تاریخ انتشار : یکشنبه 31 اکتبر 2021 - 1:24
کد خبر : 34628

وداع کاسپین با خلیج گرگان / عملیات نجات ۵۰۰ میلیارد آب می‌خورد

وداع کاسپین با خلیج گرگان / عملیات نجات ۵۰۰ میلیارد آب می‌خورد

ایسنا/گلستان خلیج گرگان و تالاب میانکاله، همانند تالاب انزلی و تالاب آق آستارا در خطر نابودی قرار دارد و اگر اقدامی عاجل برای نجات آن انجام نشود، باید با آن هم وداع کنیم. از بندر آستارا در غرب کاسپین (خزر) تا بندر ترکمن در شرق این دریا، تالاب‌ها و آبگیرهای طبیعی بسیاری وجود دارد که تالاب‌های

وداع کاسپین با خلیج گرگان / عملیات نجات ۵۰۰ میلیارد آب می‌خورد

ایسنا/گلستان خلیج گرگان و تالاب میانکاله، همانند تالاب انزلی و تالاب آق آستارا در خطر نابودی قرار دارد و اگر اقدامی عاجل برای نجات آن انجام نشود، باید با آن هم وداع کنیم.

از بندر آستارا در غرب کاسپین (خزر) تا بندر ترکمن در شرق این دریا، تالاب‌ها و آبگیرهای طبیعی بسیاری وجود دارد که تالاب‌های انزلی و میانکاله و خلیج گرگان، دارای شرایط ویژه و منحصربه‌فرد هستند.

طی دو و سه دهه اخیر، پسروی آب دریای کاسپین و ورود گل‌ و لای و فاضلاب‌های خانگی و صنعتی تالاب انزلی را با چالشی اساسی مواجه کرده است که این شرایط در خلیج گرگان تا حدودی متفاوت است.

خلیج “گرگان”، بزرگ‌ترین خلیج دریای “کاسپین” است، پیش‌تر نقش بسیار عمده و تأثیرگذاری را در صنعت صید و صیادی داشت و تعداد کثیری از بومیان منطقه در محدوده‌ جغرافیایی بین دو استان مازندران و گلستان با فعالیت در آن امرار معاش می‌کردند که این روزها حال خوشی ندارد و به دلیل عقب‌نشینی بزرگ‌ترین دریاچه جهان (کاسپین)، در خطر خشک شدن و نابودی قرار دارد.

پسروی و پیشروی کاسپین، پیش از این چندین تالاب و آبگیر را در نوار شمالی کشور از بین برده است که یکی از این تالاب‌ها، “آق” در شهرستان آستارا است. وسعت آق در گذشته یکصد هکتار بود که به یک هکتار تقلیل یافته است و هم‌اکنون نفس‌های آخر خود را می‌کشد و تالاب انزلی هم حال و روز خوشی هم ندارد.

در میان زیستگاه‌های طبیعی کشور، نمی‌توان خلیج گرگان را ندید و باید بدانیم که این خلیج زیستگاه گونه‌های آبزی بسیار نادری مثل ماهیان خاویاری است که امروزه باید در انتظار انقراض این گونه‌ها باشیم.

کم شدن ورودی آب و ورود فاضلاب شهری، تغییر اقلیم، گرمایش جهانی، برداشت بی‌رویه از سفره‌های آبی، کاهش بارندگی و افزایش تبخیر از دلایل علمی خشک شدن و فقر غذایی و انرژی خلیج گرگان است و حال باید ببینیم که دست‌اندرکاران و متولیان امر برای نجات آن چه تلاش‌هایی را می‌کنند و اینکه تاکنون چه اقدامی برای جبران خسارت ناشی از این فرآیند طبیعی به صیادان و فعالان صنعت گردشگری دریایی شده است.

بی‌توجهی به احیای خلیج گرگان

محمدرضا کنعانی_ مدیرکل حفاظت محیط زیست گلستان، در گفت‌وگو خود در تاریخ ۲۲ خردادماه سال جاری با ایسنا، با اشاره به آخرین وضعیت خلیج گرگان، خاطرنشان کرد: سال گذشته در ستاد ملی هماهنگی مدیریت تالاب‌های کشور با حضور دکتر جهانگیری، برنامه ۵ ساله احیای خلیج گرگان با ۱۰۰۰ میلیارد تومان اعتبار، مصوب و به همه وزارتخانه‌ها ابلاغ شد.

وی با اشاره به اینکه متأسفانه وزارتخانه‌ها یا دستگاه‌های متولی دو استان امسال آن‌طوری که باید و شاید اعتباری به این برنامه‌ها اختصاص ندادند، ادامه داد: محیط زیست تمامی مجوزهای لازم برای احیای خلیج گرگان را صادر کرده و هیچ مانعی از سوی این سازمان وجود ندارد.

کنعانی با تأکید بر اینکه نیاز است دیگر دستگاه‌ها پیگیری‌های لازم را در سطح ملی برای تحقق اعتبارشان در این موضوع داشته باشند، گفت: محیط زیست در مقیاس استانی و ملی پیگیر انجام تکالیف دستگاه‌ها در راستای مصوبه ستاد ملی هماهنگی مدیریت تالاب‌ها برای احیای خلیج گرگان است.

آماده‌سازی بندر ترکمن جهت فعالیت‌های گردشگری دریایی

محمد راستاد، معاون وزیر راه و شهرسازی و مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی کشور، در گفت‌وگوی اختصاصی با ایسنا، خاطرنشان کرد: اخیراً سازمان حفاظت محیط زیست به‌عنوان متولی و دبیرخانه ستاد ملی تالاب‌ها، اقدامات خوبی در زمینه مطالعه راهکارهای نجات تالاب میانکاله و خلیج گرگان انجام داده است.

وی با بیان اینکه لایروبی کانال‌های ورودی از آخرین مصوبات این ستاد است، گفت: احیای بخشی از تالاب میانکاله و خلیج گرگان باید از طریق لایروبی محقق شود.

راستاد، با اشاره به اینکه مطالعه و عملیات اجرایی این کار با امکانات داخلی انجام می‌شود، توضیح داد: برای اجرای عملیات لایروبی حدود ۵۰۰ میلیارد تومان اعتبار پیش‌بینی شده است که به محض تأمین منابع، سه کانال ورودی به تالاب و خلیج لایروبی می‌شود.

مدیرعامل سازمان بنادر و دریانوردی در ادامه با تأکید بر اینکه انتظار داریم با انجام این کار گام بزرگی در احیای این تالاب برداشته شود، تصریح کرد: این خبر خوش را به مردم استان گلستان می‌دهم که بندر ترکمن را برای فعالیت‌های گردشگری دریایی آماده می‌کنیم.

راستاد بیان کرد: اگر منابع تأمین شود در سال جاری می‌توانیم عملیات لایروبی را آغاز کنیم.

انتهای پیام

منبع:ایسنا

برچسب ها :

ناموجود
ارسال نظر شما
مجموع نظرات : 0 در انتظار بررسی : 0 انتشار یافته : 0
0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest

0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها