اگر قصد سفر به بندرعباس زیبا را دارید، مطالب این صفحه برای شماست. بهتر است پیش از سفر و ضمن این که به دنبال رزرو هتل بندرعباس هستید، با مرور برخی از مهمترین جاذبههای این شهر برنامهای هم برای بازدید از جاذبهها و گذران اوقات در بندرعباس در نظر بگیرید. برنامهای که در این صفحه برای سفر 7 روزه به بندرعباس به شما ارائه میشود، مهمترین و مشهورترین جاذبههای داخل و اطراف بندرعباس را دربرگرفته است. میتوانید بنا به سلیقه و زمان خود جزئیات دیگری هم به این برنامه اضافه کنید و یا صرفاً بخشی از برنامه را استفاده کنید.
پیش از این که به سفر 7 روزه به بندرعباس بپردازیم، لازم است به دو سؤال مهم هم پاسخ بدهیم. اول این که چه زمانی بهترین زمان برای سفر به بندرعباس است و سؤال دوم این که وسایل مورد نیاز برای بندرعباس چیست؟ اینها مواردی هستند که بهتر است چند وقتی قبل از سفر به آنها توجه داشته باشید و آمادگی لازم را برای این سفر داشته باشید، در گام بعدی و با تعیین برنامه سفر میتوانید بهسادگی اتاق خود را نیز رزرو نموده و سپس بار سفر ببندید. آمادهاید؟ پس با پاسخ سؤال اول شروع میکنیم.
بهترین زمان برای سفر به بندرعباس چه زمانی است؟
بهترین زمان سفر به بندرعباس، مرکز استان هرمزگان، از جنبههای مختلف متفاوت است. قطعاً همه ما در سفر به هر مقصدی مایل هستیم بدانیم که بهترین زمان سفر به بندرعباس از نظر آبوهوا، ازدحام هتلها، یا شرکت در رویدادهای مختلف مانند نمایشگاهها چه زمانی است.
بندرعباس از زیباترین شهرها در جنوب ایران است که با جاذبههای طبیعی مانند آب گرم گنو و موزههای جالب و منحصربهفرد مانند موزه خلیجفارس، موزه آب، موزه حیاتوحش و آثار تاریخی ارزشمندی مانند معبد هندوها و حمام گلهداری که موزه مردمشناسی بندرعباس را نیز در خود جای داده است، از مقاصد محبوب گردشگران است. در ادامه مطلب با ما با بررسی بهترین زمان سفر به بندرعباس از نظر معیارهای مختلف همراه شوید تا سفر 7 روزه به بندرعباس را به بهترین شکل برنامهریزی کنید.
بهترین زمان از نظر آب و هوا
گرمترین زمان در این شهر از اوایل تیر تا اوایل مرداد ماه بوده و میزان متوسط دمای در این زمان ۳۴٫۴ درجه سانتیگراد و حداکثر دما ۳۸٫۳ درجه سانتیگراد است. سردترین زمان بندرعباس هم از اوایل دی تا اوایل بهمن است؛ متوسط دمای بندرعباس در این زمان ۱۸٫۴ درجه سانتیگراد، حداقل دما ۱۳٫۲ و حداکثر دما ۲۳٫۵ درجه سانتیگراد است.
بهترین زمان سفر 7 روزه به بندرعباس از اوایل آذر تا اوایل فروردین است. متوسط دمای شهر در این ماهها از ۱۸ تا ۲۳ درجه سانتیگراد متغیر بوده و حداکثر دما در این ماهها ۲۸ درجه سانتیگراد است.
شلوغترین و خلوتترین زمان
در زمانبندی سفر 7 روزه به بندرعباس توجه داشته باشید که قطعاً سه ماه زمستان (مخصوصاً ماههای دی و بهمن) و ایام نوروز بندرعباس بیشترین مسافر دارد و اگر در ایام تعطیل فصل زمستان یا ایام نوروز به بندرعباس سفر کنید، شلوغی آزارتان میدهد و با مشکل کمبود مراکز اقامتی و قیمت بالای آنها مواجه میشوید.
بندرعباس تابستانهای طاقتفرسایی دارد و گاهی اوقات رطوبت و گرمای هوا واقعاً غیرقابلتحمل میشود؛ مخصوصاً در فصل خرماپزان (تیر تا مرداد) که گرمای هوا به اوج خود میرسد و حتی فضاهای بسته هم غیر قابلتحمل میشود، در ضمن ممکن است در این فصل دچار گرمازدگی شدید هم بشوید. به همین دلیل تعداد اندکی از افراد در تابستان این شهر را برای سفر انتخاب میکنند.
یکی از رویدادهای جالب بندرعباس جشنواره مجسمههای شنی است که در مهرماه سال ۱۳۹۴ آغاز شد و گردشگران و حتی اهالی خود بندرعباس از آن استقبال زیادی کردهاند. در این جشنواره که در بوستان ساحلی غدیر بندرعباس برگزار میشود و چندین روز طول میکشد، انواع مجسمهها در طرحها و اندازههای مختلف در معرض نمایش قرار میگیرند.
اگر در نوروز قصد سفر 7 روزه به بندرعباس را دارید، به جشنواره جهله نگاری بروید. جشنواره جهله نگاری یکی دیگر از جشنوارههای جالب بندرعباس است که در اواخر اسفند و ایام نوروز در بوستان ساحلی سورو برگزار میشود. در این جشنواره نقاشیها و طرحهای زیبایی روی جهله (کوزههای سفالی سنتی استان هرمزگان) کشیده میشود.
جشنواره خرید بندرعباس یکی از رویدادهای دیگر بندرعباس است که در اوایل دیماه برگزار میشود و نباید آن را از دست دهید، از برنامههای این جشنواره میتوان به تخفیفهای ویژه در مراکز خرید و مراکز اقامتی شهر، جنگهای ویژه شبانه، قرعهکشی و اهدای جوایز، جشنواره مجسمههای شنی، تورهای بندرعباس گردی، نمایشگاههای غذاهای بومی و لباسهای محلی و همچنین اجرای تئاترهای خیابانی و موسیقی محلی اشاره کرد.
