افزایش مجدد قیمت مرغ در بازار و رسیدن آن به مرز ۳۰ هزارتومان نگرانی های را ایجاد کرده است و برای بسیاری این سوال پیش آمده است که آیا قیمت این کالای پروتئینی پرمصرف که برای برخی خانوادهها به دلیل قیمت مناسب جایگزین گوشت قرمز شده به زودی کاهش می یابد؟
به گزارش ایسنا، با شیوع پاندمی کرونا در کشور، قیمت مرغ پرنوسانترین روزهای خود را تجربه کرد، به طوری که در آبان و آذرماه قیمت آن در خرده فروشیها به ۳۳ هزارتومان و بعضا در برخی محلات به ۳۸ هزارتومان هم رسید و مردم را برای خرید مرغ عرضه شده با قیمت دولتی روانه صف های طولانی در میادین کرد. صف های چند ساعته ای که معلوم نبود چند نفر را درگیر بیماری کرونا و روانه بیمارستان کرده است.
البته در آن زمان عرضه مرغ تنظیم بازاری با قیمت هرکیلو ۲۰ هزار و۴۰۰ تومان و حتی زیر قیمت مصوب توسط شرکت پشتیبانی امور دام و نظارت بر قیمت فروش مرغ در خرده فروشی ها توانست بازار را چند ماهی برای مصرف کنندگان به تعادل برساند اما آن زمان هم تولیدکنندگان و کارشناسان این بخش معتقد بودند که اقدامات مقطعی تنها به شکل مُسکن عمل خواهند کرد و اگر مشکلات ریشه ای حل نشود و بخش خصوصی و دولتی برای حل مشکلات دور یک میز نشینند و همه مسائل به صورت شفاف مطرح نشود بار دیگر بازار مرغ با نوسان مواجه خواهد شد.
نوسانی که اخیرا نیز دامن بازار مرغ را گرفته است؛ به طوری که در روزهای اخیر قیمت مرغ در خرده فروشیهای سطح شهر تهران به ۲۷ تا ۳۰ هزارتومان رسیده، یعنی حدود ۷ تا ۱۰۰۰ تومان بیشتر از قیمت مصوب! و آن طور که گزارش ها نشان می دهد مغازهداران نیز در تهیه مرغ با قیمت مصوب ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی به دلیل عرضه کم در میدان بهمن تهران (بزرگترین مرکز عرضه مرغ تهران) با مشکل روبهرو هستند. برخی از آنها نیز خودشان مرغ را بیشتر از نرخ مصوب خریداری می کنند و این کمبود را ناشی از کاهش عرضه مرغ به بازار توسط تولیدکنندگان می دانند.
برخی از تولیدکنندگان و فعالان صنعت طیور نیز در خصوص افزایش قیمت مرغ در روزهای اخیرا نظراتی مطرح کردند. آنها معتقدند قیمت ۲۰ هزار و ۴۰۰ تومانی که به عنوان نرخ مصوب مرغ در ستاد تنظیم بازار تعیین شده است، قیمت تمام شده تولید نیست و قیمت مرغ گرم برای تولیدکنندگان حدود ۲۴ تا ۲۵ هزار تومان است. آنها همچنین می گویند که اگر ستاد تنظیم بازار قیمت مولفه های تولید مانند ذرت و سویا، جوجه را افزایش داده است، قیمت مصوب مرغ نیز بایستی با توجه به افزایش هزینه ها افزایش یابد در غیر این صورت تولیدکنندگان ضرر خواهند کرد و میل و رغبت برای تولید کاهش می یابد.
البته موضوع دیگری نیز اخیرا درباره کمبود عرضه و افزایش قیمت مرغ نیز مطرح شده است. چندی پیش نایب رئیس کانون انجمن صنفی مرغداران گوشتی با انتقاد از شکل گیری تصمیمات جزیره ای در استانها به ایسنا گفت که “برخی از استان ها که مزیت تولید دارند گاهی اجازه خروج مرغ را به صورت زنده یا گرم از استانشان نمی دهند و این بسته شدن راه خروج می تواند باعث شود برخی از سودجویان به دلیل روابطی که دارند از این فرصت استفاده کنند و مرغ را از آن استانها دریافت کنند و در استانهای دیگر با قیمت بالا بفروشند”.موضوعی که به نظر می رسد مسوولان مربوطه باید دقت نظر بیشتری به آن داشته باشند.
با این وجود روز گذشته وزیر صمت اعلام کرد که با توجه به نوسانات اخیر در بازار گوشت مرغ، وزارت جهاد کشاورزی در ستاد تنظیم بازار بیان کرده که ظرف ۳ روز آینده نسبت به عرضه گوشت مرغ در بازار اقدام میکند تا شرایط به حالت عادی بازگردد. دبیر ستاد تنظیم بازار کشور نیز در این راستا روز گذشته بیان کرد که ذخایر مرغ منجمد در کشور به اندازه کافی بوده و اختیار عرضه مرغ منجمد به ستاد تنظیم بازار داده شده است و اگر تا آخرهفته قیمت مرغ عادی نشود، از این ذخایر به بازار تزریق خواهد شد. چندی پیش نیز مدیرعامل شرکت پشیبانی امور دام اعلام کرده بود که این شرکت تا به تعادل رسیدن قیمت مرغ و تخم مرغ در بازار حضور خواهد داشت و اقدام به توزیع مرغ وتخم مرغ خواهد کرد.
حال باید دید در روزهای آینده وزارت جهاد کشاورزی، وزارت صمت و دستگاه های مربوطه چه اقداماتی در راستای ثبات قیمت مرغ در بازار انجام خواهند داد و آیا این آخرین نوسان قیمت مرغ در سال ۱۳۹۹ خواهد بود یا قرار است تا پایان سال باز هم مردم نگران تامین مرغ مورد نیاز سبد غذایی خود باشند؟
انتهای پیام
منبع:ایسنا