیل دادند.
آنان نخست کوشیدند با گردآوری کمکهای مردمی این اقلام را تهیه و توزیع کنند اما از آنجا که هنرمندان عضو این کمپین خود در کار ساخت عروسکهای نمایشی هستند، خیلی زود دریافتند میتوانند بخشی از این اقلام را خودشان تهیه کنند و این گونه بود که با تایید مراجع ذیربط، آمادهسازی شیلد (محافظ صورت) را آغاز کردند.
نمایشگران عروسکی حاضر در این کمپین پر شمار بودند به همین دلیل و برای رعایت اصول سلامتی و بهداشتی، بخشی از آنان در خانه عروسک مستقر شدند و تعدادی دیگر نیز با مشارکت خانه موزه خیمه شب بازی ایران در فضای این خانه موزه مستقر شدند تا فضای کافی در اختیار همه آنان باشد.
آنان پیش از آغاز به کار با همراهی مراکز مربوط، ساختمان خانه عروسک و خانه موزه خیمهشببازی ایران را به طور کامل ضد عفونی کردند. سپس فعالیت خود را با هماهنگی دیگر نهادهای مرتبط همچون ستاد مقابله با کرونا در تهران و وزارت بهداشت آغاز کردند.
نازیلا نوریشاد، فعال نمایش عروسکی که در خانه موزه خیمه شب بازی حضور دارد، خبر داد که با همراهی سیاوش ستاری، مدیر این خانه موزه در کنار اعضایی که در این مکان مستقر شدهاند، تاکنون حدود ۳۰۰۰ شیلد (محافظ صورت) آماده شده است.
عروسک خیمهشببازی مبارک، نماد ملی نمایش عروسکی ایران در جهان است و جشنواره نمایش عروسکی ایران نیز به نام جشنواره بینالمللی نمایش عروسکی تهران ـ مبارک در جهان شناخته شده است.
پیشنهاد نامگذاری یک روز به عنوان روز جهانی نمایش عروسکی، سال ۱۳۷۸ از سوی زنده یاد جواد ذوالفقاری ـ نمایشنامهنویس، کارگردان، مدرس و پژوهشگر نمایش عروسکی در کنگره جهانی یونیما ـ اتحادیه جهانی نمایشگران عروسکی ـ ارایه شد و سال ۱۳۸۱ به تصویب رسید.
بنا بر این پیشنهاد قرار شد روز اول فروردین به عنوان روز جهانی نمایش عروسکی نامگذاری شود اما از آنجا که این روز همزمان با آغاز سال نو خورشیدی است، برنامههای ویژه آن در نیمه دوم فروردین ماه برگزار میشود.
امسال که نوروز رنگی از کرونا به خود دارد، عروسک «مبارک» در روز جهانی نمایش عروسکی، با زدن ماسک در کنار نمایشگران عروسکی قرار گرفت تا همراه آنان در ساخت شیلد(محافظ صورت) برای کادر پزشکی بیمارستانها حضور داشته باشد.
منبع:ایسنا