جشنواره خلیجفارس یکی دیگر از جشنوارههای جذاب بندرعباس بوده که هرسال در دهم اردیبهشت مصادف با روز ملی خلیجفارس برگزار میشود و جشنواره موسیقی مرزداران خلیجفارس یکی از برنامههای اصلی این جشنواره است که در آن گروههای موسیقی استانهای هرمزگان، بوشهر، سیستان و بلوچستان، کرمان و آذربایجان در بوستان غدیر بندرعباس به اجرای موسیقی محلی استان خود میپردازند.
جشنواره اقوام ایرانی و خلیجفارس یکی دیگر از رویدادهای قابلتوجه بندرعباس است که از بیستم تا پایان دی در بوستان دولتآباد میشود و از میانبرنامههای آن میتوان به اجرای موسیقی و آیینهای اقوام مختلف، نمایش و فروش صنایعدستی اقوام مختلف و همچنین برنامههای خاصی مثل برپایی سیاهچادر اشاره کرد.
توصیه میکنیم اگر به آشنایی با فرهنگ و آیینهای سنتی عزاداری محرم علاقهمند هستید، در محرم نیز به بندرعباس سفر کنید. یکی از مراسم آئینیها مردم بندرعباس در ماه محرم، مراسم علمشویی است که قدمتی در حدود دویست یا سیصد سال دارد و هرسال در دوم محرم برگزار میشود. در این مراسم ۱۲ چوب صندل که به آنها علم گفته میشود، با آب دریا شسته و پس از آن معطر میشوند و پس از نماز مغرب طی مراسمی با عنوان آمادهسازی علمها، با پارچه پوشانیده و برای عزاداریها آماده میشوند.
مراسم سنگزنی یا چک چکو یکی دیگر از مراسم آئینی شهر بندرعباس در محرم است که قدمتی ۳۰۰ساله دارد و در سال ۱۳۸۸ در فهرست میراث معنوی یونسکو به ثبت رسید. در این مراسم عزاداری، تعدادی از افراد در مقابل هم قرار میگیرد و در حالی حرکات ریتمیک و خاصی را انجام میدهند، دو تکه چوب را با ریتم خاصی به یکدیگر میزنند. اگر سفر 7 روزه به بندرعباس همزمان با ایام محرم باشد، می توانید به تماشای این مراسم بروید.
مراسم سینهزنی سنتی بندرعباس یکی دیگر از مراسمی است که نباید آن را از دست بدهید. در این مراسم عدهای دور مداح حلقه میزنند و پس از اینکه دستشان را روی کمر یکدیگر قرار میدهند، میچرخند و با انجام حرکات خاص با ریتم خاص سینه میزنند.
مراسم علمگردانی میناب با قدمتی ۴۰۰ساله نیز مراسمی است که هرسال در پنجم محرم در شهر میناب در ۱۰۸ کیلومتری شرق بندرعباس باشکوه و جلال خاصی برگزار میشوند. در این مراسم که همراه با مراسم نوحهخوانی و سینهزنی سنتی استان هرمزگان برگزار میشود، علمهایی که به نام حضرت محمد (ص) و ائمه اطهار نامگذاری شدهاند، در سطح شهر حرکت داده میشوند و در نهایت به حسینیه لب رودخانهای واقع در بلوار ساحلی انتقال داده میشوند و پس از اذان مغرب مراسم عزاداری باشکوهی در این حسینیه برگزار میشود. فاصله زمانی بندرعباس و میناب یک ساعت و ۳۰ دقیقه است.
چه وسیلههایی در سفر به بندرعباس لازم داریم؟
اگر قصد سفر 7 روزه به بندرعباس را دارید حتماً پیش از سفر از وضعیت آب و هوایی اطمینان حاصل کنید و لیست وسایل مورد نیاز برای سفر به بندرعباس را چک کنید تا با خیالی راحت به این شهر دلپذیر و جذاب جنوب ایران سفر کنید و از جاذبههای آن لذت ببرید.
برای تهیه لیست مناسب وسایل هر سفری باید مقصد را خوب شناخت، زمان و شیوه سفر را دانست، مشکلات احتمالی را پیشبینی کرد و حساسیتهای شخصی را مورد توجه قرار داد. سفر با خودرو لیست سفر متفاوتی با سفر با هواپیما دارد، همچنان که سفر در تابستان با سفر در زمستان متفاوت است.
پیش از همه چیز نیاز است که مقصد خود یعنی بندرعباس آشنا شویم. بندرعباس بزرگترین بندر ایران، مرکز استان هرمزگان و یکی از راهبردیترین مناطق ایران است. این شهر جذاب جنوبی ایران تا چند صد سال پیش گمبرون خوانده میشد، اما پس از لشکرکشی شاه عباس صفوی به آن و اخراج پرتغالیهای اشغالگر به یاد او بندرعباس نامیده شد.
وسایل مورد نیاز برای سفر به بندرعباس
در سفر 7 روزه به بندرعباس وسایل مورد نیاز برای سفر به بندرعباس شامل چه مواردی میشود؟ برای این که بتوانید لیست مشخص و دقیقی برای سفر خود تهیه کنید ابتدا باید بدانید چه سفری در پیش دارید و برای چه مدت در مقصد میمانید. سفر زمینی و هوایی دو لیست متفاوت نیاز دارند، چنانچه سفر در تابستان با سفر در زمستان هم چنین است.
بااینهمه میتوان یک لیست کلی برای این سفر تهیه کرد.
برای یک سفر 7 روزه به بندرعباس پیش از همه چیز شارژر موبایل خود را درون ساک بگذارید. این روزها بدون موبایل نمیشود زندگی کرد. بدون موبایل راه تماس، نقشه، اطلاعات سفر و حتی بخشی از سرگرمی خود را نخواهید داشت.
