تامین و نگهداری و شستوشو لوازم طبیعت گردی یکی از مهمترین فاکتورها در افزایش طول عمر لوازم طبیعت گردی بوده به طوری که اگر تامین و نگهداری و شستوشو به درستی انجام شود لوازم شما طول عمری بیشتری خواهد داشت.
به گزارش ایسنا- منطقه خراسان، شستوشو البسه و تامین نگهداری از ابزارهای کوهنوردی و طبیعت یکی از موارد مهم و پر سوال طبیعت گرد است. اگر توجه کرده باشید قبل از خرید هرگونه وسیله مرتبط با کوهنوردی و طبیعتگردی اولین سوالی که از خود میپرسید این است که تامین و نگهداری و شستوشوی آن چگونه است.
شستوشو و تامین نگهداری یکی از مواردی بوده که اگر به درستی انجام شود منجربه افزایش طول عمر وسایل کوهنوردی و طبیعت گردی میشود لذا پس از اتمام هر برنامه طبیعت گردی اولین کاری که باید انجام دهید تمیز کردن وسایل مورد استفاده در آن برنامه است.
هربرنامه طبیعت گردی آبوهوای و شرایط خاص خود را دارد لذا با این وجود ممکن است برنامه ای بروید که نزولات جوی به همراه داشته باشد، در معرض خاکهای آهکی قرار بگیرید، با گوگرد ارتباط داشته باشید و موارد دیگر که هرکدام اگر مدت زیادی بر روی لوازم شما باشد باعث ازبین رفتن تجهیزات شما خواهد شد.
وسایلهای مورد استفاده در کوه و طبیعت گردی از مواد ویژه و خاصی ساخته میشوند از این جهت باید در شستوشوی این وسایل دقت خاصی داشت تا آسیبی به وسایل وارد نشود.
باتوجه به اینکه رسیدگی به وسایل کوهنوردی به دو بخش در حین و پس از برنامه لازم تقسیم میشود از این جهت لازم است نکاتی را در حین و پس از برنامه به یاد داشته باشید .
کوله پشتی
باتوجه به ساختار کوله پشتی و فوم های موجود در بافت کوله شست و شوی کوله از حساسیت زیادی برخوردار است همچنین قسمت پشت کوله پشتی و بندهای کتفی آن به دلیل اینکه با بدن ارتباط مستقیم دارد بیشتر در معرض فرسایش قرار دارد لذا پس از هر برنامه کوهنوردی و طبیعت گردی کوله پشتی خود را تخلیه و تمامی زیپها را باز کرده سپس در فضای آزاد به گونهای که پشت آن به سمت نور خورشید باشد ساعاتی قرار دهید.
نکته اول: زمانی که برای استراحت کوله را به زمین میگذارید حتما تخت پشتِ کوله خود را به سمت نور آفتاب و جریان هوا قرار دهید تا قسمتهای مرطوب شده بر اثر تعریق بدن خشک شود. توجه داشته باشید که درمواقعی که کوله را زمین میگذارید حواستان به زمین باشد اگر زمین نم دار و یا خیس است حتما کاور کوله را بر روی آن بکشید.
نکته دوم: سوخت، روغن، غذا، بطری های آب و باقی موارد حساس که موجب نم زدگی در داخل کوله میشود را قبل از برنامه به خوبی چک کنید تا در حین برنامه از ظروف مایعی پس ندهد.
نکته سوم بعد از برنامه: پس از اتمام برنامه و گذاشتن کوله در فضای آزاد با دستمال نم دار بدون شوینده قسمتهای کثیف شده کوله را تمیز کنید.
نکته چهارم: برای شست و شوی کوله پشته عجله نکنید و زمانی که واقعا نیاز بود کوله خود را بشویید. ابتدا کوله پشتی را خالی کرده و سپس با اب ولرم و شویندههای نرم (شامپو بچه و صابون بچه) بشوید این نکته را به یاد داشته باشید که هرچقدر کوله را کمتر بشویید کوله شما عمر بیشتری خواهد داشت.
کیسه خواب
کیسه خواب از جمله وسایلی مهم در طبیعت گردی و کوهنوردی محسوب میشود که باید همیشه توجه ویژهای به بهداشت و پاکیزگی آن داشت.
باتوجه به اینکه کیسه خواب ارتباط مستقیمی با سطح زمین دارد همیشه از فوم مخصوص و زیراندازهای کیسه خواب استفاده کنید تا کیسه خوابتان آسیبی نبیند و همچین خوابی راحت داشته باشید.
کیسه خوابها به دو دسته پر و الیاف تقسیم میشود که هر کدام روشهای نگهداری و بهداشت دارند.
کیسه خوابهای پَر
کیسه خوابهای پر یکی از بهترین و گرم ترین کیسه خواب های ساخته شده برای فصول سرد و مناطق بسیار سرد سیر است. کیسه خوابهای پر محاسن بسیار زیادی دارند اما در مقابل آن معایبی چون رطوبت پذیری بسیار زیاد و شست و شوی سخت را به همراه خود دارند.
رطوبت پذیری یکی از خاصیت های بد کیسههای پر است. کیسه خوابهای پَر در مجاورت با رطوبت، رطوبت را به خود کشیده و نم ناک شده و از طرفی زمان زیادی لازم است تا رطوبت از کیسه های پر خارج شود.
شرایط نگهداری کیسههای به گونهای است پس از استفاده در برنامه باید در هوای آزاد قرار گیرد پس از اینکه در هوای آزاد قرار گرفت کیسه خواب را آویزان کنید که به اصطلاح پرهای آن نشکند.
از آنجایی که کیسه خواب با تمامی قسمت های بدن ارتباط مستقیم دارد و پر رطوبت پذیر است لازم است ملحفه نخی به شکل داخل کیسه خواب تهیه کنید و زمانی که میخواهید از کیسه خواب استفاده کنید آن را داخل کیسه خواب پَر خود قرار داده و پس از اتمام استفاده ملحفه را خارج کرده و سپس بشویید.
تا جایی که امکان دارد کیسه خواب پر و البسه پَر را نشویید زیرا پس از شسته شدن پر به اصطلاح گوله شده و خاصیت گرمایشی خود را از دست میدهد.
اما زمانی که ناچار به شستن آن بودید تمامی زیپهای کیسه خواب را باز کرده و توپی مانند توپ بیس بال را داخل ماشین لباس شویی قرار داده، دمای آب در حد متوسط، سیستم خشک کن 2 برابر حد معمول و همچین از شوینده های سافت استفاده کنید. پس از اینکه کیسه خواب خود را از ماشین لباسشویی خارج کردید کیسه خواب را بر روی زمین پهن کنیدو به منظور جلوگیری از گوله شدن پر کیسه خواب طی ساعاتی تا خشک شدن کامل کیسه خواب به آن ضربه بزنید.
کیسه خواب های الیاف
کیسه خواب های الیاف به جهت ساختار الیاف از حساسیت کمتری در شست و شو برخوردارن به طوری که مانع زیادی برای شست وشوی آن وجود ندارد و فقط باید نکاتی را رعایت کرد.
تهیه ملحفه استر مانند به منظور جذب تعریق بدن که با انجام این کار باعث میشود کیسه خواب را کمتر بشویید.
کیسه خواب را پس از برنامه در هوای آزاد و تابش نور خورشید قرار دهید تا رطوب جذب شده توسط کیسه خواب خشک شود.