وسایل شخصی مثل لباس زیر، مسواک و خمیردندان غیر قابل چشمپوشی هستند. لباس زیر و جوراب اضافه فراموش نشود. اگر وسواس خاصی دارید و به بالش، روانداز یا هر وسیله شخصی دیگری عادت دارید آن را هم فراموش نکنید. بدون اینها وسایل مورد نیاز برای سفر به بندرعباس ناقص میماند.
وسایل مورد نیاز برای سفر به بندرعباس
قرص و هر دارویی که استفاده میکنید را داخل چمدان سفر 7 روزه به بندرعباس بگذارید. بد نیست با توجه به آب و هوای خاص مقصد داروهای ضد تهوع لیستی از وسایل مورد نیاز برای سفر به بندرعباس هستند.
نسخه کپی مدارک خود را فراموش نکنید. از تمام مدارک مهم خود از شناسنامه تا گواهینامه یک کپی اضافه از هر مدرک خود داشته باشید تا در صورت گم شدن آنها به مشکل جدی و مهمی برخورد نکنید.
کرم و وسایل مراقبت پوست را فراموش نکنید. به خصوص در شهرهای جنوبی این لوازم برای مرد و زن، کوچک و بزرگ الزامی است. بندرعباس آفتاب پر شدتی دارد و چیزی مثل کرم ضدآفتاب برای تردد در آن ضروری است.
کیف کمری از چیزهایی است که حسابی به کار میآید. این کیفهای کوچک و سبک از پرشدن جیب و دست شما جلوگیری میکنند و خرت و پرتهای بهدردبخور را در خود جای میدهند.
چیزهایی که نباید برد، کارهایی که نباید کرد
همانطور که لیست وسایل مورد نیاز برای سفر به بندرعباس داریم چند پیشنهاد هم برای لیست وسایل غیر مورد نیاز برای شما خواهیم داشت.
به جای کفش و لباس شیک، کفش و لباس راحت و خنکی استفاده کنید. اگر هم به سفر کاری دعوت هستید حتماً کتوشلوار را از ابتدای سفر نپوشید، حتی اگر سفر هوایی است.
تا جایی که میشود به جای چمدان و ساک دستی از کولهپشتیهای کارآمد استفاده کنید تا سفر راحتتری داشته باشید.
به عادتهای شخصی خود احترام بگذارید، اما هر وسیله سنگین و به درد نخوری را با خود حمل نکنید.
غذاهای بندرعباس و جنوب ایران طبع و مزه خاصی دارند. اگر عادت به خوردن غذاهای تندوتیز ندارید ناگهان حجم زیادی از این غذاها را نخورید، چون احتمالاً بدن شما واکنش ناخوشایندی نشان میدهد.
شروع سفر 7 روزه به بندرعباس
خب حالا که بهترین زمان را برای سفر 7روزه به بندرعباس انتخاب کردهایم، و پس از آن لوازم ضروری را برای سفر آماده کرده ایم، برویم سراغ مهمترین کارهایی که هر روز باید انجام بدهیم. با روز اول شروع میکنیم.
روز اول
در روز اول از سفر 7 روزه به بندرعباس به بازدید از محله سورو، حمام گلهداری و بازار سنتی میپردازیم.
محله سورو
محله باستانی سورو از جاهای دیدنی بندرعباس در غرب شهر این شهر است و اولین جاذبه ای است که در سفر 7 روزه به بندرعباس به سراغ آن می رویم. که در شمال محله سوروی فعلی قرار دارد و در گذشته دارای نخلستانهای وسیعی بوده است. درختان دیگری مانند کنار، کرت، کهور، گز و خرگ نیز در این منطقه میروییدند. از این محله سکههای متعددی مربوط به دوران مختلف، مخصوصاً دوران ساسانی، صفویه و قاجاریه به دست آمده است. این سکهها امروزه در موزه بندرعباس نگهداشته میشوند. محققان از این سکههای کشف شده حدس میزنند که ملوک هرمز، حکومتی پادشاهی در خلیجفارس بوده است که از قرن سوم تا قرن دهم هجری در طول تنگه هرمز حکومت میکردند، ضرابخانه داشتند و علاوه بر سکههای مس و نقره، مسکوکات طلا هم ضرب میکردند.
حمام گلهداری
حمام عمومی بندرعباس در دوره قاجار که اکنون تبدیل به یک موزه شده است، حمام گلهداری نام دارد. حمام گلهداری که از سنگهای مرجانی و دیگر سنگهای بومی مناسب این منطقه ساخته شده، پس از آمدن آب لولهکشی متروکه شد. اما اکنون با مجسمههای بومی، بخشی از سبک زندگی تاریخی اهالی بندرعباس را نمایش میدهد. زمان بازدید پیشنهادی از این جاذبه ۱ ساعت است.
بازار سنتی
بازار قدیم بندرعباس که با نام بازار سنتی بندرعباس نیز شناخته میشود، از قدیمیترین و شلوغترین بازارهای این شهر بندری به شمار میرود و با وجود مراکز خرید متعدد، همچنان روحی سرزنده و پویا دارد. این بازار لقب رنگارنگترین قسمت شهر را به خود اختصاص داده است و یکی از جذابترین دیدنیهای بندرعباس محسوب میشود. در این بازار میتوان صنایعدستی محلی و اجناس ارزان یا دستدوم را تهیه کرد.
روز دوم
روز دوم از سفر 7 روزه به بندرعباس را با بازدید از مسجد دلگشا آغاز کرده و سپس با برکههای باران و بعد با معبد هندوها، مسجد ناصری و پارک ساحلی غدیر ادامه میدهیم.
مسجد دلگشا
مسجد جامع اهلسنت بندرعباس که با نام مسجد جامع دلگشا نیز شهرت دارد، در بلوار ساحلی طالقانی بندرعباس، رو به دریا قرار گرفته و به شماره ۱۵۹۹ به ثبت آثار ملی ایران رسیده است. این مسجد دارای دو طبقه، یک مناره، صحن و ۱۲ ستون است که از طرح قدیمی این مسجد باقی ماندهاند. با گنجایش ۶ هزار نمازگزار، هر جمعه در مسجد مراسم نمازجمعه اهل سنت بندرعباس برگزار میشود. مسجد جامع دلگشا بهعنوان یکی از قدیمیترین مساجد شهر، دارای سابقهای طولانی است و قدمت آن به بیش از ۲۵۰ سال پیش برمیگردد. این مسجد در طول این مدت چندین بار تجدید بنا و بازسازی شده است و در حال حاضر بهعنوان یکی از اماکن مذهبی و جاهای دیدنی بندرعباس شناخته میشود.
برکههای باران
آبانبارهای برکه باران که با نام مجموعه برکههای باران نیز شناخته میشود، شامل پنج برکه یا آبانبار است که از جاهای دیدنی بندرعباس برای سفر 7 روزه به بندرعباس به شمار میآیند و در خیابان ۲۲ بهمن بندرعباس قرار دارند. با گنبدهایی موزون و منحصربهفرد، آبانبارها از مصالحی مانند سنگ و ملات ساروج ساخته شدهاند و چهار دهانه اصلی برای ذخیره آب دارند. امروزه یکی از برکههای باران را به آمفیتئاتر تبدیل کردهاند. دو آبانبار دیگر خارج از محدوده موزه خلیجفارس قرار دارد که یکی داخل محوطه دیوارکشی شده و دیگری در بافت شهری پشت موزه واقع شده است.
معبد هندوها
معبد هندوهای بندرعباس در سال ۱۳۱۰ هجری قمری، برابر با ۱۲۷۰ خورشیدی، در زمان حکومت محمدحسن خان سعدالملک بنا شد. جمیعت هندوهای مقیم بندرعباس در زمان احداث معبد، شامل حدود یک صد نفر میشد که غالباً به کار تجارت مشغول بودند. این معبد برای نیازهای این جمعیت که از سالهای ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴ خورشیدی در این شهر سکونت داشتند، ساخته شده است. اگر در حال برنامه ریزی سفر 7 روزه به بندرعباس هستید، معبد هندوها را از قلم نیندازید.
این معبد یکی از آثار منحصربهفردی است که از سوی تجار شهری به نام شیکار پور از غرب هند ساخته شد. زمانی که آنها بندرعباس را ترک کردند، بتهای معبد و طاقچه محراب را با خود بردند. این بنا پس از آن زمان کمکم مخروبه شد تا اینکه از طریق سازمان میراثفرهنگی در چند نوبت تحت تعمیر اساسی قرار گرفت.
پرستشگاه بت گوران نشانهای زنده از روابط تجاری باشکوه میان هندیها و ایرانیها است؛ نشانی که امروز آنچنان مورد کمتوجهی قرار گرفته است که کمتر کسی به آن با دیده دقت مینگرد. مردم بومی بندرعباس هم با ویژگیهای تاریخی این بنا بیگانهاند؛ زیرا اطلاعات زیادی از این بنا و معماری معبد هندوها ندارند.
معماری معبد هندوهای بندرعباس: در ساخت معبد هندوهای بندرعباس از لاشه سنگ، ملات گل و ساروج، سنگهای مرجانی خاک و گچهای ضخیم ماده و گچ لویی استفاده شده است. نمای ظاهری معبد مخروطی شکل با رنگ سفید و شیارها و کنگرهای طولی است.
اساس ساختمان این معبد عبارت است از یک اتاق چهارگوش میانی که روی آن گنبدی قرار گرفته است. در اتاق آن طاقچه و قابهای کور به چشم میخورد و دورتادور اتاق نیز چهار راهرو وجود دارد که در گذشته زوار به دور آن زیارت میکردند. داخل راهروها حجرههای کوچکی است که برای طلبههای مکتب برهمنی در نظر گرفته شده است و داخل برخی از اتاقها نقاشیهای مذهبی دیده میشود که یکی از مهمترین آنها خدای فلوتزن به نام کریشنا است.
نقاشیهای دیواری در معبد هندوهای بندرعباس: از داخل راهرو غربی راهپلههای مارپیچی وجود دارد که به بام معبد منتهی میشود. این راهرو ساق معبد است و از جرزهای پسروندهای تشکیل میشود که الهامی از معماری ایرانی هستند. چهار نورگیر در چهار طرف این فضای چندضلعی روی جرزها وجود دارد و گنبد عظیمی با لایههای ذوزنقهای و تزیینات آیین هندویی دیده میشود. در قسمت ضلع شرقی گنبد نیز تالار بزرگی وجود دارد که تالار اجتماعات بوده است و در آن نقاشیهای مختلفی به چشم میخورد که هرکدام از آنها بیانگر فلسفه خاصی از اعتقادات مختلف مردم هند است.
مسجد ناصری
مسجد ناصری با قدمتی که به دوره قاجار میرسد، یکی از مساجد تاریخی و مکانهای دیدنی بندرعباس است. این مسجد در سال ۱۳۰۴ هجری شمسی، توسط محمدعلی ناصری حیدرآبادی بنا شد و در ساخت بنا از معماری سنتی جنوب الهام گرفتهاند. برای ساخت سقف مسجد ناصری از نوعی چوب مخصوص به نام چوب صندل استفاده شده است که از هند آورده بودند.
پارک ساحلی غدیر
پارک ساحلی غدیر از جمله پارکهای زیبا و دیدنیهای بندرعباس در نوار ساحلی خلیجفارس به شمار میرود و هتل و رستوران گوهرشاد و تالار کنسرت آوینی در آن جای گرفتهاند. از جمله امکانات پارک میتوان به سرویس بهداشتی، حمام، آب شستشو و آلاچیق اشاره کرد. در امتداد ساحل قسمتهایی برای شنا و قایقسواری تعبیه کردهاند و مسیر دوچرخهسواری و ایستگاه کرایه دوچرخه نیز در پارک در نظر گرفته شده است. همچنین یکی از رویدادهای جالب بندرعباس، یعنی جشنواره مجسمههای شنی در پارک ساحلی غدیر برگزار میشود.
روز سوم
امروز را به عنوان سومین روز از سفر 7 روزه به بندرعباس به طبیعتگردی و لذت بردن از چشمه آب گرم گنو اختصاص میدهیم تا خستگی دو روز اول سفر را به در کنیم و با تجدید قوا به برنامه نیمه دوم سفر خود بپردازیم.
چشمه آب گرم گنو
چشمه آب گرم گنو، از جاذبه های طبیعی و تفریحی سفر 7 روزه به بندرعباس است. برای آنکه به منطقه طبیعی حفاظت شده گنو و چشمه آب گرم گنو برسید باید حدود ۴۰ کیلومتر از مرکز شهر بندرعباس به سمت شمال شرقی حرکت کنید. جاده سیرجان – بندرعباس مسیر مناسبی برای این سفر دروناستانی است و حدود ۳۵ تا ۴۵ دقیقه به درازا میکشد. چشمه آب گرم گنو، آبمعدنی گرم و مطبوعی را که از ژرفای زمین میآید، با خواص درمانی ویژه خودش به شما هدیه میدهد. شما میتوانید از استخرهای ویژه مردان و بانوان استفاده کنید و از طبیعت کوهستانی و هوای مطبوع منطقه لذت ببرید. زمان بازدید پیشنهادی از این جاذبه ۲ تا ۳ ساعت است.
اگر با جاذبههای طبیعی بندرعباس آشنایی داشته باشید حتماً حدس زدهاید که مقصد ما کجاست. بله چشمه آب گرم گنو. علاوه بر مناظر طبیعی فوقالعاده و نخلستان شما میتوانید از چشمههای آب گرم که خاصیت درمانی زیادی دارند نیز استفاده کنید. چه چیزی بهتر از یک حمام آب داغ برای خستگی سه روز سفر را در کردن و برگشت؟ بدون شک با انتخاب این منطقه به عنوان خاتمه دهنده سفر سهروزه به بندرعباس، خاطره خوشی برای خودمان ثبت کردهایم.
روز چهارم
امروز در روز چهارم هستیم و بازدید از غار خرسین، موزه مردمشناسی بندرعباس و بازار ماهیفروشان و بازار قدیم بندرعباس را در برنامه سفر 7 روزه به بندرعباس پیش رو داریم.
غار خرسین
گنبد نمکی خرسین محدودهای نسبتاً بزرگ را در نزدیکی سیاهو به خود اختصاص داده است. این گنبد میزبان جذابیتهای نمکی نظیر آبشارها و چشمهها، بلورها و قندیلهای گل کلم است. یکی از سازههای طبیعی گنبد، غار خرسین نام دارد. این غار با اشکال نمکی متفاوت، یکی از بکرترین غارهای استان هرمزگان به شمار میآید.
کوه نمکی خرسین نوعی گنبد نمکی است که نوک آن، پوششی از بادام کوهی دارد و قسمتهای جانبیاش، تحتتأثیر فشارهای درونی زمین بهصورت نمک ظاهر شده است. به علت نمکیشدن بافت خاک، قسمتهای جانبی پوشش گیاهی قابلتوجهی ندارد. اشکال انحلالی نمک بهصورت متنوع در این گنبد ایجاد شدهاند. البته آب شوری که از گنبد سرچشمه میگیرد به زمینهای کشاورزی اطراف و آبهای شیرین منطقه اثرات زیانبار وارد کرده است. غار خرسین که در دل این گنبد جای گرفته است، از پربازدیدترین جاذبههای گردشگری استان هرمزگان به شمار میآید.
غار خرسین یکی از معدود غارهای نمکی بکر و دستنخورده استان هرمزگان است. محیط کوه غالباً از سنگهای ناپایدار و نمکی تشکیل شده است؛ ازاینرو پیشروی در این غار باید بااحتیاط کامل انجام شود. ارتفاع دهانه غار سه متر، عرض دهانه چهار متر و طول غار ۱۷۸ متر است.
در سراسر مسیر غار خرسین قندیلها نمکی دیده میشوند که تماشای آنها تجربهای منحصربهفرد را به ارمغان میآورد. همچنین به طور شگفتآوری در میانه غار آبشار نمکی به ارتفاع ۱۲ متر قابل رویت است.
غار خرسین کجاست؟ غار خرسین در جوار روستای خرسین، دهستان سیاهو از توابع بخش مرکزی شهرستان بندرعباس قرار دارد. این منطقه دارای چشماندازهای طبیعی منحصربهفرد نظیر ستونهای نمکی، آبشارها و چشمههای نمکی و… است. فاصله غار خرسین تا بندرعباس: حدود ۱۰۰ کیلومتر و تا میناب: حدود ۱۷۰ کیلومتر است.
غارنوردی در غار خرسین: با ورود به غار و بعد از طی چند متر، وارد تالاری میشوید که در واقع بزرگترین و تنها تالار این غار است. پس از حدود ۱۰ متر پیشروی در تالار، به یک حفره یا بهاصطلاح گربهرو میرسید که در سمت چپ قرار دارد و شما را وارد راهروی اصلی غار میکند. این راهرو بدون داشتن راههای فرعی و گمراهکننده تا طول ۱۷۰ متری داخل غار پیش میرود. هنگام ورود به راهرو بهسادگی متوجه شیب غار میشوید.
به طور متوسط ارتفاع این راهرو تا پایان غار سه متر و عرض آن در عریضترین قسمتها بین ۵ تا ۱۰ متر است. در طول مسیر چند گربهرو و راهروی کوتاه و تنگ وجود دارد که پیشروی را قدری کند میکند. در طول مسیر قندیلهای نمکی متعددی دیده میشوند که جز جداناشدنی این غار زیبا و بکر هستند. لازم به ذکر است جریان آب شوری در غار وجود دارد که با توجه به شیب غار در فصل زمستان و بارشهای شدید دارای سرعت نسبتاً زیادی به سمت خارج غار است. پس از یک ساعت غارنوردی به انتهای غار میرسید.
بهترین زمان بازدید از غار خرسین: در سفر 7 روزه به بندرعباس، بهترین زمان بازدید از غار خرسین، اوایل بهار و تابستان است؛ یعنی زمانهایی که میزان بارندگی کمتری وجود دارد. به علت ریزشی و ناپایدار بودن دیوارههای غار و بهطورکلی محیط کوه خرسین، بازدید از غار در فصلهایی که با بارش شدید همراه میشود، بههیچوجه توصیه نمیشود.
نکات بازدید از غار خرسین: ازآنجاییکه آب آشامیدنی در داخل و همچنین در نزدیکی غار در دسترس نیست، باید از قبل پیشبینیهای لازم را به عملآورید و با خود آب آشامیدنی برای مواقع ضروری به همراه داشته باشید. نکات ایمنی را در خصوص بازدید از غارها رعایت کنید. بهتر است با راهنما یا در قالب تور گردشگری از غار بازدید کنید. با خرید از محصولات بومی و اقامتگاه در خانههای بومگردی، نقشی مؤثر در رونق اقتصادی منطقه داشته باشید. مراقب طبیعت باشید و از هرگونه آسیب به آن جدا خودداری کنید.
موزه مردمشناسی خلیجفارس
موزه مردمشناسی خلیجفارس، که بخش مهمی از سفر 7 روزه به بندرعباس است، مهمترین موزه شناخت فرهنگ بومی اهالی بندر و جنوب نشینان ایران است. در موزه مردمشناسی خلیجفارس شما میتوانید با مشاغل، پوشش، سنتها و هرآنچه زندگی خانوادههای بومی بندرعباس و استان هرمزگان را توصیف کند آشنا شوید. در این موزه سه طبقه علاوه بر بخش مردمشناسی، بخش باستانشناسی و تاریخی نیز وجود دارد که از اقامت نخستین انسانها در این منطقه تا اشغال پرتغالیها و اخراج آنها توسط صفویان را در برمیگیرد. موزه مردمشناسی بندرعباس در محوطه تاریخی برکههای باران قرار دارد و سه تا از برکههای باران یا همان آبانبارهای سنتی منطقه جنوب در پیرامون آن قرار دارند. زمان بازدید پیشنهادی از این جاذبه ۱ تا ۲ ساعت است.
بازار ماهیفروشان و بازار قدیم بندرعباس
ممکن است در بندرعباس به دلیل آنکه یک منطقه آزاد تجاری نیست، قیمتهای خیلی مناسبی در مراکز خرید پیدا نکنید. اما بازار قدیم بندرعباس و بازار ماهیفروشان به دلیل سنتی بودن و متفاوت بودنشان جذاب هستند. اگر میانه خوبی با غذاهای دریایی مانند ماهی و میگو و بوی آن ندارید می توانید تنها به بازار قدیم بندرعباس بروید و از فضای سنتی و گرم آن لذت ببرید. ولی اگر دوست دارید تنوع شگفتانگیزی از آبزیان جنوب را ببینید، بازار ماهیفروشان جای جذابی برای شما خواهد بود تا ماهی مرکب، کوسه، انواع صدف، خرچنگ و ماهیهایی رنگارنگ را از نزدیک ببینید. زمان بازدید پیشنهادی از این جاذبه بین ۱ تا ۲ ساعت است.
پارک دولت (ساحل نخل ناخدا)
در سفر 7 روزه به بندرعباس پس از یک روز گشتوگذار در شهر، بد نیست تا عصر و غروب خورشید را در کنار ساحل به قدمزدن یا دوچرخهسواری بگذرانید. ساحل نخل ناخدا که این روزها تبدیل به پارک ساحلی دولت شده است خدمات رفاهی گوناگونی را برای مسافران و گردشگران در خود تدارک دیده است. شما میتوانید در کنار ساحل چادر بزنید، از امکانات باربیکیو استفاده کنید و یا دوچرخهسواری کنید. زمان بازدید پیشنهادی از پارک دولت بندرعباس بین ۱ تا ۲ ساعت است.
روز پنجم
کم، کم داریم به روزهای پایانی سفر 7 روزه به بندرعباس نزدیک میشویم، بعد از بازدید از مجموعهای از بهترین جاذبههای بندرعباس، حالا وقت آن است که در ادامه سری به قلعه تاریخی فین، شهرستان میناب و جنگل حرای تیاب بزنیم
قلعه فین
قلعه فین در بخش فین، در فاصله ۹۵ کیلومتری از بندرعباس قرار دارد و از جاهای دیدنی استان هرمزگان به شمار میآید. این قلعه روی تپهای مرتفع جای گرفته است و قدمت آن را از روی سفالهای بهدستآمده میتوان به قرون میانه اسلامی نسبت داد. قلعه فین تا دهههای اخیر نیز مورداستفاده خوانین منطقه قرار میگرفت و احتمالاً در زمان ساخت جنبه نظامی داشته است. با توجه به اهمیت تاریخی، این اثر در سال ۱۳۸۱، با شماره ۷۲۷۰ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسید.
شهرستان میناب
حالا وقت آن میرسد که با حدود ۱۰۰ کیلومتر رانندگی در مسیر جاده میناب –بندرعباس، خود را به شهر باغهای پر میوه جنوب ایران برسانید. میناب نامش را از نزدیک بودنش به دریا و رودهایی که آن را دربرگرفته است به دست آورده. در نزدیکی میناب سدی به نام سد استقلال بر روی رود میناب ساخته شده است. رود میناب باغها و کشتزارهای پیرامون را آبیاری میکنند. اگر در فصل تابستان خود را به میناب برسانید میتوانید از باغهای انبه و جشنواره شکرگزاری انبه و گل یاسمین میناب دیدن کنید. زمان بازدید پیشنهادی از شهرستان میناب بین ۱ تا ۲ ساعت است.
جنگل حرای تیاب
بخشی از شهرستان میناب که نزدیک به دریا است، جنگلهای حرا در منطقه حفاظت شده تیاب از سمت دریا در داخل رودهایی که از این منطقه به دریا میریزند پیشروی کردهاند. در منطقه بندر تیاب که چند مزرعه پرورش میگو هم قرار دارد، این جنگلها در شاخههای رودخانه رشد پیدا کردهاند. شما از بندر تیاب که به نام هرمز کهنه هم شناخته میشود میتوانید با قایق در میان جنگلهای حرا حرکت کنید. زمان بازدید پیشنهادی از جنگل حرای تیاب بین ۱ تا ۲ ساعت است.
روز ششم
در روز ششم یعنی یک روز مانده به پایان سفر 7 روزه به بندرعباس در ابتدا از بندر پل، جنگل حرای مردو و بندرخمیر و سپس از بندر کنگ و بندر لنگه بازدید میکنیم.
بندر پل
وقتی از بندرعباس و بزرگراه شهید رجائی مسیرتان را به سمت غرب آغاز میکنید پس از گذشتن از روستاهای بوستانو، گچین پایین و بالا، به بندر پُل میرسید. بندر پل نزدیکترین نقطه استان هرمزگان با جزیره قشم است (تنها ۱۸۰۰ متر فاصله) و کسانی که میخواهند با خودرو به جزیره قشم بروند، از شناورهای خودروبر فعال در این مسیر استفاده میکنند. شما از ساحل بندر پل، میتوانید جزیره قشم و بندر لافت آن را نزدیکتر از هر جای دیگری در ساحل هرمزگان ببینید.
جنگل حرای مردو و بندر خمیر
پس از گذشتن از بندر پل ادامه مسیر را در جاده بندرعباس – بندر خمیر ادامه میدهید تا در سمت چپ خود جنگل حرا مردو را ببینید. این جنگل به مانند جزیرهای بیضی شکل در کنار ساحل قرار گرفته است. شما با قایقهای اهالی میتوانید در پیرامون آن گشت بزنید. پس از بازدید از جنگل حرا که خیلی هم به ساحل نزدیک است، به بندر خمیر میرسید. بندر خمیر هم دارای یک اسکله ماهیگیری و یک پارک ساحلی است. زمان بازدید پیشنهادی از بندر خمیر بین ۱ تا ۲ ساعت است.
جزیره مردو هم در لیست جاذبه های سفر 7 روزه به بندرعباس جای دارد. جزیره مردو یکی از دهها جزایر پوشیده از درختهای مانگرو (حرا) بندر خمیر است که به دلیل نزدیکی به نوار ساحلی دارای آسانترین مسیر دسترسی است. در این جزیره امکان اقامت در کلبههای سنتی صیادان، گشتوگذار در میان جنگلهای انبوه حرا داشتن تجربهای بهیادماندنی از صید منحصربهفرد صدف استوانهای (ملوک) و بازدید از صید سنتی مشتا محیا است.
شیوه دسترسی به این جاذبه: از طریق اسکله مسافری واقع در مجتمع گردشگری حرا بندر خمیر گردشگران میتوانند از این منطقه فوقالعاده بازدید کنند. با توجه به جزرومد شدید آب در این منطقه قبل از رفتن از طریق تلفن زیر اطلاعاتی را از بهترین زمان گردش دریایی کسب نمایید.
بندر کنگ
پس از گذشتن از بندر خمیر وارد جاده بندر خمیر – بندر کنگ میشوید. بندر کُنگ در فاصله ۸۰ کیلومتری بندر خمیر است و شما در بیشتر طول مسیر در سمت چپ خود جنگلهای حرا را میتوانید ببینید. شما پس از گذشتن از منطقه سایه خوش و بندر معلم، به بندر کنگ میرسید. بندر کنگ شهر بندری نسبتاً بزرگی است و در آن میتوانید از چند جاذبه مختلف بازدید کنید. موزه مردمشناسی بندر کنگ و همچنین برکههای باران این شهر بندری، از جمله این مکانهای تاریخی است. زمان بازدید پیشنهادی از بندر کنگ بین ۱ تا ۲ ساعت است.
شهر بندر کنگ، بندری تاریخی و بسیار زیبای ایرانی است که در استان هرمزگان قرار گرفته است. این بندر از قدیمیترین بندرهای ایران است که در ۵ کیلومتری شهرستان بندر لنگه قرار دارد و دارای جاذبههای گردشگری بینظیری است چرا که توانسته تاکنون بافت تاریخی خود را کاملاً حفظ کند. در کنگ تعداد زیادی مسجد و مغازههای گوناگون وجود دارد، بیشتر اهالی بندر کنگ به زبان فارسی صحبت میکنند؛ ولی نوشتههایشان به زبان عربی مینویسند.
فاصله بندرکنگ تا بندرعباس حدود ۱۶۵ کیلومتر است؛ بنابراین بلیت هواپیما بندرعباس را از تهران یا دیگر استانها خریداری کنید و به سمت جنوب بروید. بندر گنگ دارای مساحتی برابر با ۵ کیلومترمربع است. این شهر آب و هوایی بسیار گرم و مرطوب دارد و پیشنهاد میکنیم که حتماً در فصلهای بهار و پاییز و زمستان به سمت آن بروید. همانطور که از نام این شهر بر میآید، بندرکنگ یک بندر است و در نزدیکی دریا قرار دارد. بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۰ حدود ۱۶۵۰۰ نفر در این شهر زندگی میکنند. این بندر جنوبی ایران درگذشته این شهر مکانی برای تجار بود و کشتیهای بزرگی نیز در آن پهلو میگرفتند که از آنها برای تجارت به هند، بصره، ممباسا و کشورهای آفریقایی استفاده میشد. تجار این منطقه خرما، الورد، المستکی، جوز، لوز و سجاده به کشورهای مقصد میبردند و از آنجا نیز چوب، چای و پارچه وارد میکردند. اکثر تاجرهایی که به این بندر میآمدند تا تجارت کنند در این شهر خانهای برای خود میساختند که در بالا همه آنها بادگیرهای زیبایی وجود دارد و در حال حاضر برخی از آنها باقیمانده و به عنوان جاذبه گردشگری برشمرده میشود.
قلعه لشتیان یکی دیگر از قلعه هایی است که در این منطقه وجود دارد و گفته میشود راهی زیرزمینی بین آن و قلعه پرتغالیها وجود داشته است و از این مسیر برای رفتن به قلعه دیگر یا رساندن تجهیزات در هنگام جنگ استفاده میشد. در سفر 7 روزه به بندرعباس، بازدید از بندر کنگ را از دست ندهید.
بندر لنگه
در این مرحله از سفر 7 روزه به بندرعباس به بندر لنگه میرسیم. خانه تاریخی فکری که متعلق به حاکم بندر لنگه بوده است با معماری ویژهاش از خانههای تاریخی جنوب ایران به شمار میرود. پارک ساحلی کوثر یکی دیگر از جاذبههای بندر لنگه است که میتوانید در آن از قایقسواری در خلیجفارس و همچنین دیگر ورزشهای آبی لذت ببرید. جالب است بدانید بندر لنگه دارای یک فرودگاه هم هست که از آن پروازهایی به تهران و شیراز انجام میشود. زمان بازدید پیشنهادی از بندر لنگه بین ۱.۵ تا ۲.۵ ساعت است.
بندر لنگه از شهرهای استان هرمزگان به شمار میآید. این بندر در کرانه خلیج همیشه فارس قرار دارد و مرکز شهرستان بندر لنگه است. بندر لنگه از مهمترین بندرهای ایران در جنوب ایران به حساب میآید. بندر لنگه از نظر موقعیت جغرافیایی در مکانی بسیار عالی قرار دارد و یک بندر تجاری ارزشمند است. در گذشته که تبادلات اقتصادی ایران با کشورهای دیگر بیشتر بود، این بندر رونق بسیاری داشت. فاصله بندر لنگه تا شهر بستک حدود 147 کیلومتر، تا بندرعباس حدود 186 کیلومتر و تا پارسیان حدود 222 کیلومتر است.
جالب است بدانید در دوران قاجار، یعنی زمانی که اکثر بخشهای ایران آبادانی نداشت، این بندر از آبادترین شهرهای ایران به حساب میآمد. در دوران قاجار تاجران بسیاری در این شهر حضور داشتند و در آن سرمایهگذاری میکردند و مبادلات بسیاری در این بندر انجام میشد.
همچنین باید بدانید که بندر لنگه در سال 1921 از بهترین منابع استخراج مروارید خالص خلیجفارس به حساب میآمد. به همین خاطر آن را در ابتدا با نام بندر مروارید میشناختند. خریدوفروش مروارید در آن دوران بسیار رواج داشت. بسیاری از مردم محلی مشغول استخراج مروارید طبیعی بودند. تاجران مروارید نیز از کشورهای عربی مجاور و مخصوصاً هندوستان، برای دادوستد عازم بندر لنگه میشدند.
روز هفتم
خب سفر روز هفتم از سفر 7 روزه به بندرعباس مربوط به بازدید از آبشار تزرج است و پس از آن سفر ما در بندرعباس به پایان خود می رسد.
آبشار تزرج
آبشار تزرج از جاذبههای طبیعی و جاهای دیدنی استان هرمزگان است. این آبشار در ۱۷۵ کیلومتری شمال بندرعباس، در شهرستان حاجیآباد و در روستایی با همین قرار دارد و پیرامون آن را ناحیهای سرسبز و خوش آب و هوا احاطه کرده است. آبشار تزرج از ارتفاعات ۵۰ متری میان نخلستان سرازیر میشود و درخت این منطقه را سیراب میکند.
آبشار تزرج حاجی آباد در 175 کیلومتری شمال بندرعباس در جاده منتهی به روستای برآفتاب واقع شده. این محل، منطقهای ییلاقی و دارای رودخانه و آبشاری فصلی است. شهرستان حاجیآباد بهواسطه داشتن نخلستانهای وسیع و سرسبز، مشهور است. در 17 کیلومتری جنوب حاجیآباد به سمت بندرعباس، جادهای فرعی جدا میشود که پس از طی مسافت حدود 10 کیلومتر در جوار رودخانه حاجیآباد و ادامه مسیر از دوراهی تزرج به سمت راست به مسافت یازده کیلومتر به روستای تزرج خواهد رسید. این مسیر با گذر از روستای معدنوییه به محلی زیبا با نخلستانهایی انبوه و مردمانی خونگرم و اقامتگاهی وسیع منتهی میشود که در جوار آبشار زیبا و خروشان منتهی میشود. پلکانی سبز شما را به بالای آبشار هدایت میکند. در کنار آبشار آثاری از آسیابهای آبی که روزگاران نهچندان دور جهت تهیه آرد مورداستفاده قرار میگرفته، دیده میشود. منطقه حاجیآباد طبیعتی زیبا و دلنشین دارد. نخلستانهایی را میبینید که تا دوردستها در حال تسبیح خدایند، در کوهپایهها درختان صدر، کنار و انجیر به همراه گیاهان سرسبز، مناظری بکر و تماشایی ایجاد کردهاند. پس از یک بازدید و تفریح نیمروزه الی یک روزه در این جا سفر 7 روزه بندرعباس به ایستگاه آخر خود میرسد و حالا وقت تحویل اتاقها در اقامتگاه و بازگشت به خانه است. امیدواریم در این سفر که پر از تجربههای بازدید از زیباترین جاذبهها در بندرعباس بوده است، خاطرات زیبایی برای روزهای پیشرو انداخته باشید.
جمع بندی
در این مطلب با شما همسفر شدیم تا در کنار هم برنامه سفر 7 روزه به بندرعباس را تجربه کنیم. با بهترین زمان سفر و لوازم مورد نیاز برای سفر به بندرعباس شروع کردیم و در ادامه برنامه هر روز از سفر 7 روزه به بندرعباس را با هم مرور کردیم. ممکن است بخواهید به دلیل افزایش هزینههای اقامت در هتلها، برنامه سفر خود را کوتاهتر در نظر بگیرید. اما ایران هتل آنلاین با ارائه ارزانترین قیمتهای هر هتل و پوششدهی کامل هتلهای ایران، این مشکل را برطرف کرده است. شما میتوانید بهترین هتلهای هر شهر را با ارزانترین قیمت ممکن و به صورت آنلاین رزرو کنید.